Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek - Ik ben blij dat mijn moeder dood is, Jennette McCurdy

Auteur:

Jennette McCurdy

Uitgever:

Spectrum

Verschijningsdatum:

10 februari 2023

Ik ben blij dat mijn moeder dood is – Jennette McCurdy

Een hartverscheurend én hilarisch relaas van de iCarly-ster Jennette McCurdy over haar strubbelingen als voormalig kindster, de gecompliceerde relatie met haar manipulatieve moeder, en hoe ze de controle over haar eigen leven weer terugpakt.

Jennette McCurdy was zes jaar oud toen ze haar eerste acteerauditie deed. Het was haar moeders droom dat haar enige dochter een ster zou worden, en Jennette had er alles voor over om haar moeder gelukkig te maken. Ze ging dan ook mee in al haar moeders manipulatieve grillen, ook in wat haar moeder ‘caloriebeperking’ noemde: weinig eten en zichzelf vijf keer per dag wegen.

Zo ontstond er tussen hen een vreemde dynamiek

waarin haar moeder Jennette onder andere tot haar zestiende hoogstpersoonlijk onder de douche zet en ongevraagd bij haar intrekt als ze eindelijk op zichzelf gaat wonen. In Ik ben blij dat mijn moeder dood is schuwt McCurdy geen enkel pijnlijk detail uit haar jeugd.

Als de droom eindelijk uitkomt en ze wordt gecast voor de nieuwe Nickelodeon-serie iCarly is haar moeder extatisch, maar wordt Jennette overspoeld door angst, schaamte en zelfhaat.

Wat zich uiteindelijk vertaalt in eetstoornissen, verslaving en een hoop ongezonde relaties. Het wordt alleen maar erger als haar moeder, vlak nadat ze (naast Ariana Grande) de hoofdrol krijgt in de iCarly-spinoff Sam & Cat, aan kanker overlijdt.

Pas na haar dood, door therapie en door te stoppen met acteren, kan Jennette accepteren hoe ongezond en schadelijk hun relatie voor haar is geweest en lukt het om voor het eerst in haar leven écht voor zichzelf te kiezen.

Verteld met een verfrissende eerlijkheid en humor is Ik ben blij dat mijn moeder dood is een inspirerend verhaal over weerbaarheid, onafhankelijkheid en het genot van je eigen haar wassen.

“Een meesterwerk… scherpe humor en meelevend.” – The Washington Post

“Hoe kan een boek zo droevig en toch zo grappig zijn? Het is een kunst, en Jennette McCurdy beheerst deze als geen ander. Het is hysterisch en hartverscheurend en tegelijkertijd fascinerend geschreven.” – Jenny Lawson, New York Times-bestsellerauteur van boeken over haar struggle met fysieke en mentale kwetsbaarheid

“Een belangrijk cultureel document.”Lena Dunham

“Dit boek zit heel goed in elkaar, de hoofdstukken zijn kort en overzichtelijk. Ironisch genoeg hebben ze de binge-factor.” – een recensie op Bol.com


Jennette McCurdy (1992) is een Amerikaans filmmaker, vod- en podcaster, oud-actrice, oud-zangeres en oud-liedjesschrijver. Jennette begint met acteren en zingen als ze zes jaar oud is. In 2017 stopt ze met acteren om haar schrijf- en regisseer ambities te volgen. 

Verder lezen over psychische kwetsbaarheid in relatie tot jeugdtrauma?

Gerelateerd

Meer over

jeugd
misbruik
moederschap
Trauma

Lees ook