Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lotuslicht

José Smit schrijft onder de naam Lotuslicht op PsychoseNet. Ze kreeg op haar 49e haar eerste langdurige psychose met verlichtingservaringen

José haar leven is sindsdien enorm veranderd, ze leeft ze met psychoses en perioden in rustiger vaarwater.

Meer zien van Lotuslicht?

José maakte een opname op Facebook over haar psychose. Deze video is via deze link te bekijken. Ook is José te vinden op YouTube.

Ik heb me altijd alleen gevoeld – video over eenzaamheid

Ik heb me altijd alleen gevoeld. Ik leerde dat eenzaamheid kansen geeft om van jezelf te leren houden. Om je eigen beste vriend te zijn.

José vertelt: “Zolang ik me kan herinneren ken ik eenzaamheid. Met hele heftige perioden en ook als zachte deken. De laatste jaren van mijn leven is eenzaamheid in betekenis veranderd en meer inzichtelijk geworden”.

Mede door de vele verliezen die ik heb geleden en door gemis heel diep te ervaren, vooral van mijn moeder. Het verdriet van eenzaamheid heeft een tegenhanger. Ik begon te zien dat de somberte en het verdriet van eenzaamheid ook een tegenhanger hadden.

Eenzaamheid geeft kansen om van jezelf te leren houden

Ik zag dat eenzaamheid ook openen kan en dat het kansen geeft om meer van jezelf te leren houden. Om je eigen beste vriend te zijn.

Naast alle pijn en het zo moeilijk draagbare verlangen niet alleen te zijn met wat je voelt en denkt, maakt eenzaamheid ook ruimte voor zelfontdekking en zelfinzicht. Het haalt de schellen van je ogen en helpt je illusies te doorzien. En bovenal wordt het duidelijk dat je de enige niet bent met deze gevoelens.

Bijna alle mensen kennen deze gevoelens

Toch lijkt het soms alsof anderen een rijk sociaal leven vieren waarin zij op hun plek zijn, met vaardigheden waar het jou aan lijkt te ontbreken. Eenzaamheid komt vaak samen met een heleboel andere gevoelens die je negatief beïnvloeden.

Bijvoorbeeld:

 • Somberheid
 • Schuldgevoelens
 • Schaamte
 • Angst
 • Gemis
 • Rouw
 • Verdriet
 • Verlorenheid
 • Suïcidale gedachten

Je voelt je afgescheiden en soms wanhopig

Wanhopig in je verlangen naar werkelijk contact. Naar iemand die er voor je is waar je mee delen kan. Bij wie je schuilen kan. Een persoon die je troosten of steunen kan. Vaak denken we ook dat het aan ons ligt, dat er iets mis is met ons, dat je niet voldoen kan, niet oké bent. Dat het aan jou ligt dat je een eenzaam leven hebt.

In mijn leven is eenzaamheid een hoofdthema

Ik kan de pijn niet wegnemen of daar heel veel aan veranderen. Toch is er enige ruimte gekomen om anders met eenzaamheid om te gaan en er anders naar te kijken. Doordat ik meer geleerd heb mezelf volledig te accepteren zoals ik ben is er ook acceptatie naar eenzaamheid gekomen.

Door mijn spirituele ervaringen heeft de verbinding met de wereld om me heen een diepere betekenis gekregen. Ik kan mezelf niet meer los zien van die wereld. Daarbij besef ik dat ook ik deel ben van het universum en van de natuur. Ik voel me getroost door daarmee verbinding te ervaren. Hoeveel pijn mijn hart ook doet, daar kom ik thuis.

Ik maakte dit mooie filmpje over eenzaamheid

Ook over eenzaamheid heb ik laatst een filmpje gemaakt dat ik graag met jullie wil delen. Het kan wel triggerend zijn voor mensen met veel verdriet door eenzaamheidsgevoelens. Toch is het ook een hoopvol filmpje met hoopvolle boodschap.

Ik hoop dat het kan bijdragen verbinding te herstellen waar die verloren was geraakt. We zijn allemaal deel van het geheel. De wereld heeft ook jouw unieke zijn nodig. Je bent niet alleen. En datgene dat dat weet is je hart!

YouTube player
Deze video is gemaakt door Lotuslicht

Meer lezen over eenzaamheid?

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’ te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

7 reacties op “Ik heb me altijd alleen gevoeld – video over eenzaamheid”

 1. C

  Dankjewel Lotuslicht, voor dit prachtige filmpje. Het raakt me diep, geeft hoop en een gevoel van verbondenheid en liefde.

 2. Isa

  Wat een mooi filmpje. Ik moest huilen. Heel interessant.

 3. Neli

  Wat een schitterend filmpje. Rake en krachtige woorden, die moed inspreken en de hoop op verbinding, met jezelf, met een ander, met de wereld nieuw leven inblazen.

  1. Jose Smit

   Dankjewel Neli!

 4. Jos Raaphorst

  Als je je verbonden voelt met de wereld om je heen voel je je niet eenzaam.
  En het mooie is, we zijn als mens allemaal verbonden met elkaar. Zowel de aardse verbondenheid alsook de verbondenheid met de Goddelijke wereld (Geesten wereld).
  Afleiding zoeken in dingen die je gelukkig maken en zelfvertrouwen is goed tegen het gevoel van eenzaamheid.
  Blijf onder de mensen!
  Voor mij is een ding heel belangrijk; Wij als mens kunnen niet zonder mensen.
  Zoek ze op!

  1. Jose Smit

   Dankjewel Jos!

 5. Kel Annevelink

  Een inspiratie verkenning in de wereld van jezelf van hoe de natuur buiten…d’r eigen helende zijn, zijn kan in jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *