Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Herstel en moederschap – een (jong) gezin hebben

herstel en moederschap

Het is ergens midden februari 2022 en mijn wereld staat op zijn kop. Mijn ziekte heeft na bijna 12 jaar stabiel te zijn geweest weer toegeslagen.

En hard ook, ik heb een intens heftige psychose gehad. En ik zal in hetzelfde jaar nog twee psychoses krijgen.

Toen ik 18 was

is bij mij de psychische variatie Bipolaire Stoornis vastgesteld. Een diagnose waar ik jarenlang goed mee heb kunnen leven. Ik heb fantastische stabiele jaren gekend. Ik had werk, ontmoette de liefde van mijn leven en ik heb met hem twee prachtige kinderen gekregen. En toch ging het vorig jaar volledig mis. Mijn leven stond en staat nog steeds op zijn kop. Ik zit in de ziektewet. Of hoe ik het liever noem, de herstelwet.

Ik voel mij met momenten erg alleen en eenzaam in mijn ziekte. En dat terwijl ik gezegend ben met een enorm groot vangnet van lieve familie en vrienden. Het herstel als jonge moeder is een grillig proces. Het gaat echt met vallen en opstaan. Ik weet dat het uiteindelijk goed zal komen. Want ik ben toen ik jonger was ook weer uit een diep dal gekomen en ik ben het leven ten volle weer gaan leven.

Wat het nu voor mij anders maakt

is dat ik aan het herstellen ben en ik dus ook een jong gezin heb. Mijn kinderen zijn 4 en 2. En het moederschap vraagt veel van mij. Ik vind het dan heel lastig om mijn grenzen aan te geven en echt de pijlen op mijn herstel de richten. En echt te kiezen voor mijzelf. Dat lukt gewoon niet altijd. Mijn moederhart wil er gewoon 24/7 voor ze zijn. En die energie heb ik nu niet te geven aan ze. Ik zal echt eerst zelf volledig moeten herstellen. En dat maakt mij met momenten boos en verdrietig. Het is een rollercoaster van emoties die ik dan doorloop. Vaak voel ik mij dan falen als moeder.

Herstel en moederschap

Maar toch geloof ik dat het kan. Ondanks dat ik nog zoekende ben in mijn herstelproces en al veel verschillende dingen geprobeerd heb, geloof ik dat ik weer kan herstellen van deze ‘zware storm’ in mijn leven. En daar heb ik hulp bij nodig. Ik kan dat niet alleen en dat is misschien wel het moeilijkste om toe te geven. Het zijn vier simpele woorden; ‘ik heb hulp nodig’ Maar allesomvattend.

Naast het hebben van goed contact met mijn psychiater (en andere professionals) is het denk ik ook zoals Dirk de Wachter zo mooi omschrijft heel belangrijk om ‘elkaars psychiater’ te zijn. Met elkaar het gesprek blijven aangaan, in verbinding zijn met elkaar op gelijkwaardig niveau. Wat is het toch een troost om te weten, waar je ook zit in je (herstel) proces, dat je niet alleen bent. Ik wens iedereen die dit leest een lichtpuntje in de dag toe vandaag.

Warme groet,
Carlijn


Carlijn is psychosegevoelig en moeder.

Meer lezen over moederschap?

Meer weten psychoses en bipolariteit? Steek hier je licht op.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’ te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

8 reacties op “Herstel en moederschap – een (jong) gezin hebben”

 1. Muriel

  Beste Carlijn,
  Dank voor het delen van je ervaring en inzichten.
  Het is zwaar om psychisch ziek te zijn als moeder weet ik uit ervaring, maar ook vanuit mijn werk als professional.
  Ik vind het belangrijk te noemen dat er veel hulpverleningsvormen zijn die psychische zieke ouders en hun kinderen waar nodig kunnen ondersteunen in hun ouderschap.
  Meer informatie hierover is te vinden onder de richtlijnen Kopp (Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problematiek) en hechtingsproblemen (die kunnen ontstaan) op de volgende website:https://richtlijnenjeugdhulp.nl/
  Verder doet ondermeer de Erasmusuniversiteit onderzoek naar ouderschap en psychiatrie.
  Een steunende partner en/of een steunend netwerk hebben en – op de leeftijd van je kind afgestemd open en eerlijk zijn over je ziekte zijn 2 superbelangrijke factoren gebleken in mijn situatie.
  Hartelijke groet,
  Muriel

 2. Marlous

  Trots op jou!

 3. Vlinder

  Wat pittig Carlijn, en tegelijkertijd ook leerzaam, voor zowel jou als je kinderen. 1 van de moeilijkste aspecten is om voor jezelf te kiezen terwijl je nog 2 zeer jonge kinderen hebt die niet zonder de moeder kunnen. Maar hoe mooi is het dat ze opgroeien met de wetenschap dat je kwetsbaar mag zijn, dat ook ouders ‘maar’ mensen zijn, dat je weer kunt helen na zo’n heftige periode!!!

  Ik heb ook een psychiatrisch verleden en ben ook moeder. Denk dat ouderschap je zonder meer kwetsbaar maakt. Maar het kan je ook kracht geven! Iedere keer als je uit een dal kruipt zal je sterker worden en meer weten hoe om te gaan met je kwetsbaarheid.

  Kinderen leven in het nu, zullen ook alleen het NU ervaren, daar kunnen wij volwassenen nog heel veel van leren.

  Misschien een tip om iedere dag te beginnen met een soort wens voor jezelf, hoe je de dag voor je ziet, hoe je deze graag wil volbrengen, evt in combinatie met een korte meditatie, en de dag afsluiten met 3 dingen opschrijven voor jezelf waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid is een groot goed, en zal je helder houden en blij. Ik heb het oo mn nachtkastje liggen. (Bijna) iedere avond schrijf ik. Voor mij werkt het.

  Ook voor jou vele lichtpuntjes en veel kracht 🙏

 4. Merel

  Wat goed dat je hierover schrijft, ik ben ook een moeder met psychische problemen.
  Blijf vertrouwen op herstel, ik heb mogen ervaren dat kinderen ook veerkrachtig zijn en ook zelf mocht ik weer sterker worden. Van harte wens ik jou een goed herstel!

 5. Inge

  Veel succes…
  Ik wens je moed en kracht toe!
  Veel geluk met jullie toekomst als gezin.

  Gr Inge

 6. Ellen

  Mooi geschreven. Jij kan dit dat heb je al eens bewezen.

 7. Nico van der Veer

  Hi Carlijn,

  Ik weet hoe het voelt om je zo ‘machteloos’ te voelen m.b.t. het ‘er zijn’ voor je kinderen (e.a.) en tegelijkertijd ook de ruimte te ‘moeten’ nemen voor je eigen herstelproces; heel moeilijk en vooral heel pijnlijk! Maar wat mooi dat je zegt; dat je dit samen moet doen (in samenwerking met je naasten en professionals…) en inderdaad de verbinding en veiligheid daarbij te ervaren… Dit wordt mij ook steeds duidelijker en het werkt.

  Tanxs en heel veel kracht toegewenst!

 8. Joëlle Verhoeven

  Hoi Carlijn,
  Dankjewel voor je mooie blog. Ik ben nog niet vaak blogs over het moederschap tegen gekomen.
  Mijn situatie is momenteel zo dat ik geen eigen woning heb, zoonlief uit huis woont en ik me dagelijks erg alleen voel. Waar ik eerst 4jaar fulltime moeder was, is het nu 180graden anders.
  Jou bericht geeft me een beetje licht om door te gaan.
  Ook jij bent niet alleen!

  Lieve groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *