flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Zenuwpijn en psychose * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zenuwpijn en psychose

Vraag

Ik heb sinds vier weken een hernia. De pijn die hiermee samengaat is natuurlijk zenuwpijn en ik ben benieuwd naar het volgende; Kan een persoon (rand)psychotisch worden van pijn?

Kun je door deze zenuwpijn zo in de stress schieten dat je min of meer wilt vluchten van de pijn en min of meer psychotische verschijnselen vertoont?

Ik ben heel nieuwsgierig naar jouw kijk hierop!

Alvast dank!

Antwoord

Wat erg voor je, heel veel sterkte…

Pijn is het moeilijkste wat er is, het vraagt het uiterste van een mens om overeind te blijven. Hoop dat je elke dag weer beetje doorkomt….

Met betrekking tot je vraag:

Als je psychosegevoelig bent kan stress er voor zorgen dat de psychosegevoeligheid weer op gaat spelen. Pijn is een vorm van stress en gaat bovendien gepaard met minder slapen en minder bewegen – dus minder weerbaarheid. Onder deze omstandigheden kan de psychose dus weer getriggerd worden.

Let wel….KAN – het is slechts een kans, niet een zekerheid….

Groet en sterkte!!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 42

Beantwoord door: Jim van Os op 2 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook