Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zou mijn zoon zonder zijn antipsychoticum kunnen?

Vraag

Mijn zoon heeft de diagnose schizofrenie. Vier jaar geleden heeft hij zijn laatste psychose gehad. Hij slikt sindsdien antipsychotica en is gestopt met blowen. Daarnaast is hij gaan sporten en hij doet vrijwilligerswerk.

Twee maanden geleden is hij ‘cold turkey’ gestopt met Abilify 10 mg. Hij neemt alleen op mijn aandringen nog één of twee keer per week zijn medicatie, in plaats van iedere dag. Hij is nog steeds stabiel.

Ik wil enerzijds dat hij dagelijks slikt, maar ik begrijp ook zijn weerstand.

Hoe belangrijk is het dat ik hem overtuig om weer dagelijks zijn medicatie te gebruiken?

Bedankt voor uw reactie!

Antwoord

Beste E.,

Dank voor je vraag – best wel een dilemma!

Er is een kans dat hij zonder medicatie kan, zeker als hij cold turkey ‘overleeft’ zonder meteen weer psychotisch te worden. Zoveel is duidelijk.

In de praktijk is één tot twee keer per week Abilify 10mg weinig zinvol en potentieel zelfs onhandig omdat er dan juist schommelingen ontstaan op het niveau van het brein die je niet wil hebben. Medicatie wil je juist stabiel hebben, met elke dag een vaste en reguliere inname zodat je een ‘steady state’ evenwicht krijgt tussen lichaam en medicatie. Dat is wat werkt.

Dus ik zou streven naar OF elke dag inname OF geen inname – tenzij hij echt aangeeft dat één of twee keer per week hem juist veel goed doet en dat hij daar per se mee door wil gaan (wat ik niet vermoed).

Wat jullie moeten doen is met elkaar en de behandelaar spreken over of jullie een experiment willen ondernemen om te stoppen met Abilify, of juist door willen gaan. De pro’s en con’s samen tegen elkaar afwegen. Hoe dat werkt kun je zien bij onze 33 tips hierover.

Uiteindelijk is het een kweste van ‘samen beslissen’ – het risico is niet nul, maar aan de andere kant is het ook belangrijk om te experimenteren of je zonder kan. Een experiment kan jullie ook dichter bij elkaar brengen in dit dossier…

Sterkte!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 6 november 2020

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
Naasten

Lees ook