Veel gezochte termen

Ontstaan van PsychoseNet

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ontstaan van PsychoseNet

Stichting PsychoseNet.nl (ANBI) is een zelfregiecentrum waar professionals en ervaringsdeskundigen goede informatie, hoop en steun bieden.

Psychose is een mentaal beeld dat lange tijd is omgeven door veel pessimisme, negatieve stereotypering en sociale exclusie. Zeker in de periode tijdens -en lang voor- het ontstaan van PsychoseNet in 2015 werden mensen met een psychose vaak moeilijk begrepen door de maatschappij.

Er was sprake van uitingen van de bestaande stereotyperingen (gevaarlijk, onvoorspelbaar, hersenziekte) en negatieve verwachtingen (ongeneeslijk), zonder uitzicht op herstel. Dit beeld stond en staat het herstel en de participatie van mensen met gevoeligheid voor psychose in de weg.

Behandelingen richtten zich te vaak op symptoombestrijding in plaats van op herstel (jezelf opnieuw uitvinden om te leren leven met een gevoeligheid). De grote meerderheid van de personen met een psychose kan in die zin namelijk herstellen.

PsychoseNet is in 2015 gelanceerd

Jim van Os heeft met Stichting PsychoseNet in 2015 een online platform opgezet: www.psychosenet.nl. PsychoseNet begon als een online kennis- en ontmoetingspunt voor alle betrokkenen rondom psychose: voor mensen met psychosegevoeligheid, zorgverleners, en mensen die in hun directe omgeving met een naaste met een kwetsbaarheid te maken hebben.

Een eerste (beperkte) versie van het platform is in mei 2014 online gegaan; in 2015 en 2017 volgden vernieuwde (tussen) versies van het platform. In 2023 startte PsychoseNet het jaar met de livegang van een algehele make-over van het platform, met een nieuwe toekomstbestendige look & feel, vorm en indeling.

PsychoseNet is inmiddels een online zelfregiecentrum

In 2023 werd PsychoseNet formeel lid van de NVZH, de Nederlandse vereniging van Zelfregie en Herstel. Hiermee werd PsychoseNet het eerste online zelfregiecentrum en herstelacademie in Nederland.

PsychoseNet is uitgegroeid tot een volwaardige eCommunity en online zelfregiecentrum:

“Het platform is en blijft erop gericht stereotyperingen rondom psychose, trauma en stemming binnen de GGZ en in de samenleving te doorbreken en om mensen te ondersteunen in hun herstel”.

Inmiddels is PsychoseNet doorgegroeid naar een volwaardige en goedlopende interactieve eCommunity en een goed bezocht zelfregiecentrum, van origine gericht op de onderwerpen psychose, trauma, stemming en herstel. Andere onderwerpen rondom psychische kwetsbaarheid zijn welkom bij PsychoseNet.

Heb je behoefte aan advies?

Of heb je behoefte om je verhaal te doen aan iemand die weet wat je voelt? PsychoseNet is er 24 uur per dag.

PsychoseNet staat voor je klaar met:

Een professioneel eSpreekuur

We hebben een betrokken team van experts, geen vraag is te gek.

De PsychoseNet kennisbank

Vind het antwoord op je vraag. Grote kans dat het antwoord op je vraag al door een expert is beantwoord en op PsychoseNet te vinden is. Handig!

De PsychoseNet Chat

Professioneel, menselijk en 7 dagen per week beschikbaar

Praat met het ervaringsdeskundige chatteam met één van de chat professionals van PsychoseNet. De PsychoseNet chat is 7 dagen per week te bereiken. De PsychoseNet Chat wordt gerund door medewerkers met eigen ervaring en met een medische achtergrond.

Ons gemodereerde lotgenotenforum

Waar mensen 24/7 kunnen meeschrijven bij mensen die vanuit eigen ervaring begrijpen wat je doormaakt.

Een community door en voor mensen met ervaring

PsychoseNet kenmerkt zich door een sfeer die doordrongen is van peersupport, support van en voor lotgenoten. Deze support ontstaat bijna vanzelfsprekend bij de blogs, de podcasts, de video’s en op het forum. Ook de PsychoseNet redactie wordt geleid en gerund door mensen met ervaring. Ook bij andere onderdelen van het zelfregiecentrum zie je dat bezoekers zich vrij voelen vragen te stellen en te reageren.

Herkenning en het delen van verhalen is en blijft belangrijk. Het vinden van herkenning is de basis van de community. Dagelijks worden er op PsychoseNet nieuwe blogs, nieuwsitems, eSpreekuur vragen, podcasts, mini-college’s, boeken, video’s en meer gepubliceerd. Een zee van herkenning.

Infographic PsychoseNet met Wist je dat stellingen.

PsychoseNet is en blijft laagdrempelig

PsychoseNet is voor iedereen toegankelijk, alle functionaliteiten zijn gratis en anoniem. Hierdoor vinden mensen sneller hun weg hun naar de juiste zorg. Door kennis -over juiste behandeling, vormen van zorg, verbetering van perspectief, zingeving, spiritualiteit en over kwaliteit van leven-  te delen, kunnen mensen hun weg beter vinden in de zorg èn binnen de maatschappij.

Empowerment en zelfregie stimuleren we graag, bijvoorbeeld via de onderwerpen op PsychoseNet. Het komt ook veelvuldig naar voren uit de gesprekken en de gegeven adviezen vanuit de chat en het online Spreekuur: Persoonlijk herstel staat centraal.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Gerelateerd

Meer over

Lees ook