Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Stressgevoelige moeder – Als je moeder psychosegevoelig is

blog-Stressgevoelige moeder

Noah vertelt hoe hij het ervaart dat zijn moeder psychosegevoelig is en drukt uit dat hij haar graag zou willen geruststellen.

Onlangs was ik (Noah, 15)  flauwgevallen op school. Voor mijn gevoel zou een normale moeder  hier niets over denken.

Moeder psychosegevoelig

Maar mijn moeder heeft last van psychose en dit werd door haar anders dan flauwvallen ervaren.

Het was duidelijk dat er weinig aan de hand was, en dat er geen aanleiding was tot paniek. Er had dan ook geen paniek moeten zijn.  Toch ervoer mijn moeder de zaken anders, ze dacht namelijk dat het een epilepsie aanval zou kunnen zijn. Terwijl uit alles viel af te leiden dat dit niet zo was. Ik was ook klachtenvrij.

’Een zoon met een epilepsie aanval’

Dit dacht mijn moeder. Dat leverde zoals gezegd veel stress op. Dit was toch niet een epilepsie aanval  geweest.  Helaas raakte zij toch het ziekenhuis in. Dit als gevolg van meerdere stressoren waar het flauwvallen deel van uitmaakte.

Geruststellen

Zou je een ziekenhuis opname kunnen voorkomen? Dit is een belangrijke vraag. Het is uiteraard erg belangrijk om je moeder in een geval als dit gerust te stellen. Dus zeggen hoe je je echt voelt om te laten zien dat het niks voorstelt (als dat zo is). Je zou je kunnen verdiepen in verschijnselen die bij epilepsie horen bijvoorbeeld urineverlies. Je kunt dan aan je moeder vertellen dat zo’n verschijnsel er niet was.

Getuigen van het voorval

Het helpt ook als een van je vrienden dit nog een keer kan vertellen aan je moeder. Hopelijk begrijpt  je moeder dan dat het echt flauwvallen was. Dit omdat meerdere mensen het hebben gezien.


Noah (pseudoniem, 15 jaar) is de zoon van May-May Meijer. May-May  heeft een gevoeligheid voor psychosen en manieën. Zij schreef de boeken “Hier ben ik” en “Missie Wereldvrede

Meer blogs lezen van May-May Meijer?

Photo by Ricardo Esquivel from Pexels

Reacties

3 reacties op “Stressgevoelige moeder – Als je moeder psychosegevoelig is”

 1. May-May

  Hoi lieve zoon van me,

  Wat goed van je dat je hier over schrijft! Ik denk dat dat heel fijn is voor andere tieners en ouders met psychosegevoeligheid om te lezen dat zij niet de enige zijn.
  Ja, he, het valt niet mee om een psychosegevoelige moeder te hebben. Zo was ik laatst weer opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis inderdaad. Ik had veel stress gehad, en ben ook nog eens een overbezorgde moeder. Wat lief dat jij en je vader me kwamen bezoeken. En tante Famke, oma en opa. Dat heeft me erg veel goed gedaan. Gelukkig ben ik nu weer thuis en kan ik weer voor je zorgen en ben je weer de ene week bij pappa en zijn vrouw en de andere keer bij mij. Ik ben in ieder geval erg blij dat het goed met je gaat!!

  Veel liefs,
  van je moeder

 2. Ingrid

  Een goed artikel over de handreiking van Noah.

  Noah was een keer op school flauw gevallen. Een scholier(e) zag het gebeuren. Misschien was het een epileptische aanval.
  Als moeder wil je zoiets uitsluiten en is er ook naar gekeken.
  Noah’s reactie op de stress gevoeligheid hierover van zijn moeder was hulp willen geven. Hij is betrokken en geeft aandacht voor haar kwetsbaarheid.

 3. Femke

  Goed verteld Noah.
  Zoals je zegt, is het dus heel belangrijk om met je moeder te blijven praten als je ziet dat ze stress ervaart.
  En lief dat je meedenkt met je moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *