Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er altijd ziekte-inzicht na een psychotische episode?

Vraag

Beste Jim,

Is het zo dat iemand die een psychotische episode heeft geen ziekte-inzicht heeft, maar na de episode wel?

Bedankt voor je antwoord.

Antwoord

Beste P.,

De mate van inzicht die iemand met een psychose heeft in zijn ziekte, kan variëren en kan in de loop van de tijd veranderen. Tijdens een acute episode van psychose kan iemand weinig of geen inzicht hebben in zijn symptomen en niet begrijpen dat hij een psychische aandoening ervaart. Ze kunnen geloven dat hun ervaringen echt zijn en geen product van hun gevoeligheid.

Nadat de acute episode is afgenomen en de persoon is behandeld, kan zijn inzicht verbeteren en kan hij zijn toestand beter begrijpen. Sommige mensen met een psychose blijven echter een beperkt inzicht houden en begrijpen de aard en de omvang van hun ziekte niet volledig. Dit gebrek aan inzicht kan gevolgen hebben voor de therapietrouw en het herstel.

Sommige mensen hebben goed ziekte-inzicht in het heden maar blijven geloven dat bepaalde wanen echt waren in het verleden.

Het is dus erg ingewikkeld!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 7 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook