Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Hoe zit het eigenlijk met de Wajong?

Wajong uitkering

Wajong is de afkorting voor de Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten. Wat houdt het precies in als je een Wajong-uitkering ontvangt? Mag je er eigenlijk bij werken? Hoe lang kun je een Wajong-uitkering krijgen?

Wat is Wajong?

Wajong is een regeling voor jonge mensen vanaf 18 jaar die niet (meer) kunnen werken. Je moet een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen om te laten beoordelen of je hiervoor in aanmerking komt. Dat beoordeelt UWV.
Er zijn twee verschillende Wajong-uitkeringen:

De Wajong 2010
Mensen die een Wajong-uitkering hebben aangevraagd tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 krijgen Wajong 2010 en kunnen hulp krijgen bij het vinden van passend werk en een Wajong-uitkering.

Wajong 2015
Iedereen die na 1 januari 2015 een Wajong-uitkering heeft aangevraagd, krijgt een Wajong 2015. Je krijgt alleen Wajong 2015 als je niet meer kunt werken en ‘volledig duurzaam geen arbeidsvermogen’ hebt. De nadruk ligt meer op de mogelijkheden om weer aan de slag te gaan dan op de uitkering.

Je kunt nu alleen nog een Wajong-uitkering krijgen als je op jonge leeftijd een ziekte of handicap hebt gekregen en daardoor nooit meer kunt werken. Helaas kun je met een Wajong 2015 uitkering geen opleiding volgen.

Hulp van UWV bij vinden van werk

Kun je wel werken maar heb je door je kwetsbaarheid moeite met het vinden of behouden van een baan? Dan kun je misschien van de gemeente hulp krijgen bij werk en inkomen. UWV onderzoekt dan of je in aanmerking komt voor Indicatie Banenafspraak. Deze indicatie kun je krijgen als je inkomsten onder het minimumloon blijven door je kwetsbaarheid. Je wordt dan opgenomen in het ‘doelgroepenregister’.

Wat zijn de voorwaarden om een uitkering aan te vragen?

Je komt in aanmerking om een Wajong-uitkering aan te vragen in één van de volgende situaties:

  • Als je op 17e verjaardag voor minstens 25% arbeidsongeschikt bent
  • Als je jonger bent dan 30 jaar en tijdens je studie voor minstens 25% arbeidsongeschikt bent geworden waardoor (volledig) werken na je studie onmogelijk is. Je moet dan in het jaar voorafgaand aan je arbeidsongeschiktheid minstens 6 maanden gestudeerd hebben.
  • Je moet in beide gevallen óók voldoen aan de wachttijd voor de Wajong.

Wachttijd en herstelperiode

Wajong krijg je niet zomaar, er wordt een wachttijd gehanteerd. Dit houdt in dat je eerst 52 weken achter elkaar voor minstens 25% arbeidsongeschikt moet zijn geweest. Er geldt dus een wachttijd van 1 jaar.

Maar wat gebeurt er als je tijdens die wachttijd periode herstelt? Als het herstel korter duurt dan 4 weken, gaat de wachttijd daarna gewoon verder. De herstelperiode telt niet mee voor het bereiken van de 52 weken.

Maar als je herstelperiode langer duurt dan 4 weken en je wordt toch weer arbeidsongeschikt, dan begint daarna de wachttijd weer opnieuw.

Als de wachttijd is afgelopen, krijg je nog steeds niet zonder slag of stoot een uitkering. Je moet dan minstens 25% arbeidsongeschikt zijn of in elk geval in de 4 weken die volgen op die wachttijd aan die voorwaarde voldoen. Dus als je in week 55 voor 25% arbeidsongeschikt bent, gaat er niet een hele nieuwe wachttijd in.

Weer aan de slag

Heb je betaald werk gevonden? Dan heb je in de meeste gevallen geen recht meer op dezelfde Wajong-uitkering. UWV zal opnieuw berekenen op welk bedrag je recht hebt, naar aanleiding van je verdiensten. In de eerste 5 jaar dat je werkt, verandert UWV je uitkering nog niet officieel. Mocht je het werken toch niet vol kunnen houden, dan krijg je je oude uitkering weer.

Verplichtingen als je een Wajong-uitkering ontvangt

Je hebt ook verplichtingen als je een Wajong-uitkering ontvangt. Zo heb je bijvoorbeeld informatieplicht. Dit houdt in dat je wijzigingen die van invloed kunnen zijn op de duur of hoogte van je uitkering, door moet geven.

Je moet meewerken aan een medische keuring en je moet deelnemen aan een re-integratietraject als daar om wordt gevraagd.

Reacties

6 reacties op “Hoe zit het eigenlijk met de Wajong?”

  1. Wouterse

    Hallo heb een vraag.
    Ik ben sinds 2004 werkerloos oude wajong klopt dit wel? deze inkomen of heb ik recht op iva 21 jaar werkerloos en er is geen kans op herstellen staat in mijn papieren wat moet ik doen arbeidsgehandcapt klant heeft geen arbeidsvermogen oordeel 2018 graag hulp heb wajong maar heb ik eigelijk recht volgs zeggen op volledig arbeidsongeschikt duurzaam?

  2. Wouterse

    Hallo heb een vraag.
    Ik ben sinds 2003 werkerloos oude wajong klopt dit wel? deze inkomen of heb ik recht op iva 21 jaar werkerloos en er is geen kans op herstellen staat in mijn papieren wat moet ik doen

    1. Geeske Roorda

      Beste Wouterse,

      Bedankt voor je vraag over de Wajong. Een PsychoseNet expert kan je wellicht een advies geven over je vraag. Je kunt deze vraag via het PsychoseNet eSpreekuur voorleggen.
      Je kunt je vraag stellen via deze link: https://www.psychosenet.nl/stel-een-espreekuur-vraag/

      1. Wouterse

        Wil graag antwoord hier kan dat

  3. P.J.KOk

    Heeft de Wajong, een vermogenstoets bij kleine vermogens? zo ja bij welke hoogte van het vermogen dan wel ? Dit wilde ik privè even weten.

    1. Jeroen Zwaal

      Hoi. Dit kan je het beste even navragen bij de uitkeringsinstantie zelf. Hier is in ieder geval te lezen dat eigen vermogen geen invloed heeft. Maar goed, dit even checken lijkt me slim. https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong-2015/tijdens-mijn-uitkering/detail/mijn-inkomsten-tijdens-wajong-2015/wanneer-verandert-mijn-wajong-uitkering/inkomsten-die-niet-uitmaken-voor-mijn-wajong-uitkering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *