Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Leestijd 2 minuten

Auteur

Pien

Pien heeft 22 jaar ervaring met de GGZ en is in momenteel in herstel. Ze pleit voor een menselijker manier van omgaan met mensen in de psychiatrie.

Prinses op de erwt – als de angst doordrukt

prinses op de erwt

Steeds de angst ervaren voor iets en niet weten waardoor de angst er vooral thuis is? Anderen om tips vragen en dan concluderen dat deze adviezen ook niet voldoende helpen?  Daarover schrijft Pien in haar blog.

Op Facebook had ik een leuk gesprek met iemand die zich erg creatief en beeldend uit. We kwamen op een doorlopende angst van mij: de angst tijdens het thuis zijn. Het hooggevoelig zijn kwam ook ter sprake en het langzaam kunnen verwerken van van alles.

We kwamen uit op erwten en erwtensoep maken

Ik was de prinses op de spreekwoordelijke erwt. De erwt zijnde de angst. Ik voelde de angst door de dikke matras heen. Ik voelde niet één erwt, maar mijn huis was bezaaid met erwten. Elke keer prikkelden de angsten thuis mij en ik kon er gewoon geen erwtensoep van maken.

Op spreekuur bij PsychoseNet was het advies over de angst die ik ervaar: Mindfulness

Ik weet zeker dat mindful een goede manier is om door het leven te gaan en zou het anderen ook aanraden. Alleen iets belemmert mij om hier thuis mee aan de slag te gaan: die prikkelende erwten, die geven mij geen rust al mediteer ik wel één keer per week bij een centrum.

Spiritualiteit was nog een tip om de angst aan te gaan. Ik heb spirituele psychoses gehad waardoor ik nu ver van spiritualiteit vandaan blijf: ik heb daarvan, helaas, een nare nasmaak

De psycholoog liet mij een aantal zaken opschrijven

Zoals muziek aanzetten, ontspanningsoefeningen doen, wierook branden, een warme douche nemen. Verdere oplossing en behandeling voor het probleem van de angst die ik thuis ervaar, kon hij niet aandragen. Ik overweeg drastische stappen. Bij mij zijn er grenzen bereikt. Ik dacht aan verhuizen of intrekken bij mijn vriend als opties. De angsten, die prikkende erwten, zijn niet te achterhalen. Ik ben voor mijn gevoel thuis, op een dood punt terecht gekomen.

Ik kom en wil niet verder met de stress van het thuis zijn. Nu na ongeveer anderhalf jaar is de koek op: Tijd voor een nieuw matras, zonder erwten.

Fotocredits: Amiek

Reacties

5 reacties op “Prinses op de erwt – als de angst doordrukt”

 1. Tier

  Hey Pien, het is niet eerlijk van mij, je gevoel niet aannemelijk te vinden. Mijn excuses daarvoor.

  Je houdt jezelf bezig, maakt je keuzen wat nu even goed voor je is, waarvoor respect. Ik hoop dat het nog langer oke blijft gaan. ‘Fantastisch’ is ook maar een momentopname. En ‘klote’ kan je hopelijk voorkomen.
  Het heeft me geraakt dat je met jezelf aan de slag wil en dat niet lukt . Het raakt me (met mijn grote liefde voor katten en mijn eigen beestje laatst verloren) dat ik lees dat je voor je kat weet wat die nodig heeft. Gevoelsmatig, vanuit liefde. Jou de boodschap geven dat ‘als je zo goed je kat aanvoelt’, het je ook moet lukken om ‘bij jezelf’ stil te staan is geen juiste reactie geweest. Kort door de bocht, ik had die link niet moeten leggen in je blog. Mogelijk had deze reactie wel op forum gepast, lukt me niet om daar toegang tot te krijgen.

  Succes Pien!

 2. Pien

  Hallo Tier, bedankt voor je bezorgdheid om de kat. Het is een lieverd en heeft vannacht bij mij op bed geslapen.
  Over gevoelens kun je niet oordelen alleen vind ik: als iemand zich boos voelt kun je niet tegen diegene zeggen dat dat niet aannemelijk is.
  Hoe dan ook ging het redelijk gisteren, gechat met De Luisterlijn, op het forum gezeten, tv in de achtergrond. Ik voelde me niet fantastisch maar het ging. Ik ging wel heel vroeg slapen, er leek geen eind aan de avond te komen. Omdat het erg wisselt blijkbaar, bekijk ik het per keer.

 3. Tier

  Hoi Pien,

  De kat op de foto zou zo jouw kat kunnen zijn op zo’n lekker hoog kussentje. Geen erwt te bekennen. Tevreden, rustig.

  Je laat je kat ook de leidraad zijn om weer terug naar je eigen huis te keren zodat de kat weer naar buiten kan.
  Ik vind het niet eerlijk (naar jezelf, je kat) dat je zegt dat je voor je kat ‘helaas’ terug ‘moet’ naar huis waardoor je rust voorbij is.
  Jouw kat heeft hier geen schuld aan…. Je wilt het beste voor hem doen.

  Jij kent je eigen lieve kattenbeest als de beste. Je weet dat het hij nodig heeft naar buiten te kunnen.

  Pien, ik vind het niet aannemelijk dat je je met handen en voeten gebonden voelt, niet weet waar je moet beginnen om met jezelf aan de slag te gaan. Als je weet wat je kat nodig heeft, gaat het je ook lukken te weten wat jij nodig hebt.

 4. Pien

  Hallo Tier, bedankt voor je reactie. Ik ben nu, door omstandigheden, al een tijd bij mijn vriend aan het logeren. Het gaat hier goed met de erwten. Ze zijn er weinig tot nauwelijks. Mijn kat is nu ook hier en dat is echt een buitenkat, dus die gaat binnenkort terug naar mijn huis waar hij naar buiten kan. Dat betekent dat ik ook naar huis zal moeten helaas. De rust die ik hier vond is dan weer voorbij. Als ik een oplossing zou weten voor het probleem zou ik deze toepassen, maar mijn handen voelen gebonden. Met mijzelf aan de slag gaan blijft voor mij abstract en handvatloos.

 5. Tier

  Hey Pien,

  Goed dat je hulp vraagt. De adviezen die je hebt gekregen om jouw angst tijdens je thuis zijn af te laten zwakken, heeft geen effect.
  Niemand op facebook, niemand op spreekuur psychosenet, ook niet je psycholoog draagt je adviezen aan waar je wat aan hebt.

  Je grens is bereikt, je laat de erwten voor wat ze zijn.
  De erwten zijn niet te doorgronden / niet te pletten door je.

  Ik, maar ik denk dat ook mensen hier op psychosenet willen je advies geven.
  Elk advies is zinloos als jij wil horen dat deze erwten door jouw doorgrond / geplet moeten worden.
  Jij moet het willen, met jezelf aan de slag te gaan.

  Ik kan je niets anders dan succes wensen in je voornemen om je thuis gaan voelen in een ander huis.
  Daar waar mogelijk ook erwten liggen van een ander. En niet te vergeten, eigen erwtjes meeneemt,,,,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *