Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Mullainathan en Shafir - Schaarste

Auteur:

Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir

Uitgever:

Maven Publishing

Verschijningsdatum:

December 2013

Schaarste – Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir

Deze tip uit de redactie van PsychoseNet geeft veel inzicht in hoe armoede (gebrek aan en schaarste in geld) leiden tot slechte keuzes. Mensen met een kleine portemonnee zijn oververtegenwoordigd in de GGZ en hoewel je je kunt afvragen wat het kip is en wat het ei, lijkt dit boek me enorm verhelderend voor professionals in de GGZ en iedereen die geinteresseerd is in dit onderwerp.

‘Extreem verhelderend (…) Een belangrijk en vernieuwend boek.’ New York Review of Books

‘Mullainathan en Shafir zijn elk een ster op hun gebied en samen zijn ze meer dan de som der delen.’ Daniel Kahneman, auteur van ‘Ons feilbare denken’.

‘Een fascinerend boek dat overstroomt van nieuwe ideeën, fantastische verhalen en simpele tips die zomaar je leven kunnen veranderen.’ Steven D. Levitt, coauteur ‘Freakonomics.

Ons leven wordt bepaald door dingen waar we te weinig van hebben

Of het nu gebrek aan tijd, geld, voedsel, sociale contacten of iets anders is: schaarste stuurt onze aandacht. Dat levert een zeker voordeel op: het dwingt ons ons te concentreren, dat is bijvoorbeeld waarom we beter kunnen presteren als we een deadline (schaarste aan tijd) hebben. Maar er schuilt ook een gevaar in: schaarste veroorzaakt tunnelvisie en beperkt ons denkvermogen.

In ‘Schaarste’ bieden Harvard-econoom Sendhil Mullainathan en Princeton-psycholoog Eldar Shafir een baanbrekend nieuw perspectief op menselijk gedrag.

Aan de hand van eigen onderzoek en veel spraakmakende voorbeelden tonen de auteurs aan dat de gevolgen van schaarste veel verder gaan dan tot nu toe bekend was. Armoede (langdurige schaarste) zorgt er bijvoorbeeld voor dat men moeilijk nieuwe vaardigheden aan kan leren en gebrek aan tijd leidt ertoe dat we op de lange termijn steeds onverstandigere beslissingen nemen. De inzichten in ‘Schaarste’ hebben verregaande gevolgen voor zaken zoals armoedebestrijding, scholing, obesitas, verkeersveiligheid en werkloosheid. Maar ook je agenda en persoonlijke financiën zien er na het lezen van dit boek nooit meer hetzelfde uit.


Sendhil Mullainathan is (inmiddels) professor aan de Universiteit van Chicago

Eldar Shafir is professor aan de Universiteit van Princeton 

Meer lezen over zorgen om werk, inkomen en armoede?