Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Paardencoaching: het paard als spiegel

Misty paardencoaching

In onze zoektocht naar mensen die hun verhaal willen delen over hun ervaring met psychische kwetsbaarheid, komt er van alles op ons pad. Ervaringsverhalen, herstelverhalen en hulpverlenersverhalen. Toen Lindsay Couweleers, eigenaar van Misty PaardenCoaching ons een mail stuurde, was onze interesse meteen gewekt.

We maken een afspraak en dopen Lindsay ‘het paardenmeisje’. Dat krijg je als je veel verschillende afspraken hebt met mensen die je nog niet eerder hebt ontmoet: je geeft ze een labeltje. Later zou blijken dat Lindsay ‘Anne psychose’ in haar agenda had staan. That makes us even.

We hebben de natste dag van het jaar uitgekozen voor een ontmoeting met Lindsay en haar coachpaarden. Onderweg vraagt Anne: ‘Wat heb jij eigenlijk met paarden Lot?’
‘Niks,’ zeg ik. ‘Ja, dat ik er bang voor ben.’ We kijken elkaar aan en proesten het uit van het lachen. Anne vindt paarden ook eng. Dit begint lekker.

Op de manege worden we hartelijk ontvangen door Lindsay het Paardenmeisje, de Paardencoach. Een kordate dame met fonkelende ogen, modder op haar broek en stevige bergschoenen aan haar voeten. Het regent pijpenstelen en we banen ons een weg door de modder.

Paardencoaching, wat is het eigenlijk? En waarom paarden en geen honden?

Is dit geen zweverig gedoe, zoiets als met bomen knuffelen? Niet is minder waar, legt Lindsay uit. Om te begrijpen waarom paarden zo goed ingezet kunnen worden bij coaching en training van mensen, is het goed om iets van de eigenschappen van paarden te weten.

Paarden zijn zeer sensitieve en opmerkzame prooidieren. Ze zijn voortdurend alert op wat er om hen heen gebeurt. Omdat een paard een prooidier is, zijn ze altijd op hun hoede. Ze reageren direct op ingehouden spanningen en verandering in emoties.

Een paard is ook een kuddedier en kan alleen overleven als de kudde overleeft. Daarom zal een paard altijd andere paarden in de kudde helpen en beschermen als dat nodig is. Of jou, als je onderdeel van de kudde bent!

En – misschien wel het allerbelangrijkste – paarden communiceren met lichaamstaal en zijn altijd in het nu

We halen de twee coachpaarden uit de wei en de coaching vindt in de binnenbak plaats vanwege het slechte weer. Polleke en Rick gaan in de bak, ‘veilig’ achter een touwtje. Bij alles wat ze doet, geeft Lindsay uitleg en laat ze ons zien hoe de paarden ons inschatten en met hun lichaamstaal aangeven wat ze van de situatie vinden. Het is duidelijk dat haar coachpaard Polleke het niet zo op camera’s heeft. Zodra er een camera tevoorschijn wordt gehaald, manoeuvreert hij zijn imposante lijf tussen camera en object.

Als de paarden een tijdje hebben kunnen wennen (en wij ook!), nodigt Lindsay ons uit om de bak in te gaan en een plekje te zoeken in de ruimte. We maken kennis met de paarden en maken contact. Lindsay vertaalt wat ze ziet tussen ons: onze samenwerking, verbinden, een doel bereiken en vertrouwen hebben, allemaal zaken die spelen. Ze legt uit hoe de paarden orde en balans scheppen.

Paarden spiegelen mensen en prikken dwars door je masker heen

Als jouw gevoel niet overeenkomt met je gedrag, zal het paard van je weglopen. Het voelt als een afwijzing maar het paard komt bij je terug als je gedrag (weer) in overeenstemming is met je gevoel. Wat vindt Polleke van mij, vraag ik me af als ik naar die grote niet-oordelende blik kijk. Hij snuffelt, bekijkt me en draait weer weg. Ik zie hoe Anne in contact is met Rick. Ze ziet er klein en kwetsbaar uit. Aan haar blik zie ik dat er iets gebeurt.

