Main content

Vraag

Onze zoon wil verhuizen omdat hij een beangstigende onverklaarbare ervaring met de buurman had. De buurman wist wat hij dacht en sprak met hem daarover in zijn hoofd.

Mijn zoon was op dat moment mijns inziens psychotisch. Ik heb niet eerder van dit fenomeen gehoord.

Is het een bekend fenomeen en hoe verklaart u dit?

Zou het zinnig zijn hier iets over te zeggen tegen hem?

Antwoord

Beste J.,

Mensen hebben voortdurend van dit soort ervaringen en soms zijn ze zo sterk dat het gedrag erdoor beïnvloed wordt.

Het kan bij hem een sterke bewustzijnservaring zijn, iets dat met drugsgebruik te maken heeft, iets dat onder invloed van een sterke emotie plaatsvond of iets in het kader van psychosegevoeligheid.

Ik zou hem aanraden zijn beslissing eens door te spreken met de POH- GGZ bij de huisarts, alvorens de beslissing door te voeren.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 21 oktober 2021
  • Deel deze pagina: