Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lonneke Tomas

Lonneke Tomas schrijft over haar leven. Haar bipolaire stoornis, persoonlijkheidsproblemen en chronische suïcidaliteit maken dat haar leven stormachtiger verloopt dan bij de meeste mensen. Je kunt op Lonneke haar website meer over haar lezen. Ook is Lonneke de auteur van het boek Dansen!

Code Oranje – werken met een signaleringsplan

Blog code oranje

Wat gebeurt er als de kleurcodes’s van het KNMI verdacht veel overeenkomsten hebben met de kleurcodes uit je signaleringsplan? Is Lonneke haar leven, wanneer ze gaat wandelen met code oranje, werkelijk zo stormachtig dat deze code nodig is?

Het is vandaag code oranje

De alarmcoderingen van het KNMI komen verdacht veel overeen met de coderingen die ik gebruik voor mijn signaleringsplan. Code geel: wees alert. Code oranje: er is kans op schade, letsel en veel overlast. Code rood: het kan levens ontwrichtend zijn. Code groen: geen bijzonderheden.

Het zal mijn vaste lezers wel duidelijk zijn dat code groen in mijn leven eigenlijk zeer zelden bestaat. Ik ben allang blij als het een groot deel van een dag lukt. De periodes tussen mijn depressies in zijn eigenlijk altijd geel. Dat zijn de momenten waar ik voor strijd, de momenten dat ik tevreden ben dat mijn strijden resultaat geeft.

Mijn leven is domweg altijd een storm

Die storm trotseer ik iedere dag opnieuw. Anders zou ik nooit buiten kunnen komen. Dat doe ik toch iedere dag. Ook vandaag.

Ik doe mijn voordeur open

In de struiken voor mijn huis ligt een enorme tak waarvan ik niet blij was geworden als die op mijn hoofd was gevallen. De wind is zo sterk dat mijn haren uit mijn vlecht waaien. Onderweg naar de stad moet ik uitkijken dat ik niet struikel over de ontelbare kleinere takken die overal op de grond liggen. Enigszins angstig kijk ik naar de grote reuzen die volledig in de greep zijn van de wind. Ik verwacht ieder moment dat er een nog grotere tak dan voor mijn deur lag af zal breken en naar beneden zou storten.

Op de markt vliegen de zeilen rond, samen met de houten balken die het zeil op hun plek moet houden. Marktkoopmannen weten niet hoe snel ze hun kraam moeten afbreken. Er wordt geroepen om de kazen zonder folie in de bestelbus te leggen. Eerst die kraam weg. Het is druk met klanten op de kades langs de Rijn. De boodschap is duidelijk. Dit is gevaarlijk. Geen klanten vandaag weegt op tegen het gevaar van de wind.

Mijn nieuwe, rode jurk danst met de wind in deze zomerstorm omhoog

Ik moet haar tegen houden met mijn handen om een nette dame te blijven. De zon straalt op me. Het is warm genoeg voor blote benen, maar te fris voor blote armen. De losse haren waaien in mijn gezicht. Ik weet dat ik ook straal.

Ik lach het KNMI keihard uit

Het is absoluut geen code oranje. En het is ook zeker geen code geel. Het is al meer dan een week code groen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *