Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Ervaringsverhaal: narcistische mishandeling en psychose

narcistische mishandeling

Catharina kwam jaren geleden in een ingewikkelde relatie terecht die haar psychisch en emotioneel beschadigde. Later werd dit geduid als ‘narcistische mishandeling’, een fenomeen waar ze graag meer over wil vertellen.

Ik heb PTSS die gepaard gaat met psychoses als gevolg van narcistische mishandeling. Tot nu toe kom ik eigenlijk vrij zelden iets tegen over de psychische gevolgen voor slachtoffers van narcistische mishandeling, vandaar dat ik graag mijn verhaal wil delen.

Ik heb al heel lang geen contact meer met de narcistische persoon in mijn leven, we hebben eigenlijk niet eens echt ooit een relatie gehad, maar de psychische schade die deze persoon heeft aangericht is onderhuids altijd aanwezig en komt helaas terug in fases waarin ik meer stress heb dan normaal.

Ik werkte in een koffietentje. Ik kreeg een vaste klant. Hij wilde met mij afspreken

Vanaf toen ontstond een tweejarig continu wazig push- en pull spel (waar ik overigens op dat moment niet van bewust was). Hij was heel mooi en heel arrogant. Ik viel niet meteen voor hem, wat hij denk ik nogal irritant maar misschien ook wel een uitdaging vond. Alsof hij uitstraalde “Je weet het nog niet meisje, maar jij wordt verliefd op mij, want iedereen wordt altijd verliefd op mij.”

Hij begon mij te irriteren, maar contact verbreken was moeilijk

Elke keer als ik besloot hem niet meer te bellen, kwam hij doodleuk met een zielige grijns weer koffie bestellen. Uiteindelijk ben ik zo gemanipuleerd dat ik waanzinnig verliefd op hem werd. Waanzinnig, buiten mezelf, manisch, op de hoogste ster waanzinnig verliefd. Achteraf kan ik inzien dat hij dit uiteraard met opzet zo gecreëerd heeft. Ik heb soms zelfs weleens vermoedens dat ik ben gedrogeerd.

En juist toen, nadat ik hem een liefdesbrief had geschreven, maaide hij al het gras onder mijn voeten vandaan. Ik kreeg opeens dubieuze telefoontjes, wazige e-mails, ik werd achtervolgd in de stad en er gebeurde allerlei rare dingen. Ik werd compleet paranoia. Alsof er een onzichtbare heksenjacht op mij was geopend. Voor mij was het overduidelijk dat hij hierachter zat, maar niemand geloofde mij en ik begreep er helemaal niets van.

Ik voelde me compleet binnenste buiten en onderste boven gekeerd

Mijn hart lag op straat en iedereen liep er genadeloos overheen. Ik raakte zo verward dat ik hier, in 2000 uiteindelijk van in een psychose raakte.

Een lange weg. Mijn leven compleet verwoest.

Omdat mijn trauma destijds niet is erkend, heb ik helaas een tweede (2006) en derde (2016) langdurige psychotische episode moeten doorstaan. Ik kan het niet bewijzen maar voor mij voelt het alsof ik tijdens deze episodes opnieuw werd gestalkt. Pas sinds kort begrijp ik dat ik te maken heb (gehad) met een verborgen narcist.

Ik ben heel blij dat er tegenwoordig meer aandacht is voor de relatie tussen trauma en psychose

Het feit dat ik ben mishandeld, weliswaar onzichtbaar, wordt eigenlijk nog steeds niet echt geloofd en is destijds afgedaan als psychotische waanideeën. Dubbel traumatisch dus, eerst word je mishandeld en daar bovenop word je door niemand geloofd en krijg je een, weliswaar goedbedoeld, verkeerde diagnose.

Toevallig stuitte ik twee jaar geleden op een artikel over narcisme. En toen is het kwartje bij mij gevallen. Ik heb een half jaar ondersteuning gekregen van een psycholoog die gespecialiseerd is in narcistische mishandeling. Toen ik mijn verhaal begon te vertellen had zij aan twee zinnen genoeg.

Na 18 jaar was zij de eerste die echt naar me luisterde, het herkende en de eerste die tegen mij zei “Nee meisje, jij bent niet gek, jij bent gemanipuleerd, gehersenspoeld en mishandeld.” Je wilt niet weten wat dat moment voor mij betekende!

In mijn geval, omdat er sprake is van opgelopen trauma in relationele sfeer, zijn mijn psychoses niet alleen een lichamelijke of chemische disbalans, maar juist ook heel erg iets van mijn hart en mijn ziel.

Ik vind niet alleen herkenning en antwoorden in spiritualiteit en religie maar ook in filosofie en kunst

Het voelt voor mij als een soort hogere roeping. Vooral de laatste psychose heb ik ervaren alsof ik op een heel hoog bewustzijnsniveau zat. Een hele hoge trillingsfrequentie waardoor de wet van aantrekkingskracht zich bijna dagelijks manifesteerde.

Een psychose als gevolg van narcistische mishandeling voelt als een zielsrelatie… Het is een dader-slachtoffer verhaal, maar voor mij zitten er meerdere lagen aan. Het is ook een tragisch liefdesverhaal en een diepe (gemanipuleerde) tweelingziel connectie. Het is soms alsof we samen zijn in een andere dimensie. Een vrije val van de geest en een soort therapie van binnenuit, die krachtiger is dan welke vorm van therapie dan ook. Het voelt inderdaad als een transformatie proces. Alsof er een heftige persoonlijke crisis voor nodig is om vervolgens weer als een nieuwe sterkere versie van mijzelf tevoorschijn te komen.

Ik hoop van harte dat andere slachtoffers sneller de juiste hulp vinden bij het doorgronden van de complexe dynamiek in dit soort destructieve relaties.


Catharina K (pseudoniem)

Meer over:

Reacties

13 reacties op “Ervaringsverhaal: narcistische mishandeling en psychose”

 1. Anoniem

  Bedankt voor je stuk. Ik heb iets soortgelijks meegemaakt het afgelopen jaar. Probleem is dat niemand je geloofd, mensen worden meegenomen door het mooie verhaal van de verborgen narcist. En jij wordt als gekkie weggezet ook omdat je open en eerlijk bent geweest dat je en psychose gehad hebt. Stockholm syndroom ook zeker last van omdat ik ergens weet dat hij zelf een klein kind is die emotioneel beschadigd is.

 2. Romano

  Hoi catharina mooi verhaal zeg! Dapper van je om zo open te zijn voor mij was is dat een stap naar herstel om de mishandeling te erkennen als oorzaak om dat ik gemerkt heb door de stemmingswisselingen en gasligting van de narcist dat er vaak verwarring kan ontstaan bij het slachtoffer wat vaak onderhuids aanwezig is en er in is gestampt dat het aan jou ligt heb zelf ook helaas door deze geniepige vorm van mishandeling ook te maken moeten hebben met psychoses wat gepaard ging met paranoia en verwarring en dat is in mijn beleving precies wat een narcist wil dat het aan jou ligt en NOOIT AAN HEM! voor mij heeft het best wel geholpen om je focus volledig op je zelf te richten en proberen zo veel mogelijk afstand te houden om verwarring te voorkomen want een narcist is nooit aanspreekbaar op zijn of haar gedrag en zo voorkom je ook confrontaties met de narcist en zou het je ook een bepaalde rust moeten geven wat je eindelijk van je af kan schuiven dat is voor mij een van de eerste stap naar herstel geweest daarna ben ik begonnen met zelfliefde en zelfcompassie waar ik nog best wel moeite mee heb voor iederen is die situatie anders natuurlijk ik heb er ruim 5-6 jaar ermee te maken gehad en met een narcist opgegroeid dus een beschadigd zelfbeeld staat bij mij voorop en is zeer lastig op te bouwen na zo lange tijd langdurig gekwetst en gemanipuleerd te zijn ik heb ook hulp ervoor gezocht trauma verwerking ik denk dst als je begrip zoekt en je begrepen gast voelen door een professional dat het al een hele hoop kan doen en vooral jezelf het idee geven dat een narcist bijna altijd op een mooi en liefdevol mens richt want daar wilt hij zijn energie vandaan halen dus voor mij naar jou toe je bent mooi om hoe je bent en een mooi en liefdevol persoon met prachtige eigenschappen twijfel niet aan je zelfkunnen wat beschadigd is maar focus er op hoop dat je er goed vanaf bent gekomen met vriend Groetjes

 3. Johan

  Voorheen was ik totaal onbekend wat narcisme nu precies inhield.
  Helaas is me dat nu de afgelopen 4 maanden wel duidelijk geworden.
  Zelf ben ik niet direct door een narcist beschadigd maar kan me helaas toch (in tweede lijn) als slachtoffer beschouwen.
  Begin dit jaar heb ik een fantastische vrouw leren kennen. We zijn heel voorzichtig elkaar beter gaan leren kennen, namen voor alles rustig de tijd.
  We werden dol op elkaar, stapelverliefd en 2023 beloofde zo een geweldig jaar te gaan worden.
  Zij heeft me wel verteld dat ze 22 jaar een relatie heeft gehad met wat dus een narcist bleek te zijn. Ze was nu alweer 3 jaar single en ze dacht dat ze nu wel weer genoeg stabiel was en open stond om een nieuwe relatie aan te gaan. Ik heb er verder ook geen acht op geslagen (nu veel spijt dat ik me niet direct ben gaan verdiepen) Er leek niets aan de hand en we hadden het heel erg leuk samen en hebben elkaar ook vaak verteld hoe blij we waren met elkaar. Maar na een 4 maanden sloegen bij haar ineens allerlei twijfels toe, ze ervaarde weer veel stress (wat ze destijds ook ervaarde), onrust. Ze kon het niet goed duiden maar besloot helaas wel onze relatie te verbreken. Ik snapte niet wat er gebeurde, we hadden het toch leuk samen? We waren blij met elkaar en verliefd? Toen ben ik de link met narcisme gaan leggen en heb haar een artikel laten zien wat gaat over liefhebben na narcistische mishandeling. Hoe je dan door je beschadiging aan alles gaat twijfelen, oude angsten opspelen etc. Alles viel hiermee op zijn plek. De verliefdheid begon plaats te maken voor een dieper gevoel dicht bij haar hart en daardoor is ze dichtgeklapt. Nu zijn we alweer 4 maanden verder en ik kan haar maar niet vergeten, denk constant aan haar en ben er nog altijd kapot van dat we niet samen kunnen zijn. Ik laat haar volledig met rust. Ik weet dat het goed met haar(en haar 2 kinderen) gaat (althans dat zegt ze) Ik geloof dat ook wel omdat ze nu weer in haar veilige vertrouwde bubbel zit. Een relatie blijkt voor haar aan gevaar en negativiteit gekoppeld te zijn (althans, dat is wat ik denk wat er aan de hand is). Ze heeft me (en haarzelf) nooit echt een duidelijke reden kunnen geven waarom ze de relatie verbrak. Een poos later gaf ze als reden dat ze gewoon teveel twijfelde en dat ze niet hetzelfde voor mij voelde als ik voor haar. Later hoor ik weer via via dat ze verteld dat onze levens gewoon in een ander stadium zit, met haar en 2 kinderen en ik kinderloos. Dit is echter nooit een issue geweest. Ik vind haar kinderen leuk en we hadden een goede klik, ze accepteerde mij ook goed! Voor mij komt dit alles over dat ze ook op zoek is gegaan naar een reden waarmee zij zelf de breuk kan rechtvaardigen voor haarzelf om zo te kunnen vluchten van onze relatie. Ik ben er nog altijd kapot van en mis haar en de kinderen elke dag weer. Binnen in me blijf ik hoop en een glimp vertrouwen houden dat het eens goed kan komen met ons maar mss is dat allemaal maar valse hoop. Ik heb er veel verdriet van, voor mezelf maar zeker ook als ik er aan denk hoe ze zo kapot is gemaakt door zo’n laffe klootzak.
  Ik heb zo mijn droomvrouw verloren door wat een ander haar heeft aangedaan…. Dat voelt zo oneerlijk.
  Haar liefde voor mij waarvan ze zegt dat die er niet was heb ik gezien en gevoelt…. Die is er maar ze heeft het weggestopt, gewoonweg uit gezet en nu ontkent…. Dat doet zeer…. Maar ik neem haar natuurlijk niets kwalijk, het is allemaal niet haar schuld…. Ik hou van haar en blijf haar missen…..😢

 4. Isa

  Ik was 15 of 16 toen ik een psychose kreeg door zijn mishandelingen. Ik ben nu 27 ik kamp al jaren met posttraumatische stress stoornis en ik wist dat niet eens ! Ik hoor dagelijks negatieve stemmen naast mijn eigen innerlijke stem in me hoofd die wil mij dood hebben dat noemen ze the voice of death, de stem van de narcist is dwt dus. We hebben al die rotzooi van hun naar binnen gelaten in ons eigen geloof systeem in hoe wij onszelf ervaren. Ik heb hier heel veel pijn van en heb regelmatig dysregulatie problemen ik uit zoveel boosheid naar mijn partner ik ben zelfs mezelf zat en mijn patronen ik ben bezig de rotzooi van toen te door voelen ik voel de angst ik tril ik voel de boosheid en zelfs het Stockholmsyndroom en zelfmoord gevoelens van dit moment en toen door voelen is de beste manier om te helen maar ontzettend pijnlijk natuurlijk als het niet zelf lukt kun je na een sjamaan. Het is heftig en ik ben ook bezig met spiritualiteit al een aantal jaren maar dat was nog geen diepe innerlijke reis zoals dit ik mag mezelf nu helemaal ontleden en mijn echte ware zelf zonder trauma ontdekken en ontarmen ik wil in therapie voor dysregulatie problemen en voor die stemmen maar ook die codependentie patronen people pleasen kan ik niet meer !

  1. Danny

   Heel herkenbaar verhaal.

   EMDR heeft mij heel veel geholpen.

   In combinatie met imaginaire rescriptie en wat schematherapie.

   Misschien is dat iets voor je?

   Heb het contact met mijn narcistische moeder verbroken, bijna twee jaar geleden.

   No-contact gaan is zo belangrijk.

   Dat stukje waar je het hebt over regulatieproblemen..

   Dat herken ik ook.

   Uiteindelijk zal dat ook beter gaan.

   Dat merk ik tenminste en het is ok om boosheid te voelen en te uiten.

   Het is meer de manier waarop.

   Heb daar zelf geen aparte therapie voor gevolgd.

   Merk dat het beter gaat.

   De psychopaat/ psychopaten zijn te verslaan.

   Stockholmsyndroom

   Stemmen..

   Echt..

   Zoveel herkenning.

   Wat een zieke mensen zijn het ook😡

   Herstel is mogelijk.

   Uiteindelijk komt er dan rust.

   Wens jou veel sterkte en kracht toe!

 5. Ilona

  Heel herkenbaar, ik ben al 3 jaar bezig om hulp te vinden maar dat zit vol tegenslagen en onbegrip. Ik ben bang dat ik inmiddels ook in een psychose staat ben. Ik begrijp het zelf steeds meer, de details vallen steeds meer op hun plek maar om het uit te leggen aan een ander is nog heel lastig. Zeker omdat ik het vanuit intellect probeer uit te leggen en het me niet lukt het vanuit emoties uit te leggen blijven ze maar komen met een persoonlijkheidsstoornis waarvoor ik in behandeling moet. Terwijl ik juist hulp zoek als slachtoffer en behoefte heb aan steun, een luisterend oor, begrip etc maar helaas. Ik ben daarom ook erg nieuwsgierig naar de psycholoog die gespecialiseerd is in narcistische mishandeling. Het enige wat ik kan vinden in die richting is allemaal buiten de regulieren zorg en ik wil het liefste gewoon een psycholoog spreken, maar dan wel die gespecialiseerd is hierin. Als het mogelijk is zou ik graag horen wie dat is geweest.

 6. S

  Ik herken mij wel in je verhaal omdat ik een soort gelijk verhaal heb mee gemaakt. Ik heb 3 psychotische perioden mee gemaakt nadat ik contact had met een narcist. Je psychoses komen door stress. Zelf had ik een moeilijke jeugd en heb dit nooit verwerkt, ik heb alles altijd weggestopt. Toen ik stress kreeg van die mooie, charmante man kwam alles naar boven. Omdat ik zelf in de zorg zit (daar vallen narcisten ook op, omdat hun het inlevingsvermogen ontbreekt) wist ik wat mij te wachten staat… dit word een lange weg om alles te verwerken. Eerst wilde ik hier niet aan beginnen maar het is mij naar 5 jaar gelukt ermee te leven en dingen te accepteren zoals ze zijn. Je bent wel degelijk lastig gevallen door je narcist (sluit alle deuren en ramen als je in de buurt komt van zulke mannen)… maar je psychose heeft wel je wantrouwen verergerd, niet alles wat je hebt “gezien” of “gevoeld” was echt. Ik heb gedragstherapie gehad, EMDR en kreeg ook medicatie, olazapine 10mg per dag. Ik ben nooit opgenomen geweest en heb heel veel rust genomen tussendoor. Inmiddels neem ik geen medicatie meer, eet ik gezond, rook en drink niet meer (drugs of andere medicatie heb ik nooit genomen)… Het is heel vreemd wat je hersenen met je kunnen doen in een stressvolle periode. Kop op en succes met het verwerken. (Er zijn maar weinig mensen trouwens die psychoses begrijpen, maar wel wat liefde en angst met je kunnen doen, praat dan liever daarover… en met een psychloog en psychiater over psychoses) Groetjes S

  1. Marcel

   Mooi maar tragisch verhaal. Zit momenteel in het zelfde schuitje. Krijg olanzapine om de triggers te dempen. De leugens doen zo ontzettend pijn. In het weekend ga ik stappen
   Wonder boven wonder dansen werkt helend.

 7. Leen

  Ik begrijp dit verhaal volledig.
  Ben ooit ook door een ‘’coach’’ met spirituele gaven gemanipuleerd geweest en psychotisch geworden.Het was vol meditaties, ademhalingsoefeningen, groepswerk en yoga oefeningen in een veel te grote groep zonder enige psychologische begeleiding.
  Gelukkig ben ik uit dat hele coachingtraject gestapt ondanks vele opwellingen om terug te keren naar hen.
  3 jaar later lijkt alles een droom geweest maar de mentale schade achteraf is enorm geweest.Gelukkig heb ik een warme ondersteunende familie die me goed opgevangen heeft.
  Let goed en zorg goed op jezelf en volg je intuitie!

 8. Wilma

  Ja, dit ja, in noem het narcistische indoctrinatie. Je ziel wordt je ontnomen en niemand die het ziet dat je levend dood bent. Pas sinds kort is er de site het verdwenen zelf. Ik heb onnodig 35 jaar zitten ploeteren. Je kunt het psychotisch noemen. Ik werd dat, indien ja, vooral gemaakt door de reacties op mijn niet meer kunnen functioneren in deze maatschappij en het bagatelliseren, niet geloven of niet eens beseffen of weten wat een ware narcist aan kan richten. 35 jaar angst..en me een gevaar voelen voor de maatschappij, want dit was nog het enige contact, dit te uiten, maar daarmee zou ik wellicht anderen hetzelfde aandoen en hun leven verpesten en dus was ik verstijfd en zat 35 jaar te piekeren hoe hieruit te komen en toen kwam nog de rest van de stress in de maatschappij an sich erover heen en nu ben ik bijna kapot en komt er rust, wat kan je nog overkomen als je bijna kapot bent, dan laat allemaal maar en geniet ik nog. Bedankt ontzettend voor je verhaal, want er komt steeds meer bekendheid over de werkelijke impact van narcisme. Onze hele systeem zit er vol mee.. om de macht over de massa te kunnen behouden, spelen narcisten daar alleen al, handig op in, met hun ‘machtswellustkunstjes’

 9. Daniel K

  Ben ik nu echt de enige psychoot die niet vervalt in praten over trillingsniveau’s en tweelingzielen?
  Ik wil een andere diagnose voor mezelf: psychose NNE (niet new age) om mezelf apart te zetten van de zweverigen onder ons. Mijn psychoses en ik zijn christelijk, en ik ben niet gediend van new age, nee zeker niet. Verder een prima blog, Catherina

  1. Anne Marsman

   Nee hoor, je bent zeker niet de enige die daar geen ervaring of affiniteit mee heeft. Geen noodzaak tot nieuwe diagnose dus 🙂

  2. Hallo .
   Ik, vrouw van 76 jaar, heb een zeer zware narcist gekend. Twee maal. In een huwelijk, en later nog eens in een korte relatie. Deze laatste persoin was zo gevaarlijk, dat hij mijnvdochterje zigenaamd liet vallen per ongeluk, als ik even naar de keuken was. Een stille gevaarlijke jaloerse narcist. Op zijn eigen kindje.v
   Toen was ik nog jong.
   Nu, na 40 jaar nooit meer een relatie gewild..
   De schade was te groot. Maar mijn zelf, is niet kapot. Zorgzaam en gevoel voor anderen. Al jaren mantelzorg en oog voor anderen. Dat waren de punten waar de narcisten op vallen. Blijf in jezelf geloven, jullie zijn lieve zielen. Het komt goed. Waarme knuffel van mij.
   Michelle..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *