Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Sacha’s hulphond voor trauma-herstel – jouw steun telt

Sacha heeft in haar leven veel meegemaakt én overwonnen. Nu is het tijd voor een volgende stap in haar herstel van trauma, een hulphond.
Fotocredits: Sacha

Sacha heeft in haar leven veel meegemaakt én overwonnen. Twee jaar geleden wist ze eindelijk te ontsnappen aan haar mishandelende omgeving. Nu is het tijd voor een volgende stap in haar herstel van haar trauma, namelijk een hulphond.

Wil jij Sacha helpen dit doel te bereiken? Steun haar dan op haar GoFundMe pagina: Fundraiser by Sacha van de m : Help mij aan een hulphond – een maatje dat mij helpt helen

Mijn leven begon in onveiligheid

Lieve mensen,

Dit is misschien het moeilijkste wat ik ooit heb moeten doen: mijn verhaal delen. Maar ik doe het in de hoop dat jullie even willen luisteren, en misschien een stukje met mij willen meelopen op mijn pad naar herstel van mijn trauma.

Mijn leven begon niet zoals je hoopt dat het voor een kind begint. Voor ik er überhaupt was, was ik al “een probleem”. Mijn vader ontkende dat ik zijn dochter kon zijn. De geboorte was niet gewenst. Mijn broer werd via IVF verwekt, maar bij mij ging het ‘mis’.

Mijn ouders maakten veel ruzie, en uiteindelijk liep het uit op een vechtscheiding. Op mijn zesde zat ik voor het eerst ondergedoken, omdat mijn vader dreigde ons iets aan te doen. Helaas was die veiligheid tijdelijk, want er kwam een omgangsregeling en ik moest om de week naar hem toe.

Het gemis van liefde, bescherming en veiligheid

Wat daar gebeurde, is iets wat ik niemand toewens. Ik werd jarenlang mishandeld, misbruikt en zelfs verhandeld – door mijn eigen vader. Ik werd gedwongen tot prostitutie en onderging op mijn dertiende een illegale abortus. Alles wat je als kind zou moeten krijgen – liefde, bescherming, veiligheid – werd mij ontnomen.

In plaats daarvan werd ik gebroken door de mensen die mij hadden moeten beschermen. Volgens mijn vader deed hij dit om de kinderalimentatie aan mijn moeder te kunnen betalen. Maar zelfs als ik deed wat hij zei, werd het niet beter. De pijn, de angst, de schaamte – het hield nooit op.

Het schuldgevoel was eindelijk weg

Het heeft me jaren gekost om te beseffen dat ik niet schuldig ben aan wat mij is aangedaan. Nog geen twee jaar geleden heb ik eindelijk de stap durven zetten om weg te vluchten. Om opnieuw te beginnen, ver weg van alles wat mij kapot heeft gemaakt.

Maar vluchten betekent niet dat alles verdwijnt. Het verleden reist met mij mee – in de vorm van nachtmerries, angstaanvallen, dissociaties en constante spanning in mijn lichaam. Ik leef nog altijd in de overlevingsstand. Wat ik nodig heb om verder te kunnen bij mijn herstel van mijn trauma, is een psychosociale hulphond!

Geweldig zo’n hulphond!

Een hulphond kan mij helpen bij mijn trauma-herstel op manieren die geen mens kan. Deze honden worden speciaal getraind om te reageren op psychische klachten zoals paniek, dissociatie en overprikkeling.

Hij voelt het aan als ik wegval of als ik een paniekaanval krijg, en helpt mij terug te keren naar het hier en nu. Hij kan mij uit een overweldigende situatie halen, mij naar een veilige plek brengen, en mij letterlijk bijstaan op moeilijke momenten. In winkels, op straat, of gewoon thuis wanneer het donker weer toeslaat. Hij zal mijn waakmaatje zijn, mijn steun, mijn veilige anker in een wereld die vaak nog te groot en te eng voelt.

Wat deze hond mij geeft, is meer dan praktische hulp. Het is het begin van een toekomst waarin ik eindelijk écht kan gaan helen. Een toekomst waarin ik niet meer alleen hoef te vechten. Waarin ik me veilig kan voelen, en stapje voor stapje kan leren wat onvoorwaardelijke steun betekent.

Help jij Sacha?

Maar helaas worden psychosociale hulphonden niet vergoed. De kosten zijn hoog – denk aan opleiding, begeleiding, verzorging en voeding. Alles bij elkaar loopt dit op tot duizenden euro’s. Daarom vraag ik jullie hulp. Elke euro brengt mij dichter bij rust, herstel en veiligheid. Elke donatie, hoe klein ook, maakt een wereld van verschil. Kun je niet doneren? Dan is delen ook een enorm waardevolle manier om te helpen.

Dank je wel dat je dit gelezen hebt. Dank je wel voor je aandacht, je steun, je begrip. Het betekent meer dan woorden kunnen zeggen.

Liefs, Sacha


Sacha heeft al veel meegemaakt in haar leven. Nu hoopt ze op een hulphond die haar kan ondersteunen. In haar blog vertelt ze haar verhaal en doet ze een oproep tot crowdfunding. Wil jij helpen? Doneren of delen kan via de volgende link: Fundraiser by Sacha van de m : Help mij aan een hulphond – een maatje dat mij helpt helen

Meer lezen over trauma?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *