Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kan ik mijn vader lijdend aan manie zonder ziekte-inzicht helpen?

Vraag

Mijn vader is op dit moment manisch, alleen in het buitenland en wil daar een (tweede) huis kopen. Dit is al bijna 20 jaar een soort droom van hem maar komt alleen tot uiting wanneer hij manisch is, en gaat er dan ook zomaar naartoe.

Ik maak me zorgen en heb dit al meerdere keren gezegd. Hij laat zich niet behandelen en zal zelf nooit met een psycholoog praten of extra medicatie nemen. Hij heeft geen ziekte-inzicht en doet er zelf niks aan om het te verminderen en stopt zelfs met zijn medicatie (lithium).

Mijn vraag is hoe hiermee om te gaan en tot hoever kun je nog proberen iemand te helpen zonder er zelf aan onderdoor te gaan?

Hij is een aantal jaren geleden één keer opgenomen geweest en dit was een hel, dit willen we natuurlijk niet nog eens maar misschien is dit straks de enige oplossing…..

Antwoord

Beste E.,

Dit is helaas een veel voorkomende situatie bij manie, omdat daar vaak geen inzicht van de persoon zelf is in zijn toestand. Het geeft dus heel vaak gedonder en conflicten, en dat is heel verdrietig maar soms onvermijdelijk.

Er is geen standaardoplossing voor. Als het allemaal de spuigaten uitloopt wordt een crisisdienst ingeschakeld door de huisarts om te beoordelen of iemand tegen zijn wil opgenomen moet worden om verdere schade te beperken. Dat geldt ook als naastbetrokkenen eraan onderdoor dreigen te gaan.

Onvrijwillige opname is een forse maatregel, zoals je zelf al aangeeft, maar soms is het nu eenmaal nodig als iemand zichzelf maatschappelijk of financieel of anderszins in gevaar brengt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 4 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook