Iedereen weet dat gezond eten en bewegen belangrijk is. In deze post vertelt Lisanne Koomen, onderzoeker en psychiater in opleiding van het UMC Utrecht, waarom sport een medicijn voor lijf en brein kan zijn.
Mensen met een psychosegevoeligheid hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten
Dit heeft verschillende oorzaken. Het gebruik van antipsychotica kan als bijwerking het metabool syndroom hebben.
Het metabool syndroom is een combinatie van vier klachten: een hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterol en overgewicht. Wanneer mensen minstens drie van deze klachten hebben, wordt gesproken van het metabool syndroom. Het metabool syndroom vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
Daarnaast is het zo dat mensen met een psychosegevoeligheid vaker roken
Ook daarvan weten we dat het risico op hart- en vaatziekten groter wordt.
Een gezonde leefstijl helpt!
Een gezonde leefstijl verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en kan er zelfs voor zorgen dat diabetes (type 2) geneest en het cholesterol lager wordt. Daarnaast heeft een gezonde leefstijl ook een positieve invloed op de psyche. Onderzoek laat zien dat door een gezonde leefstijl psychotische klachten minder kunnen worden en het herstel versneld kan worden. Een gezonde leefstijl vangt dus eigenlijk twee vliegen in één klap: het verlaagt het risico op lichamelijke ziekten en het verbetert psychische klachten.
In de praktijk zien we helaas dat er weinig aandacht in de behandeling wordt besteed aan een gezonde leefstijl, terwijl dit dus juist zo veel positieve effecten kan hebben
Lisanne Koomen wil daar iets aan veranderen. Samen met prof. dr. Wiepke Cahn zet zij onderzoek op naar het verbeteren van leefstijl bij mensen met een psychosegevoeligheid. Dit onderzoek heet ‘Levens verlengen met de beweeg-app‘. Het doel is om een gezonde leefstijl een centraal onderdeel te maken in de begeleiding van Lister (een organisatie voor herstelbegeleiding in de regio Utrecht). Onderdeel van het onderzoek wordt een app met serious gaming, waarbij zowel cliënt als begeleider op een interactieve manier samen aan de slag gaan voor een gezonde leefstijl. Als er positieve resultaten worden gevonden in het onderzoek, zal de app vrij beschikbaar worden.
Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren is Lisanne Koomen, samen met de Hartstichting, een crowdfundcampagne gestart
Wil jij Lisanne Koomen helpen om dit onderzoek mogelijk te maken? Ze zoekt donateurs! En de Hartstichting verdubbelt iedere gedoneerde euro!
Meer weten? Kijk dan snel op deze site!
Lisanne Koomen is onderzoeker en psychiater in opleiding van het UMC Utrecht. Ze is initiatiefnemer van het project ‘Levens verlengen met beweeg-app‘.
Geef een reactie