Main content

Vraag

Tijdens mijn psychose was ik me bewust dat het niet goed met me ging, hoewel ik niet in de gaten had dat het een psychose was. Mijn omgeving heeft snel ingegrepen waardoor ik er met behulp van antipsychotica vrij snel uit ben gekomen.

Ik vroeg me af of mijn hoofd er zelf niet voor had kunnen zorgen, zonder hulp van medicatie, dat ik uit de psychose zou raken? Mijn behandelaar antwoordde ontkennend, beaamt u dat?

Antwoord

Hey D.,

Ja dat is een hele goede vraag.

Het wordt wel vergeleken met epilepsie. Als iemand een aantal epileptische aanvallen heeft gehad, kan er een punt komen dat de persoon leert om een dreigende aanval te onderdrukken zodat het niet tot een volle aanval komt.

Zo ook bij psychose. Over de tijd leren de mensen vaak hoe ze een nieuwe episode kunnen voelen aankomen en hoe ze dan een volle episode kunnen voorkomen - zonder medicatie. Hoe mensen dat precies doen weten we niet, maar het heeft iets te maken met:

  1. Afstand creëren tussen jezelf en de psychotische ervaring. Het van afstand bekijken, het bevragen ervan, het toetsen ervan. Dus bewust leren je te verhouden tot de (dreigende) psychotische ervaring.
  2. Heel belangrijk zijn ook een reeks van algemene 'ondersteunende' maatregelen zoals slaap (HEEL belangrijk - voldoende blijven slapen, desnoods met slaapmiddelen), niet teveel toegeven aan hypomane expansieve neigingen, meditatie, voeding, structuur en géén drugs/alcohol gebruiken.
  3. Ook belangrijk is: aan de praat blijven met mensen, je open stellen voor de mening van andere mensen, niet in je eigen bubbel opgaan.

Klinkt misschien wat vaag - maar in antwoord op je vraag: ja het is mogelijk, maar het moet geleerd worden en is niet makkelijk....

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 29 december 2020
  • Deel deze pagina: