Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lotuslicht

José Smit schrijft onder de naam Lotuslicht op PsychoseNet. Ze kreeg op haar 49e haar eerste langdurige psychose met verlichtingservaringen

José haar leven is sindsdien enorm veranderd, ze leeft ze met psychoses en perioden in rustiger vaarwater.

Meer zien van Lotuslicht?

José maakte een opname op Facebook over haar psychose. Deze video is via deze link te bekijken. Ook is José te vinden op YouTube.

Eenzaamheid en pijn – kan ik nog liefdevol kijken na pijn?

Blog - eenzaamheid

Eenzaamheid en pijn. De afgelopen jaren heb ik al mijn close vrienden verloren. Mijn moeder is gestorven, met wie ik close was. En mijn buurman is gestorven, bij wie ik mij thuis voelde en er regelmatig over de vloer kwam.

Hij nam mij zoals ik was. Ik heb nog een paar mensen over in mijn leven, maar dat dekt de lading niet van het gemis. Met familie is er nauwelijks contact (soms zie ik mijn zus) en anderen zijn er niet. De GGZ heeft mij al die jaren bijgestaan.

Ik breng mijn weken grotendeels alleen door en hoewel ik rondneus in lokale kranten om ergens aansluiting te vinden bij een club of activiteit of om gewoon eens iets leuks te doen, vind ik niet veel dat mij trekt. Ook mijn interesses zijn veranderd, want ik ben veranderd na zoveel jaar psychosen en herstellen. Wat mede een van de redenen was dat ik mijn close vrienden verloor. Zij vonden de oude José niet terug. Ik zelf ook niet. Veel energie heb ik ook niet meer en lichamelijk kan ik de dingen niet meer die me voorheen hielpen mij af te leiden, zoals stukken fietsen en de natuur in.

Na rouw en verdriet had ik een dun laagje in balans opgebouwd

en ging het redelijk. In de winter was ik nog actief suïcidaal. Omdat het redelijk gaat, trekt mijn hulpverlener zich meer terug, aan hem was ik erg gehecht geraakt. Hij was mijn vangnet geworden voor sociale interactie, samen met nog wat contacten. Heel belangrijk voor mij. Nu hij zich terugtrekt heb ik weer meer last van gevoelens van eenzaamheid en pijn en vind het alleen zijn meer onverdraaglijk. Dat vond hij juist goed, omdat het een trigger kan zijn meer de buitenwereld op te zoeken, contacten aan te gaan, verandering te brengen. Wie weet dwingt het mij, was de gedachte

Ik snap dat best, maar raakte in paniek. Na al die verliezen was ik mij meer gaan terugtrekken en voelde niet veel meer voor het opnieuw aangaan van contacten. Ook al was er een enorm verlangen naar closeheid, naar intimiteit. Naar vriendschap en samen delen. Ik liet de wereld maar zo en had mij in mijn triestheid enigszins teruggetrokken achter de geraniums. Het leven ging voorbij, maar ik maakte er geen deel meer van uit. Mijn eenzaamheid nam toe, mijn depressie werd heviger.

Ik worstel met hoe ik mijn leven nog vorm wil en kan geven

Ik zie de zin van veel dingen niet meer in en ben zo veranderd. Ik weet niet of ik verder wil, maar heb suïcidale ideeën tijdelijk even geparkeerd. Heb mezelf 2 jaar gegeven om weer vreugde en zin in mijn leven te vinden. Iedere dag ga ik door, en iedere dag heb ik het daar moeilijk mee.

Eenzaamheid is zo een groots iets, want ik zou het ook niet zomaar opgeven. Ik vind het vaak fijn alleen te zijn. Ook als ik triest ben. Het is een gevoel van gescheidenheid van de wereld en van jezelf. Zaken die je ooit ervaarde als vredig en vreugdevol, als tevreden en heel. Dat lukt je dan even niet. Je voelt een groot gat en afscheiding van al wat liefdevol is. Je bent ervan gescheiden lijkt het. Zelfs als je onder mensen bent. Je kunt intimiteit met de ander even niet ervaren, even niet aansluiten, je doet maar wat, bent aanwezig, maar eigenlijk afwezig in jezelf.

Je hebt gemis. Je vergeet dat diegenen die je mist ook de illusies in stand hielden, soms jarenlang. Dat datgene wat je hen toebedeeld had, niet echt was en niet overleefde, toen jij het moeilijk kreeg. Dat ze jou verlieten en lieten zwemmen in je ellende en niet de hand reikten om jou bij te staan. Dat jij dat zelf ook niet naar hen kon, omdat je in psychose land was en er niet voor ze kon zijn.

Soms is er woede, boosheid, om zoveel gescheidenheid, zoveel verlating. Maar degene die mij werkelijk verliet was ik zelf, ik kon er niet voor mij zijn. Het betrof niet de ander die niet begreep wat een psychose was.

Ik ben nu ergens aangekomen dat ik moet gaan beslissen

Hoe leef ik verder? Hoe wil ik verder? Hoe ervaar ik vergeving en omhulling in mij van al dat gemis en verdriet? Wil ik wel als overleefster uit de strijd komen, want ik ben zo moe van het vechten. Wil ik nog wel energie opbrengen, want daar lijkt niet veel meer van te zijn. Ik moet er zuinig mee omgaan. Kan ik nog enthousiast worden? Kan ik liefdevol kijken en ervaren na alle pijn? Mijn hart is er groot genoeg voor, maar is het ook groot genoeg mijzelf een liefdevol leven te gunnen? Een nieuw begin?

Ik ben bezig dit uit te vinden. Hoe strijdbaar ik nog zijn kan gaan we ervaren.

Meer lezen over eenzaamheid en pijn?

Reacties

9 reacties op “Eenzaamheid en pijn – kan ik nog liefdevol kijken na pijn?”

  1. Neli

    Ik herken er ook veel van. Beschadigd in mijn jeugd door familie, daardoor last van depressiviteit en psychosegevoeligheid. Werken of vrijwilligerswerk is vaak te zwaar. Gelukkig heb ik een fijne kerkgemeenschap gevonden waar ik veel steun uit haal. Ik geloof niet alles wat er verkondigd wordt, maar de onderlinge verbondenheid verbreekt af en toe het gevoel van eenzaamheid. Desondanks blijft bij mij ook de vraag hoe dit vol te houden en – inderdaad – terug te keren naar mezelf, mezelf niet meer te verlaten. Sinds de euthanasie van een goede vriendin zijn de klachten verergerd, daarom weet ik dat er niet meer zijn de last alleen maar doorgeeft. Maar hoe de kracht vinden om de last zelf te dragen, blijft een zoektocht. Misschien hoeft dat ook niet, alles zelf dragen, maar kun je toch altijd mensen vinden die je een stukje van de weg helpen. Ik gun het jou, José, en iedereen van harte!

  2. Agnes de werd

    Heel herkenbaar,heb de zelfde problemen maar nog wel een liefde volle familie om me heen alleen wonen ze nog al een eindje weg en wil hun niet altijd tot last zijn.
    Weet niet hoe ik de dagen door moet komen in mijn eentje want ik heb de energie niet om dingen te ondernemen en als ik dingen onderneem ben ik al snel overprikkeld.
    Wilde dan ook niet meer op deze wereld zijn maar de liefde voor mijn kinderen was te groot om te gaan.
    Nu denkt ik savonds als ik de gordijnen sluit weer een dag van mijn Leven voorbij en ik heb niet geleefd.

    1. Jose Smit

      Ja, dat herken ik wel, het denken van: weer een dag niet geleefd. Ik probeer nu steeds mezelf te vragen: wat is er nodig om dat gevoel wel te hebben en hopelijk kan ik dan stap voor stap het waar maken.

  3. Herkenbaar voor mij, voor een groot deel.

    Ik ben ook vrijwel alle aansluiting verloren na uitval.
    .
    Familie, werk, woning , vrienden, sociaal netwerk , een glijdende schaal. Ik had ooit ’n leven’ , maar verdween zelf van het toneel ervan bij wijze van spreken.

    Het is mij niet gelukt sindsdien een bestaan weer op te bouwen.

    Niet door psychose kwetsbaarheid , maar door depressiviteit bij cptss . (Onveilige jeugd , daarbij ook weinig bouwstenen in me meegekregen voor t leven etc)

    Het versterkt zichzelf ook.
    Door de vereenzamende verpietering door nog wel het een en ander geprobeerd, maar het is moeilijk, vaak lukt het niet om het vol te houden , door te voeren .

    Me met behoud van ‘mijn zelf’ in de buitenwereld verkeren , handhaven , er zelf iets aan te beleven (en dan ook nog de druk om van toegevoegde waarde te zijn te leveren) …
    Dit alles is (nog meer als ik vanuit mn kwetsbaarheid al heb) een hachelijke onderneming geworden.

    Ik ervaar snel wantrouwen interpreteer snel tekenen van niet welkom, overbodig zijn, afwijzing, afkeur, degradatie. Schaamte. Niet voldoen .
    Snel gevoelens van onveiligheid. Ongemak.

    De tijd die voor mij blijkbaar nodig is, om ergens op gemak te raken , veilig, of er iets positiefs en betrokkens aan te gaan beleven (als dat überhaupt gebeurt hoor) kom ik niet meer door .

    Dat is een verschil met vroeger. Ik heb amper bereidheid dat nog te ervaren.
    Ik heb geen gevoelens van ‘zin in’ vooraf , dat had ik vanuit mijn jeugd al niet, maar eerder een angstgevoel .

    Het is al snel onoverkomelijk, teveel, kan de bereidheid niet vasthouden.
    Nog wel nieuwsgierigheid om een eerste actie te ondernemen, dat nog wel , maar het vervolg lukt dan niet …

    Er komt dan geen betrokkenheidsgevoel bij mij en over en weer tot stand. Zowel qua activiteiten als mensen. Dan ben ik al afgehaakt.

    En hier ook erg weinig energie inderdaad.

    Dus tja, hier eenzelfde soort worsteling, beetje een ander verhaal ws.

    Groet,en sterkte!

    1. Jose

      Ja daar herken ik wel wat van. Ik worstel ook met de vraag: hoe nu verder. Soms verkies ik het ook alleen te zijn. Hoe ik weer een grotere sociale kring om me heen creeer terwijl ik ook zoveel niet meer wil is een beetje een raadsel voor me, waar ik nog niet uit ben.

    2. Joop

      Wauw, mooi verwoord, heb hetzelfde gevoel!
      Ben ook beschadigd in mijn jeugd!
      Hoop dat het bij een ieder beter mag worden!

      1. Jose Smit

        Dat hoop ik ook, dankjewel!

  4. Roelof

    Je zit in een vervelende situatie. Ik herken er veel van, ik heb sinds mijn laatste psychose, 30 jaar geleden, verschillende keren in zo n situatie gezeten. Wat mij enorm geholpen heeft is vrijwilligerswerk te gaan doen, in dit geval in de zorg. Zo ben ik al meer dan 15 jaar vrijwilliger bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Het is niet zozeer dat ik iets terug krijg van deze mensen, dat kunnen ze helemaal niet, maar de liefde en zorg en aandacht die ik ze geef komt voor een deel bij mij zelf terug. Het heeft mijn leven veranderd.

    1. Jose

      Voor vrijwilligerswerk voel ik niet zoveel, maar fijn dat het jou helpt. Dank voor je reactie. Dat steunt me wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *