Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Lang was Muriel in behandeling in de psychiatrische zorg. “Ik lag aan stukjes”, zegt ze. Ze schreef het boek Getuigenis van een gek".

Auteur:

Muriel

Uitgever:

Uitgeverij de Graaff

Verschijningsdatum:

30 juni 2023

Getuigenis van een gek – Muriel

Jarenlang was Muriel in behandeling in de psychiatrische zorg. “Ik lag aan stukjes”, zegt ze. Inmiddels heeft ze zichzelf eruit gevochten en schreef ze het boek Getuigenis van een gek. “Ik heb mazzel gehad, ik ben zo gezond als een vis, heb een mooie carrière voor de boeg en zal nooit meer terugvallen.”

Maar niet iedereen krijgt die kans.

“Ik ben nog nooit een gek tegengekomen zonder drama verhaal. Dat is best heftig. Je begint je leven met een valse start, vervolgens raak je de weg kwijt en ten slotte word je weggestopt met de boodschap dat je niet spoort.”

Muriel is zangeres, pianist en producer en maakt popmuziek met een twist

Ze crosst graag met stijlen en in één van haar nieuwste tracks zit bijvoorbeeld een tanbur, een instrument uit Iran. Ze voelde zich geroepen dit boek te schrijven om context te geven aan haar muziek en omdat volgens haar veel mensen nodeloos uit de boot vallen.

“Iedereen maakt dingen mee. Veel mensen lopen wel een keer vast, dat hoort bij het leven. Maar het lukt niet iedereen om over gebeurtenissen heen te komen. Bijvoorbeeld omdat er niet over gepraat wordt of omdat iemand geen aansluiting vindt in de omgeving.”

Muriel schrijft in het Frans (moedertaal), Engels en Nederlands en haar songs gaan van gepassioneerd chanson naar gevoelige ballad naar dansbare funky tracks.

Veel van haar songs gaan over het vinden van emotionele vrijheid

“Sowieso vind ik dat we als maatschappij moeite hebben met het toelaten en uiten van emoties. Denk aan al die mensen die in een burn-out belanden bijvoorbeeld. Zij zijn ook zichzelf kwijtgeraakt, zij het in een mildere vorm. Ook aan de top zie je mensen met macht bizarre dingen doen. Die zijn naar mijn idee ook totaal van hun padje en elk contact met de realiteit verloren.”

Muriel beschouwt zichzelf als een geëngageerde artiest. Ze heeft een hart voor vrouwenzaken en vindt dat er veel aan de hand is in onze samenleving.

“Mijn muziek en mijn boek zijn een pleidooi om gevoelens toe te laten en onszelf minder in hokjes te wurmen. Een gelukkig en vrij mens slaat niet een ander de hersens in. Als we de maatschappij beter willen maken, dan moeten we ervoor zorgen dat mensen lekker in hun vel zitten en kunnen zijn wie ze zijn.”

Getuigenis van een gek leest als een spannende trip, een ontdekkingsreis door lichaam en ziel en de diepe krochten van de “westerse bullshit”. Ritmisch, vlot en poëtisch beschrijft Muriel hoe ze zich ontworstelt aan haar waanzin en plaatst ze een kritische noot bij zorg en maatschappelijke conventies.

Meer lezen over herstel?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.