Main content

Vraag

Mijn zoon gebruikt al vanaf eind december veel cocaïne naast antipsychotica.

Als het op is vraagt hij de arts om sterkere medicijnen zodat hij het makkelijk kan volhouden.

Ik ben zeer bezorgd en verdrietig.

Wat kan ik doen?

Antwoord

Beste P.,

Dank voor je bericht. Het is zorgelijk dat hij coke gebruikt naast de antipsychotica. In het algemeen is dat niet te doen en kunnen mensen makkelijk in een crisis raken.

De vraag is dus waarom hij coke gebruikt. Is dat onderdeel van een al langere gewoonte en zit hij ook al in een milieu waarin dat gewoon is, of is het nieuw en gebruikt hij het misschien om de bijwerkingen van de medicatie tegen te gaan?

Verder is van belang om de 'resourcegroep' om hem heen te organiseren.

De resourcegroep kan proberen om als het ware een 'buffer' om hem heen te leggen zodat hij minder gaat gebruiken en zijn gedrag beter gekanaliseerd wordt. Maar hij moet er wel minimaal voor gemotiveerd zijn.

In dit stadium is het dus ook belangrijk om te werken aan de motivatie. Dus een gesprek met hem hebben, het zogenaamde 'motivational interviewing' of motiverende gespreksvoering, zie hier een leuk filmpje erover: 'Wat zorgt ervoor dat patiënten veranderen?'.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 16 januari 2022
  • Deel deze pagina: