Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Marco de Winter

Marco de Winter (4 januari 1981, geboren te Terneuzen) leeft ondertussen al bijna 8 jaar op een woonlocatie van Zeeuws Gronden! Vroeger dacht hij: dat is niets dat dagbesteding. Nu is hij allround kunstenaar! Dat hij deze mogelijkheid heeft gekregen vindt hij fantastisch!

Alles met moeite – terwijl iedereen het moeilijk had leefde ik door

Alles met moeite. Dat mijn familie me vertelde dat ik in het leven overal wat meer moeite mee zou hebben is een feit. Ik begrijp dit nu.

Marco: “Dat mijn vader en broertje en mijn schoonzus en mijn moeder hadden gezegd dat ik in het leven overal wat meer moeite mee zou hebben is een feit. Ik begrijp dit nu. Alles met moeite”.

Het was liefde met waarschuwingen

Het was manie met zeurende ouders. Het is om mij te beschermen geweest, nu ben ik volwassen en feitelijk over alle leugens en valkuilen van mijn ziekte heen. Het is achterhaald tegenwoordig om nog mij eigen druk te maken hierover. Ik weet nu wel hoe en waarom ik gewaarschuwd werd.

Je cognitieve functies worden dan eigenlijk voorbelogen omdat er een trigger in je hoofd zit dat stemmen horen is. Dit horen van die stemmen is voor mij een valse ervaring.

Uiteindelijk kwam ik thuis te zitten omdat ik dit het liefste deed

Veel lezen en uitgaan, schrijven en muziek maken en ook winkelen en uit eten gaan met vrienden en vriendinnen. Met hen besprak ik wat leuke dingen en herstelde hen mijn problemen die ik had als dat nodig was. Heerlijk was dat die psychologie van vrienden en vriendinnen. Maar ook thuis, mijn ma is de gezelligste en de problemen van de laatste jaren zijn door haar opgelost.

Problemen en psychose waren wel erg zwaar

Ik durfde hierover nooit te praten. Nu ik ouder ben snap ik dat. Toen was dat voor ons groepje jongens en meiden erg zwaar. Met psychoses kregen ook anderen te maken en dan werd er naar mij gekeken. Psychiatrie is voor iedereen moeilijk, iedereen ondervindt hierbij problemen. Fysieke en mentale druk! Maar ik leefde er dwars doorheen. Vandaar dat ik op een andere manier snapte wat psychotische zijn is. Dat was eigenlijk fantastisch. Terwijl iedereen er moeite mee had leefde ik door.

Maar goed ook want het leven is erg zwaar

Vroeger zeiden ze mij dat ik alles overnieuw moest gaan leren zodra ik volwassen wilde worden en af zou zijn van “de zware medicijnen”. Lijkt een soort tweede kans. Of eigenlijk een tweede verplichting! Maar die tweede kans is wel een realistische! Feitelijk! Marco is een gabber en een keigoede. En dan krijg je de kans om op dezelfde manier met problemen om te gaan zoals je vrienden ‘toen’.

De wereld met medicatie ervaar ik als ‘gemakkelijk’

Maar zonder die heel goede medicatie is het wel een grotere uitdaging. Namelijk als deze medicijnen weg gehaald worden, omdat je resistent bent of immuun bent voor de diagnose. Iets wat je jarenlang hebt gevoeld en wat je beleefd hebt.

Nu zoek ik de liefde op en de rust

Toen was chaos. Ik was echt de god van de chaos en die noemen ze Loki. Loki wordt de god van de chaos genoemd. Ik was een grote denker en met stemmen. Daar riep ik tegenaan, soms met veel volume. Behouden alsof het nog zo is. Want ik ben meer bij en ik ben meer rationeel.

Dat is in feite de grote zuiverheid. Zuiverheid na manie. En deze opmerkelijke eigenschap is gelukkig zijn met mijn leventje dat ik nu heb. Alles met moeite en toch gelukkig.

Meer lezen over liefde en familie?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

2 reacties op “Alles met moeite – terwijl iedereen het moeilijk had leefde ik door”

  1. Wat een mooi verhaal, het geeft mij ,moeder van Tom met exact hetzelfde probleem zoveel inzicht in hoe het nou voelt om manisch of psychotisch te zijn. Het is mij nog nooit door iemand zo duidelijk uitgelegd. Dankjewel Marco

  2. Sid Rozeboom

    prachtig, en ken het idee, ik kom straks of zit al in het afkeuringstraject, werken gaat niet meer, door Nah(niet aangeboren hersenletsel) en ben ook fijn Autist(ikzeg fijn omdat ik het fijn vind maar de wereld om mij heen heeft er zoveel problemen mee waar door je continu met wijsvingers op je gericht en vanalles MOETEN)
    ik ben helemaal Fan van Dennenoord in Zuidlaren wat een droomplek. en hoopin de toekomst ook vrijwilligerswerk te kunnen doen.

    groeten van Sid Rozeboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *