Veel gezochte termen

Psychosenet blog

5 Tips voor een gezonde dagstructuur

Een goede dagstructuur kan ons helpen om gezond te blijven. Maar het is niet altijd makkelijk om je dag gestructureerd te krijgen, zeker niet in deze tijd. In deze blog lees je meer over het belang van een goede structuur en delen wij 5 tips.

Nu het leven op zijn kop staat door de maatregelen die ingevoerd zijn als gevolg van het nieuwe corona virus, zal het voor vele mensen aanpassen zijn om weer balans te vinden. De sociaal maatschappelijke structuur die wij van buitenaf opgelegd krijgen is niet meer zoals voorheen.

We moeten nu, meer dan tevoren, zelf structuur creëren en onze dagindeling opnieuw ‘uitvinden’. Dat is vaak geen gemakkelijke opgaven

Aan de ene kant lijkt er voor sommigen een overdaad aan sociale contacten te zijn. Gezinnen met kinderen die alle ballen hoog moeten houden om naast het ‘normale’ huishouden thuis te kunnen werken en de kinderen te ondersteunen bij hun onderwijs. Aan de andere kant kunnen we ook geconfronteerd worden met een lege agenda en eenzaamheid. Sociale momenten die weg zijn gevallen omdat toegang tot sportclubs en activiteiten niet meer mogelijk is. En veelal is contact met collega’s, vrienden of familie ineens beperkt is tot zijn digitale variant.

Structuur op de dag en sociaal contact is belangrijk om gezond te leven

Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is dagstructuur misschien nog wel extra van belang om in evenwicht te blijven. En tegelijk juist zo lastig om vorm te geven. Bij psychisch lijden is er vaak vanuit de ziekte de neiging om sociaal terug te trekken en de dagelijkse taken opbrengen kan een enorme opgave zijn. Bij sommigen is het werkende leven weggevallen waardoor ook die vorm van contact en structuur er niet is.

Het is hard werken om met een psychische kwetsbaarheid een klimaat te creëren waarin je kunt herstellen. De maatregelen van de corona-crisis zijn dan extra beperkend

Thomas Quartier is een monnik en onderzoeker. Hij beschrijft dat monniken eigenlijk altijd al, maar dan vrijwillig, aan een soort social distancing doen. Zij hebben ervaring in het omgaan met eenzaamheid en het vormgeven van dagstructuur. Quartier wijst ons op het belang van rituelen en handelingen en verwijst naar een tekst van dichter en predikant Jan Wit; ‘wie de getijden verwaarloost, wordt door het getij overspoelt’. ‘Wie zijn ochtend, middag en avond niet goed markeert, zinkt weg in een zee van tijd’, vertelt Quartier.

Het advies van Quartier vond ik bemoedigd. Niet alleen om zijn eenvoud maar ook omdat ik zelf nog moet wennen aan mijn nieuwe dagindeling. Soms vraag ik mij af waarom ik om 12:15 moet lunchen. Want het kan toch ook om 13:00? En waarom om 10:30 pauze? Ik was toch juist zo lekker bezig? Dan probeer ik te denken aan het belang van regelmaat. En hoewel mijn rituelen niet van religieuze aard zijn, merk ik dat deze vaste momenten op een dag mij goed doen.

Wij hebben bij PsychoseNet tips op een rij gezet voor het (her)vinden van dagstructuur.

5 tips voor een gezonde dagstructuur

Een goede dagstructuur kan ons helpen gezond te blijven. Zoals het adagium luidt; rust, reinheid en regelmaat. Daar gedijen wij goed op. Maar het kan soms knap lastig zijn om je dag gestructureerd te krijgen. Zeker als je de daginvulling helemaal zelf vorm moet geven. Hierdoor hebben wij enkele tips voor je op een rij gezet;

Tip 1: Goede nachtrust
Goede dagstructuur begint bij een goede nacht slaap. Uitgerust de dag beginnen maakt je weerbaar. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Probeer voldoende (ongeveer 8 uur) slaap te krijgen. Soms kan het helpen om voor het slapen een soort cooling down te doen. Zoals een buitenwandeling, yoga, meditatie, een boek lezen, warme douche nemen of een kop thee drinken.

Tip 2: Duidelijke start van de dag
Maak een duidelijke start van de dag. Kleed je aan en fris jezelf op. Je kunt ook ’s ochtends met wat beweging beginnen zoals de hond uitlaten, yoga, een wandelingetje, of naar je werk fietsen. Je lijft komt dan letterlijk in beweging voor een start van de dag.

Tip 3: Plan vaste momenten
Plan vaste momenten op de dag. Bijvoorbeeld op dezelfde tijden pauze, lunch of een wandeling. Ook kun je in de week vaste momenten inplannen. Bijvoorbeeld op zaterdag ochtend sporten, of in het weekend met een eitje ontbijten, op maandag ‘een vleesloze dag’, of op woensdag samen met iemand jullie favoriete tv programma kijken. Deze rituelen geven structuur omdat er een duidelijk begin en einde is.

Tip 4: Plan taken
Plan taken die je voor die dag wilt gaan doen. Het kan zijn voor werk maar ook activiteiten zoals boodschappen, een nieuw recept dat je wilt uitproberen, een tekening maken, of met de hond naar het bos. Een vooropgestelde taak afronden kan het gevoel geven dat de dag voldaan is.

Tip 5: Maak contact
Probeer iedere dag even met iemand contact te hebben. Bijvoorbeeld een telefoongesprek, berichtje, een praatje bij de supermarkt of een kopje koffie samen drinken.

Heb jij ook een tip voor een goede dagstructuur?


Alicia Kelkboom is psycholoog

Meer lezen over herstel?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *