Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik hoor steeds vaker dat mindfullness/meditatie goed helpt bij mensen met een psychische kwetsbaarheid. Echter hoor ik ook dat het mogelijk niet verstandig is voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Ik vraag mij af, wel of niet goed voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid?

En, welke voedingssupplementen kunnen eventueel helpen?

Antwoord

Hey A,

Dank voor je vraag - goed bezig! Afkicken is niet makkelijk - je neemt je eigen herstel naar grote hoogten op deze manier. Keep up the good work, zoals ze zeggen.

Veel mensen met psychosegevoeligheid hebben baat bij mindfulness. Inderdaad was de vrees vroeger dat het de psychose juist weer uit zou lokken maar dit blijkt niet het geval te zijn.

Een enkeling merkt in het begin dat in de mindfulness de psychose gaat spelen - maar dit kan dan ook een manier zijn om er juist mee om te leren gaan.

Dus mijn advies is: gewoon proberen en in het begin vigilant zijn, houd je behandelaar op de hoogte ook.

Met betrekking tot voeding is verreweg het belangrijkste: eet regelmatig en gezond, in combinatie met reguliere lichaamsbeweging en voldoende slaap. Op dit "dieet" doet ieder mens het fantastisch, vooral mensen met psychosegevoeligheid.

Voedingssupplementen kunnen ook nuttig zijn, maar dit is voor iedere persoon anders en je zult hierin je eigen mix moeten vinden. Houd het vooral bij supplementen die inderdaad een bewezen werking hebben (bv effect van kurkuma op inflammatie) en bedenk dat het geen nut heeft om een overdosis vitaminen te nemen.

Ga door op de ingeslagen weg, dank voor delen!

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: