flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Traumabehandeling en beelden kunnen zien * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Is het zien van beelden nodig voor traumabehandeling?

Vraag

Hoi Clara,

Ik heb een vraag over mijn vriend die een psychose heeft gehad en kampt met trauma.

Mijn vriend heeft tijdens zijn psychose wel herinneringen maar hij zegt nooit dingen in beelden te zien.

Zijn er dan andere vormen van traumabehandeling mogelijk? Of zijn beelden niet altijd nodig?

Bedankt en vriendelijke groet.

Antwoord

Beste J.,

Traumatische herinneringen kunnen zich ook via de andere zintuigen manifesteren, zoals via geluid of gevoel (bijvoorbeeld aanraking). Als daar sprake van is kan er EMDR worden aangeboden waarbij als behandeltarget niet een beeld maar dat nare geluid, die geur of die nare lichamelijke sensatie wordt gekozen. Als afleidende stimulus kan er trouwens naast oogbewegingen gewerkt worden met andere vormen, op gebied van geluid (klikjes via koptelefoon) of via tactiele stimulatie (pulsators). Maar het is altijd eerst van belang om te beoordelen of er sprake is van PTSS (posttraumatische stressstoornis), want niet alle nare herinneringen leiden naar PTSS en hoeven dan ook niet behandeld te worden.

Ervaringen tijdens een psychose (zoals beangstigende hallucinaties in beeld, geur, geluid of lichamelijke sensaties) kunnen leiden tot PTSS-klachten naderhand. Of dat bij jouw vriend speelt kan ik op afstand niet beoordelen.

Er zijn naast EMDR inderdaad andere vormen van traumabehandeling zoals NET (narratieve exposure therapie) en imaginaire exposure. Dit zijn allemaal goed onderzochte behandelingen voor PTSS, maar het blijft maatwerk om goed vast te stellen of het nodig is en welke behandeling dan het best aansluit.
Ik hoop dat je hier verder mee komt.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null

Beantwoord door: Clara Koek op 1 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook