Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek - Woelig gevoelig, Carla van Wensen

Auteur:

Carla van Wensen

Uitgever:

SWP

Verschijningsdatum:

21 november 2022

Woelig gevoelig – Carla van Wensen

Veel kinderen van wie het gedrag niet goed begrepen wordt of als lastig wordt gezien, belanden in het hulpverleningscircuit. Soms krijgen zij een diagnose als ADD, ADHD of autisme. Vaker worden ze gelabeld aan de hand van hun gedrag, zoals brutaal, depressief of angstig. Maar is dat terecht, vraagt Carla van Wensen zich af in Woelig gevoelig.

Kinderen en jongeren die buiten de lijntjes kleuren – het zijn de dromers, de ‘snelle Jelles’, de clowntjes, de uitvinders, de helpers of de dwarslopers. In Woelig gevoelig geeft Carla van Wensen de lezer aan de hand van praktijkvoorbeelden een inkijk achter het zichtbare gedrag van het kind, de invloed hierop van beschermende primaire reflexen en de rol van de omgeving hierin.

Van belang is om eerst het lijf te kalmeren

Pas dan ontstaat er ruimte, stelt Carla van Wensen, om fysiek en emotioneel te reguleren én te verwerken. Authentiek contact, liefdevolle aanraking en bewegen is hiervoor de basis, naast het stellen van de vraag:

‘Lief kind, wat heb je nodig?’

Woelig gevoelig is geschreven voor iedereen die zelf kinderen heeft en voor hen die met kinderen werken. Het is een vervolg op Prachtig lastig – Onbegrepen gedrag en reflexpatronen en staat tegelijkertijd op zichzelf.

“In mijn praktijk zie ik wiebelkonten, extreme dromers, driftkikkers, moeilijke slapers, kinderen met autisme of absences. Ook zijn er kinderen die zich zo bedreigd voelen dat ik niet eens naar ze mag kijken. Ze hebben een aantal dingen gemeen. Ze zitten niet lekker in hun vel, laten dit altijd zien via hun gedrag en lichaamstaal en hebben vaak al vele onderzoeken en therapieën achter de rug. Deze kinderen lopen vast. In veel gevallen had het niet zo ver hoeven komen. Kinderen hebben namelijk een prachtig talent. Ze vertellen niet altijd wat er misgaat. Ze laten het wel altijd zien.” Carla van Wensen

“Kennis en inzicht hierin bij opvoeders, leerkrachten en therapeuten, kan het verschil maken en bijdragen aan begrip voor het “lastige” kind (en ik weet zeker dat deze materie ook toepasbaar is op volwassenen met psychische en lichamelijke klachten). … De reflexintegratie toepassen leidt bij het kind tot meer gevoel van veiligheid en verbinding.” Monique Verreijdt over Prachtig lastig

“Een inspirerend boek dat je prikkelt (dwingt?) om op een andere manier naar het kind te kijken!”, Michiel Lems over Prachtig lastig op Kijkopontwikkeling.nl

Andere boeken van Carla van Wensen:


Carla van Wensen heeft zich na haar opleiding tot fysiotherapeut gespecialiseerd in het holistisch werken met kinderen en jongeren. Zij heeft een praktijk voor integrale kindertherapie. Daarnaast schrijft ze boeken en verzorgt ze lezingen, bijscholingen en workshops. 

Meer lezen?