Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Bram-Sieben

Bram-Sieben schrijft maandelijks een bijdrage voor Psychosenet. Hij is actief voor patiëntenvereniging Anoiksis. Ook is hij als  onderzoeksmedewerker betrokken bij HAMLETT en OPHELIA. Dat zijn twee grote Nederlandse onderzoeken naar het gebruik en afbouw van anti-psychotische medicijnen.

Bram’s kennismaking met de wetenschap – interview met Shiral Gangadin

simvastatine-immuunsysteem - door Shiral Gangadin

Als gastblogger levert Bram-Sieben maandelijks een bijdrage aan PsychoseNet. Hij is al jaren actief voor patiëntenvereniging Anoiksis, de vereniging van mensen met een psychosegevoeligheid. Tevens is hij als onderzoeksmedewerker betrokken bij de studies Ophelia en HAMLETT. Bram interviewt deze maand Shiral Gangadin.

Bram-Sieben: “Mijn blogs hebben als doel om meer bekendheid te geven aan wat er binnen het onderzoeksveld gebeurt rondom psychoses. Er is ook ruimte voor de persoonlijke kanten van de onderzoekers.

Veel plezier met het lezen van deze blog, een interview met Shiral Gangadin, promovendus van een onderzoek over MRI hersenscans, simvastatine behandeling en het immuunsysteem.


Aanloop naar de promotie

Shiral heeft naast zijn stage een dag per week voor de landelijke studie naar het gebruik van antipsychotica, HAMLETT, gewerkt. Daarna koos hij voor een tussenjaar waarbij hij, naast HAMLETT, ondersteuning gaf aan meerdere onderzoeken. Op dit moment belt hij HAMLETT deelnemers op en vertelt of ze in de afbouwgroep zitten of in de groep dat een onderhoudsdosering aanhoudt.

Promotieonderzoek

Voor zijn promotie heeft Shiral een eigen beurs ontvangen en dat is erg bijzonder. Shiral onderzoekt het effect van simvastatine op de activiteit van het immuunsysteem in het brein van mensen met schizofrenie. Shiral gaat bij dit onderzoek uit van de hypothese dat het immuunsysteem bij mensen met schizofrenie net iets anders afgesteld is, in ieder geval voor een subgroep. Volgens Shiral spelen bij een psychose mogelijk meerdere biologische risicofactoren en processen een rol. Wat daarbij meespeelt zijn eerdere ervaringen en iemands persoonlijkheid. Dat maakt ieders psychose uniek.

Bij dit onderzoek maakt hij foto’s van de hersenen met behulp van MRI scans. Met vernieuwende technieken hoopt hij op de foto’s ook iets te kunnen zeggen over de activiteit van het immuunsysteem. De bedoeling is dat de MRI het zogenaamde vrije water in de hersenen meet. Bij ontstekingen in het lichaam ontstaat er vaak een zwelling en Shiral heeft de hypothese dat dit ook – op heel subtiel niveau – in de hersenen zo werkt. Extra vrij water geeft in dat geval een vermoeden van een lichte ontsteking. Ontstekingswaarden in het bloed worden ook gemeten. Indien dit samen voorkomt, dan geeft het mogelijk ondersteuning voor het idee dat het vrije water in de hersenen een ontsteking is.

De cholesterolremmer simvastatine heeft een ontstekingsremmend effect en komt in de hersenen wanneer je het slikt. Tijdens dit onderzoek nemen de deelnemers daarom iedere dag simvastatine (40 mg) en er wordt gekeken naar de effecten daarvan op de metingen. Mocht zijn onderzoek slagen dan is de hoop dat Shiral vanuit de MRI metingen mogelijk een voorspelling kan doen voor wie het zin heeft simvastatine te gebruiken.

Shiral’s studie interesse

Op het VWO was Shiral geïnteresseerd in biologie en scheikunde. Shiral’s focus en interesse richting de werking van de hersenen ontstond door het boek ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab. In het 3e jaar van de bachelor psychobiologie kreeg hij een college van Lieuwe de Haan over psychose. Daar begon zijn interesse in deze specifieke aandoening.

Psychose en stigma?

Shiral is van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Zijn voorouders komen oorspronkelijk uit India en zijn via Suriname naar Nederland gekomen. Shiral heeft daarom kunnen zien hoe er in de Surinaams/Hindoestaanse cultuur op mensen met psychische klachten wordt gereageerd. Eigenlijk mag het er niet zijn en het is dan ook een groot taboe. Shiral heeft er moeite mee dat mensen met deze klachten niet serieus worden genomen. Voor hen is eigenlijk geen plek en dat zou niet zo moeten zijn.

Wat geeft Shiral zin?

Hij houdt van koken, afspreken met vrienden en kijkt graag films en series. Aan zingevingsvragen komt hij niet toe, want hij werkt veel en met veel plezier. Individuele behandelopties vinden is daarbij een drijfveer voor hem. Het zou echter nog beter zijn geweest als de impact van schizofrenie niet vaak zo groot was, want dat zou betekenen dat dit soort onderzoek niet nodig was geweest.

Levenslessen van Shiral

Als onderzoeksmedewerker heeft hij moeten leren om grenzen aan te geven en om prioriteiten te stellen. Bij anderen aangeven dat hij maar een bepaalde hoeveelheid werk kan doen gaf hem lucht. Vaak lossen problemen zich dan zonder zijn inzet ook wel op. Op deze manier heeft Shiral voldoende eigen regie over zijn werkdag verkregen. Een ander punt is wanneer hij weinig energie heeft, dan doet hij taken die weinig denkwerk of inspanning vragen. Zo blijft hij gemotiveerd, want dan heb je toch weer iets nuttigs gedaan!

Wat wil Shiral meegeven?

Onderzoeken gaan vaak over kleine verschillen tussen groepen. Daarom zijn niet alle uitkomsten relevant op individueel niveau, voor jou persoonlijk. Elke psychose is anders en vraagt maatwerk in behandeling en wat nodig is voor herstel. Dit onderzoek hoopt uiteindelijk voor een handvat te zorgen voor sommige van de patiënten.

Foto door meo via Pexels

Reacties

Eén reactie op “Bram’s kennismaking met de wetenschap – interview met Shiral Gangadin”

  1. J.S. van der Zee

    De focus is dus het vinden van ontstekingsreacties in het brein middels MRIscans en het inzetten van Simvastatine ter vermindering van die reacties bij patienten met psychotic Disorders. “Shiral gaat er bij dit onderzoek van uit dat het immuunsysteem bij mensen met schizofrenie net iets anders afgesteld is, in ieder geval voor een subgroep. “(…)Volgens Shiral spelen bij een psychose meerdere biologische risicofactoren en processen een rol. Wat daarbij meespeelt zijn eerdere ervaringen en iemands persoonlijkheid.(…)”
    Waarop baseert hij dat anders afgesteld zijn? Hoe koppelt hij de niet met name genoemde biologische risicofactoren en processen aan dat immuunsysteem en hoe verbindt hij “eerdere ervaringen en iemands persoonlijkheid” met dit alles?
    Zou toxoplasmose, Lime disease niet een rol kunnen spelen bij psychoses, zoals ook bij syphilis het geval is? Dat heeft niets met persoonlijkheid te maken, wel met reacties van immuunsysteem en ontstekingsprocessen, wat je ook bij Altzheimer kunt zien en kan het ook niet andersom: dat traumatische ervaringen een genetisch knopje omzetten, waardoor een immunreacties heftiger en anders verloopt en dat mogelijk met een goede therapie en zonder pillen te behandelen was geweest? Is dit niet het zoveelste bio-symptoombestrijdingsonderzoek op basis van aannames?

    Mijn zoon kreeg in 2002 etiket paranoide schizofrenie, na zeer stressvolle jaren. GGZ-Centraal – Almere, wat een bedroevende beschadigende ramp is dat. Hij maakte een einde aan zijn leven in 2019. In tussenliggende jaren erg veel gebeurd, met veel goede jaren, na behandeling AMC-adolescentenkliniek. Daarna overgeleverd aan de plaatselijk shit. Daar werd de puinzooi en de beschadigende, leugenachtige, gewelddadige bejegening de reden de psychiatrie te mijden als de pest. Hij was een actief mens, die zich op alle mogelijke manieren maatschappelijk inzette, geliefd bij zeer veel mensen, met heel erg veel kwaliteiten, creatief, muzikaal. Hij ijverde voor en was ambassadeur voor het Clubhuismodel, dat niet landelijk werd uitgerold, ook niet in Almere, maar werd wegbezuinigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *