Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Mijn zoon heeft een erg negatief beeld van zichzelf en de wereld, wat kan ik doen?

Vraag

Mijn zoon heeft in het verleden twee keer een psychose gehad, en is dankzij medicatie goed hersteld. Maar de laatste tijd heeft hij een heel erg negatief beeld van de wereld en van zichzelf.

Hoe moet ik daar nu op reageren? Wat ik ook zeg, hij blijft negatief. Moet ik met hem meepraten?

Hoe kan ik hem terug op een goed spoor zetten?

Er komt nog hulp aan huis. Moet ik hen inlichten achter zijn rug om? Hij is begin twintig, dus zogezegd volwassen.

Ik hoop dat u advies heeft.

Vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste L.,

Wat een zorg, want je wilt niet dat hij afglijdt en nog een keer zo’n fase doormaakt.

Achter zijn rug om hulpverleners informeren schaadt je vertrouwen. Je kan wel vragen of hij zich ook zo uitspreekt in deze contacten, en vragen hoe ze dan reageren.

Ik zou niet meepraten als dat niet goed voelt. U zou bijvoorbeeld kunnen reageren met: ‘het lijkt alsof je niet echt kijkt naar de mogelijkheden’. U zou ook kunnen doorvragen over zijn sombere gevoelens en vragen of hij daarvoor hulp zou willen.

Er zijn bijeenkomsten voor naasten waar er vast en zeker ook mensen zijn die dit soort ervaringen hebben. Wellicht is dat een optie?

Kijk ook eens op www.naasteninkracht.nl en de brochure ‘Help! Psychose in de familie‘ is gratis te downloaden via de website van Ypsilon.

De Adviesdienst van Ypsilon is iedere werkdag bereikbaar tussen 10.00 – 16.00 uur als u uw hart eens wilt uitstorten. Wij bieden een luisterend oor, denken mee: 088 000 21 20.

Vriendelijke groet,

Marjo

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ypsilon op 28 juli 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook