Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

In De leegte voorbij gaan psychiater Esther van Fenema en predikant Joost Röselaers op zoek naar naar nieuwe vormen van zin en verbondenheid.

Auteur:

Esther van Fenema, Joost Roselaers

Uitgever:

Prometheus

Verschijningsdatum:

11 oktober 2023

De leegte voorbij – Esther van Fenema, Joost Röselaers

De afgelopen decennia zijn we in Nederland in buitengewoon rap tempo losgekomen van de kerk. Ook van grote politieke ideologieën namen wij afscheid. Dat heeft een ongekende vrijheid opgeleverd om te worden wie je wilt zijn. De leegte voorbij van Esther van Fenema, Joost Röselaers.

De persoonlijke en maatschappelijke leegte

De keerzijde van de bevrijding van religies en ideologieën is een leegte die op het persoonlijke en maatschappelijke vlak gevoeld wordt. Er is geen verhaal meer dat ons met elkaar verbindt en dat zin en samenhang biedt, want iedereen heeft zijn of haar eigen waarheid. We voelen ons hoogstens nog verbonden binnen onze eigen ‘bubbel’. We stemmen op partijen die onze eigen belangen verdedigen, we zijn solidair met mensen die op ons lijken.

In De leegte voorbij gaan psychiater Esther van Fenema en predikant Joost Röselaers op zoek naar een nieuw gedeeld verhaal. Met geëngageerde denkers van zeer diverse achtergronden spreken zij over de bouwstenen van een verhaal dat ons met elkaar verbindt.

Wat wordt ons narratief voor de komende generaties?

Weg uit de leegte, op zoek naar nieuwe vormen van zin en verbondenheid.

In gesprek met:
Dirk De Wachter
Stephan Sanders
Beatrice de Graaf
Merlijn Twaalfhoven
Paul Cliteur
Doortje Smithuijsen
Klaas van Egmond
Hans Schnitzler
Samira Rafaela
Klaus Schwab
Jaime de Bourbon de Parme
Renske Leijten
Afshin Ellian
Stefan Paas
Zihni Özdil
Danielle Braun
Jan Terlouw

Over de auteurs

Esther van Fenema is psychiater en auteur. Daarnaast is zij regelmatig te gast in de landelijke media als opiniemaker, waarbij ze het morele debat graag scherp voert. Eerder verscheen van haar Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? en Het verlaten individu.

Joost Röselaers is predikant en auteur. Hij is columnist van Het Financiële Dagblad en VOLZIN. Tot 2021 was hij hoofdredacteur van Idee, het tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlo Stichting.

Meer lezen over verbondenheid?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.