Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Zilveren Kruis vergoedt geen taperingstrips van fluvoxamine, wat kan ik doen?

Vraag

Hallo Peter,

Ik ben bezig met het afbouwen van fluvoxamine. Omdat het in het verleden goed mis is gegaan, wil ik graag het laatste tablet heel langzaam afbouwen.

Ik ben verzekerd bij Zilveren Kruis. Zij geven aan alleen taperingstrips van venlafaxine te vergoeden.

Is er misschien een manier om het op een bepaalde manier toch vergoed te krijgen?

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Op 15 april besteedde Zembla, in de uitzending ‘Stoppen met de pillen’, aandacht aan de problemen waar mensen bij afbouwen allemaal tegenaan kunnen lopen. Je kunt de uitzending hier terugkijken: https://www.bnnvara.nl/zembla/videos/561126

Wat je kunt doen als je taperingstrips wilt gaan gebruiken en je zorgverzekeraar die niet wil vergoeden is het volgende:

  1. Teken uitdrukkelijk bezwaar aan tegen zo’n weigering, en zorg ervoor dat je alles wat de zorgverzekeraar antwoordt op schrift krijgt. Neem nooit genoegen met mondelinge antwoorden, want die hebben geen enkele (juridische) betekenis. Bewaar je correspondentie met de zorgverzekeraar zorgvuldig.
  2. Raadpleeg de site van de Vereniging Afbouwmedicatie. Daar zijn voorbeeldbrieven te vinden om je bij zo’n bezwaar te helpen. En ook een brief waarmee je ervoor zorgt dat een claim op je zorgverzekeraar, als die niet vergoedt, in stand blijft en niet zal verjaren.
  3. Mocht je stappen tegen een weigering willen ondernemen, bijvoorbeeld door het indienen van een officiële klacht, doe dat dan niet alleen maar vraag advies bij de Vereniging Afbouwmedicatie die je daarbij kan helpen.

Het spijt me dat ik niet meer voor je kan doen. Wat ons betreft zouden zorgverzekeraars deze medicatie moeten vergoeden, als de arts die om goede redenen aan een patiënt voorschrijft. En volgens ons is dat ook wat de rechter heeft bepaald. We zijn hier al jaren mee bezig en verwachten dat dit probleem uiteindelijk ook zal worden opgelost, maar we kunnen helaas niet zeggen wanneer dat gaat gebeuren.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 11 mei 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
taperingstrips

Lees ook