Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Rouwspecialist Lies Scaut brengt doe-boek Wat als je iemand verloren bent? uit voor kinderen die iemand verloren zijn.

Auteur:

Lies Scaut, Michèle Vanparys

Verschijningsdatum:

16 januari 2024

Wat als je iemand verloren bent? – Lies Scaut

Rouwspecialist Lies Scaut brengt doe-boek Wat als je iemand verloren bent? uit voor kinderen die iemand verloren zijn. Het niet praten over rouw en verlies zorgt er bij kinderen voor dat de fantasie het moet overnemen, en deze is vaak gruwelijker dan de werkelijkheid.

Wat als je iemand verloren bent? wil kinderen en hun ouders wegwijs maken in het omgaan met de dood. Het doe-boek maakt deel uit van de Survivalgids-reeks en is een reddingsboei voor alle kinderen die te maken krijgen met het verlies van een dierbare.

Waar doe je als ouder goed aan?

Dit is een vraag waarmee veel ouders worden geconfronteerd, wanneer kinderen rouwen bij het heengaan van een geliefde.

Het is een constante evenwichtsoefening tussen de keuzevrijheid van het kind en wat de volwassenen denken dat het beste is”, zegt Lies Scaut, psychotherapeut en expert in rouw bij kinderen.

Het allerbelangrijkste om te weten is dat we er met hen over moeten praten. Kinderen hebben ook recht op rouw en wanneer we niet praten over wat er gebeurd is, vragen we aan het kind onrechtstreeks om zelf over de feiten te fantaseren. Deze fantasieën blijken vaak gruwelijker dan de werkelijkheid.

Vanuit haar expertise rond rouw en traumaverwerking, schreef Lies de Survivalgids Wat als je iemand verloren bent? Dit doe-boek legt op een speelse manier uit wat rouw is, hoe kinderen het kunnen herkennen en welke tips en hulpmiddelen hen kunnen bijstaan in dit proces. Samen met dit boek en met hun survivalteam kunnen kinderen zich beter in hun vel voelen.

Het boek spoort aan om over de gebeurtenis en het verlies te praten met ouders, leerkrachten, begeleiders, therapeuten of vrienden. Kinderen leren zichzelf beter te begrijpen en ontdekken hoe anderen hen kunnen helpen en troosten.

Dit doe-boek kan heel breed worden ingezet en reikt de nodige taal en tools aan om over verlies te praten. Hierdoor leert het kind zich opnieuw goed te voelen, alledaagse uitdagingen aan te gaan en krijgt het immense verdriet een plekje.

YouTube player

Voel maar, huil maar, lach maar en ga op wandel doorheen dit boek. Want wandelen is bewegen en vooruitgaan. En dat ga jij nu ook doen.’ – Lies Scaut

Over de auteur

Lies Scaut is psychotherapeut en een expert in rouwbegeleiding bij kinderen en jongeren. Samen met Erik de Soir heeft ze een eigen praktijk ‘De Weg Wijzer.’ Lies is ook docent en veelgevraagd spreker op studiedagen en congressen in binnen- en buitenland.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.