In het uur dat volgt, is onze aandacht onafgebroken geconcentreerd gericht op het proces in de bak. De kudde. Wat willen wij? Hoe voel ik me? Wat betekenen de geluiden en gebaren die de paarden maken? Het ongeduldig gestamp van een voet, interpreteer ik als irritatie. Ik zit vol vragen en krijg steeds meer het gevoel dat de paarden kunnen gedachtenlezen.
Lindsay legt voortdurend uit wat er gebeurt en helpt ons door vragen te stellen over ons gevoel, over onze positie en gedachten. Ze stelt vragen maar geeft de antwoorden niet. Je bepaalt zelf wat je ermee kan en wil.

Gedurende dit uur wordt me wel duidelijk dat Lindsay geen paardenmeisje is maar een volleerd en ervaren coach

Ze coacht systemisch en zoekt vanuit die methode naar nieuwe wegen. Niet enkel naar oplossingen, maar ook acceptatie want het is al goed. Ze bekijkt een probleem niet vanuit wat er is gebeurd maar waar je naartoe wilt, wat je nodig hebt of wat je wenst.

Ze zet paardencoaching dan ook in voor familieopstellingen, loopbaanopstellingen, teamcoaching, kindercoaching en individuele systemische coaching.

Wat maakt paardencoaching zo geschikt voor mensen met depressies, angsten en andere psychische klachten? Ik kan nu wel een paar voordelen bedenken: paardencoaching brengt je 100% in het nu. Het is heerlijk om niet te hoeven praten en je bewust te worden – dankzij het spiegelen van de paarden – hoe jij erbij staat. Het paard spiegelt maar kan ook balans brengen als die er niet is. Een sessie met paarden brengt concentratie en ontspanning. Een paard geeft je zelfinzicht en laat je al je zintuigen gebruiken.

Je moet het ervaren. En precies dáár zit het verschil met wijsheden uit een boekje of in de spreekkamer bij de psychiater. Niet praten maar doen.

Lindsay beaamt dit en zegt: ‘Geef me een woord en ik onthoud het een dag. Geef me een zin en ik onthoud het een week. Geef me een ervaring en ik onthoud het de rest van mijn leven.’

Bekijk het interview met Lindsay

Lindsay Couweleers werkte als dienstverlener en trainer bij diverse stichtingen en bedrijven waaronder het jeugd- en jongerenwerk, anti-discriminatiewerk en pleegzorg. Ze besloot zich bij te scholen tot systemisch paardencoach en zich toe te leggen op het werken met het paard als spiegel. In 2014 richtte ze Misty PaardenCoaching op.

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

3 reacties op “Paardencoaching: het paard als spiegel”

  1. Brenda Mes

    Mooi artikel geworden Lindsay! Goed uitgelegd en inderdaad niets kan op tegen zelf laten ervaren! Top gedaan! Onze coachpaarden zijn zulke waardevolle co-coaches! Zonder hen kunnen we niet zo snel tot de kern komen van onze cliënten. Dankzij hen gaan onze sessies waarover het moet gaan. Dat heb jij de schrijfsters duidelijk laten ervaren! Dat blijkt overduidelijk uit het verhaal! Mooie reclame, ook voor ons andere paardencoaches. Dank je wel!

  2. Nicolas

    Mooi artikel en interview. Paarden zijn inderdaad mooie dieren die een therapeutische werking hebben. Ik vind het altijd zielig om een paard alleen te zien staan in een weiland, aangezien het kuddedieren zijn. Maar mooi filmpje en een leuk interview. 🙂 Succes verder!

  3. Hetty Koenraads

    Mooi artikel, waardevolle uitleg in je interview en helder weerspiegeld in de beelden – wat paardencoaching kan doen. Succes Lindsay!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *