Main content

Vraag

Geachte heer Van Os,

Vanwege een psychose ben ik opgenomen. Sinds mijn opname slik ik 800 mg Camcolit, 10 mg olanzapine, 2.5 mg lorazepam en 25 mg Seroquel.

De laatste dagen heb ik veel last van een zwaar gevoel in mijn benen, het wandelen kost erg veel moeite. Pas over een paar dagen kan ik de psychiater spreken. Ik kan en wil niet zo lang wachten.

Ik dacht zelf aan het halveren van de olanzapine en een extra Seroquel toevoegen.

Is dit een goed voorstel?

Hartelijke groet,

S.

Antwoord

Beste S.,

Dank voor je vraag.

Ik mag (van de wet) geen persoonlijk medicatieadvies geven in het online spreekuur, dus ik geef alleen algemeen advies. Of het op jou van toepassing is moet jij bepalen.

Het gevoel van zware benen kan komen door de lithium (maar die heb je al eerder gehad) en de olanzapine (die nieuw is) of de Seroquel.

Ook kan er interactie zijn tussen de verschillende medicamenten die het gevoel van zware benen kan geven.

In het algemeen kan iemand de olanzapine makkelijk en veilig reduceren van 10 mg naar 5 mg zonder dat je problemen hoeft te verwachten.

Natuurlijk moet die persoon zich wel bedenken dat hij met zo'n dosisvermindering ook de antipsychotische werking kan reduceren.

Aan de andere kant is 5 mg olanzapine nog steeds een werkzame antipsychotische dosis in het algemeen. Zeker als je niet al te veel weegt.

De Seroquel kan in het algemeen makkelijk worden verdubbeld van 25 mg naar 50 mg (50 mg is nog steeds een lage dosis). Het is een zeer sederend middel, en de 25 mg wordt vaak gebruikt om mensen te helpen slapen.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 31 december 2021
  • Deel deze pagina: