Main content

Vraag

Hallo Peter,

Ik ben bezig met het afbouwen van fluvoxamine. Omdat het in het verleden goed mis is gegaan, wil ik graag het laatste tablet heel langzaam afbouwen.

Ik ben verzekerd bij Zilveren Kruis. Zij geven aan alleen taperingstrips van venlafaxine te vergoeden.

Is er misschien een manier om het op een bepaalde manier toch vergoed te krijgen?

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Op 15 april besteedde Zembla, in de uitzending 'Stoppen met de pillen', aandacht aan de problemen waar mensen bij afbouwen allemaal tegenaan kunnen lopen. Je kunt de uitzending hier terugkijken: https://www.bnnvara.nl/zembla/videos/561126

Wat je kunt doen als je taperingstrips wilt gaan gebruiken en je zorgverzekeraar die niet wil vergoeden is het volgende:

  1. Teken uitdrukkelijk bezwaar aan tegen zo'n weigering, en zorg ervoor dat je alles wat de zorgverzekeraar antwoordt op schrift krijgt. Neem nooit genoegen met mondelinge antwoorden, want die hebben geen enkele (juridische) betekenis. Bewaar je correspondentie met de zorgverzekeraar zorgvuldig.
  2. Raadpleeg de site van de Vereniging Afbouwmedicatie. Daar zijn voorbeeldbrieven te vinden om je bij zo'n bezwaar te helpen. En ook een brief waarmee je ervoor zorgt dat een claim op je zorgverzekeraar, als die niet vergoedt, in stand blijft en niet zal verjaren.
  3. Mocht je stappen tegen een weigering willen ondernemen, bijvoorbeeld door het indienen van een officiële klacht, doe dat dan niet alleen maar vraag advies bij de Vereniging Afbouwmedicatie die je daarbij kan helpen.

Het spijt me dat ik niet meer voor je kan doen. Wat ons betreft zouden zorgverzekeraars deze medicatie moeten vergoeden, als de arts die om goede redenen aan een patiënt voorschrijft. En volgens ons is dat ook wat de rechter heeft bepaald. We zijn hier al jaren mee bezig en verwachten dat dit probleem uiteindelijk ook zal worden opgelost, maar we kunnen helaas niet zeggen wanneer dat gaat gebeuren.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 11 mei 2021
  • Deel deze pagina: