Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Door de medicatie heb ik last van zware benen, kan ik de olanzapine halveren?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Vanwege een psychose ben ik opgenomen. Sinds mijn opname slik ik 800 mg Camcolit, 10 mg olanzapine, 2.5 mg lorazepam en 25 mg Seroquel.

De laatste dagen heb ik veel last van een zwaar gevoel in mijn benen, het wandelen kost erg veel moeite. Pas over een paar dagen kan ik de psychiater spreken. Ik kan en wil niet zo lang wachten.

Ik dacht zelf aan het halveren van de olanzapine en een extra Seroquel toevoegen.

Is dit een goed voorstel?

Hartelijke groet,

S.

Antwoord

Beste S.,

Dank voor je vraag.

Ik mag (van de wet) geen persoonlijk medicatieadvies geven in het online spreekuur, dus ik geef alleen algemeen advies. Of het op jou van toepassing is moet jij bepalen.

Het gevoel van zware benen kan komen door de lithium (maar die heb je al eerder gehad) en de olanzapine (die nieuw is) of de Seroquel.

Ook kan er interactie zijn tussen de verschillende medicamenten die het gevoel van zware benen kan geven.

In het algemeen kan iemand de olanzapine makkelijk en veilig reduceren van 10 mg naar 5 mg zonder dat je problemen hoeft te verwachten.

Natuurlijk moet die persoon zich wel bedenken dat hij met zo’n dosisvermindering ook de antipsychotische werking kan reduceren.

Aan de andere kant is 5 mg olanzapine nog steeds een werkzame antipsychotische dosis in het algemeen. Zeker als je niet al te veel weegt.

De Seroquel kan in het algemeen makkelijk worden verdubbeld van 25 mg naar 50 mg (50 mg is nog steeds een lage dosis). Het is een zeer sederend middel, en de 25 mg wordt vaak gebruikt om mensen te helpen slapen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 31 december 2021

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
olanzapine
Psychosegevoeligheid

Lees ook