Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik er zelf voor zorgen dat ik geen psychose meer krijg?

Vraag

Hoi Jim,

Ik neem momenteel 200 mg Seroquel. Ik heb reeds drie maal afgebouwd wat steeds resulteerde in een nieuwe psychose.

Mijn allereerste psychose kreeg ik op 14-jarige leeftijd waarna ik 20 jaar medicatie nam. Na 20 jaar medicatie ben ik gaan afbouwen naar nul. Na 6 maanden medicatievrij en een miskraam kreeg ik opnieuw een psychose. Na een opname ben ik weer langzaam gaan afbouwen tot 150 mg, 7 maanden later kreeg ik weer een psychose mede veroorzaakt door stress. Weer een opname, daarna weer afbouwen tot 50 mg. Half jaar later weer een psychose omdat ik mijn ouders confronteerde met mijn trauma.

Hoe kan ik er zelf voor zorgen dat ik geen psychose meer krijg?

Hoeveel medicatie moet ik extra nemen als ik niet meer slaap?

Kan er een verband zijn tussen traumatische gebeurtenissen (miskraam) en psychose?

Zou u ook aanraden om samen met mijn gynaecoloog te kijken naar een ander voorbehoedsmiddel om de stemmingsschommelingen waar ik last van heb tijdens de menstruatie te verminderen? (momenteel gebruik ik het koperen spiraal zonder hormonen).

Hartelijk dank voor uw antwoord.

Met vriendelijke groeten,

K.

Antwoord

Beste K.,

In antwoord op je vragen:

  1. Het episodische in het patroon van je psychosen en de mate van herstel tussendoor duiden op een onderliggende bipolaire stemmingsgevoeligheid. Vaak wordt deze gemist omdat de episoden gepaard gaan met psychotische symptomen, die op de voorgrond kunnen staan en dan vervolgens diagnostisch ‘psychotisch’ geduid worden en niet gerelateerd aan onderliggende ontregeling van de stemming. Het is belangrijk om de rol van stemming te onderkennen want dit vereist bepaalde strategieën.
  2. Om bij bipolaire stemmingsgevoeligheid nieuwe episoden te voorkomen is bekend dat hiervoor een ‘regime’ van structuur, regelmaat, slaapbescherming, geen extreme stress, geen verre reizen, geen alcohol/drugs, voldoende beweging, gezonde voeding etc. – het beste helpt op de lange termijn. Ook is goede monitoring van de stemming en slaap noodzakelijk zodat je ontregeling vroeg ziet aankomen.
  3. Met name bescherming van de slaap is essentieel – als je slecht begint te slapen dien je direct maatregelen te nemen om de slaap te herstellen (inclusief medicatie) om zo een verdere ontregeling te voorkomen. Je kunt dan bijvoorbeeld (maar dit moet je overleggen met artsen) een paar weken lorazepam gebruiken om je slaap weer te reguleren, eventueel met verhoging van de Seroquel naar 400 mg of zelfs 600 mg. Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter.
  4. Tevens zijn er preventiestrategieën zoals ‘contragedrag‘.
  5. Traumatherapie kan zeker helpen in het voorkomen van nieuwe episoden – omdat onderliggende ‘spoken’ worden geïntegreerd en je zo verdere ontregeling kunt voorkomen. Het is ook bekend dat een verleden van trauma de bipolaire stemmingsontregeling ‘psychotisch’ kan maken.
  6. In plaats van antipsychotica kun je ook overwegen om lithium te proberen – een middel dat redelijk werkt bij bipolaire stemmingsgevoeligheid.
  7. Stemmingsfluctuatie in de maandelijkse cyclus is berucht als ontregelende factor bij bipolaire stemmingsgevoeligheid en het kan zeker de moeite waard zijn om te kijken of hormonale anticonceptie hier iets kan betekenen – er zijn vrouwen die hier zeer geholpen mee zijn. Je moet je echter wel bedenken dat gebruik van deze middelen wel weer risico’s met zich meebrengt, dus dit moet je zorgvuldig afwegen.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 1 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook