Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lotuslicht

José Smit schrijft onder de naam Lotuslicht op PsychoseNet. Ze kreeg op haar 49e haar eerste langdurige psychose met verlichtingservaringen

José haar leven is sindsdien enorm veranderd, ze leeft ze met psychoses en perioden in rustiger vaarwater.

Meer zien van Lotuslicht?

José maakte een opname op Facebook over haar psychose. Deze video is via deze link te bekijken. Ook is José te vinden op YouTube.

De dood als metgezel – met de dood zijn

blog - de dood als metgezel

Sinds enkele jaren na het bewust laten sterven en versterven van mijn lichaam en geest, waarbij ik wonderbaarlijk net op tijd gered werd door instanties in mijn achtertuin, leef ik met de dood als metgezel.

Er is een drang te sterven. Toen mijn moeder overleed ongeveer 4 jaar geleden, werd dat sterker. Toen mijn vriendschappen wegvielen werd dat sterker. Het ging toen, wat ik pas later wist, om het sterven van mijn egodelen, mijn angsten, mijn conditioneringen, mijn hechting aan wat ik dacht dat het ik was.

Er kwam iets nieuws voor in de plaats, dat veel meer te maken had met ruimte, met loslaten, met liefde, met mijn hart en met eindeloosheid en het beleven van de Goddelijkheid. Kundalinibelevingen en een verruimde geest. Ontwakings- en verlichtingservaringen maakten plaats voor psychosen. Daarbij werd vooral achteraf duidelijk dat het om een bedekte depressie ging. De omstandigheden in mijn leven moesten onder de loep, evenals zingeving en dagbesteding na jaren thuis zitten. Ambities waren er nauwelijks meer, doelen had ik nauwelijks meer, ik stond veel meer stil bij het nu en dit moment. Ik reageerde ook veel vaker stante pede, in plaats van bedachtzaam en kalm. Triggers namen toe en trokken abrubte reacties eruit. Een van de hoofdthema’s was grenzen. Hoe vaak ik wel niet in mijn leven over mijn grenzen had laten gaan en nu werd ik steeds bewuster van waar ze lagen, wat zich afspeelde. Ik werd feller.

Ik heb zoveel beleefd tijdens de psychosen

dat ik het leven zie als klaar en geleefd en beleefd. Hoewel ik nog veel als mooi kan ervaren, blijft er de overtuiging dat het voor mij niet langer hoeft. Wel weet ik dat als er omstandigheden zouden wijzigen, ik dat gevoel misschien weer kan omzetten. Weer wil blijven. Wel iedere dag verliefd op het leven kan zijn. Mijn metgezel de dood is tot nu toe steeds de uitweg die ik zie. Niet dat ik er actief mee aan de haal ga, maar ik kan niet anders dan het als logisch gevolg zien van al wat ik meegemaakt heb. En nog meemaak.

Dat staat voor mij tegenover het leven en de vreugde, die ik ook nog kan ervaren, maar die die wens niet wegneemt. Ik ben in de overtuiging dat ik nog steeds bezig ben met sterven; met het laten versterven van dat ikje. Er dient zich steeds een volgende laag aan. Dat uit zich ook in doodswensen. Dat uit zich ook in depressie en in onthechting. Het uit zich eveneens ook in dankbaarheid, in alles mooi vinden en in humor, de absurdistische tragiek van het leven. Dat uit zich ook in houden van, in verlangen en in dagen en uren mijmeren.

De dood is een metgezel geworden

die het mogelijk voor me maakt bewuster te zijn, van alle hechtingen en conditioneringen. Van hoe ik daarin stappen kan nemen mijzelf te bevrijden. Hoe ik bij en in de stilte van mijn hart kom. Dus ook als ik regelmatig treurig ben, is er ook die vlam, die opgetogenheid. Ja, het leven is het waard. Hoe kun je er dan klaar mee zijn? Toch is dat zo voor mij. Wat kan er zich nog toevoegen? En toch kan dat, er is nog zoveel om van te houden. Daar houd ik van. En ik zie dat allemaal en blijf erbij. Dat is het mooiste wat er is. Kijken hoe je met het leven en de dood kunt zijn.

Reacties

10 reacties op “De dood als metgezel – met de dood zijn”

 1. Jos Raaphorst

  Mensen willen niet dood, maar uit hun lijden vandaan!
  Zolang er nog enige liefde aanwezig is in de mens is de stap tot zelfdoding erg groot.

  1. Dat is een mooie constatering, Dank je wel.
   Liefde is inderdaad de grootste reden (voor mij)
   om te (blijven) bestaan.
   Natuurlijk komt de dood altijd om een hoekje kijken,
   niemand ontkomt er aan.
   We worden er constant mee geconfronteerd.
   Het is wel fijn idd als je je ermee kunt verzoenen en kunt
   aanvaarden dat we allemaal gaan met de neus omhoog.. 🙂

 2. Jose Smit

  Wat een mooie lieve reacties, wat fijn dat mensen dit herkennen, dat ontroert mij, dankjewel!

  1. Miriam

   Wow!
   Herkenbaar!
   Wat een diepgang José 🙏
   Bedankt voor je post 💞

 3. Mirjam

  Wat een mooie rake tekst, dank je wel. Ik heb nog wel een angst voor de dood, het onkenbare. Het leven is heel klein geworden. Alsof ik steeds verder wordt uitgegumd. Langzaam wegglijden, het heeft wel iets aantrekkelijks… maar de liefde houdt me hier. Samen op een eilandje. Het is genoeg. Ik leef in boeken en dromen en het tweezaam zijn.

 4. Neli

  Wat een mooie beschrijving van het spanningsveld waarin het leven zich kan afspelen. Ik heb evenzeer veel respect voor jou.
  Belangrijk dat er mensen zijn die erover blijven vertellen.

 5. Liesbeth

  Dagen en uren mijmeren.

  En me dan afvragen wat ik heb gedaan…

  Beter dan schoffelen, in een tuin..

  Verdriet, om verlies van arbeid, zinvolle arbeid.

  Verlies, zingeving van minuten, uren…

  dank, Jose

  Liesbeth

 6. Henk Scheffer

  Het derde gedeelte is voor mij heel herkenbaar. Het bijbehorende gevecht met jezelf is zwaar en de dood lijkt vaak de enige oplossing. Veel begrip en bewondering hoe je ermee omgaat. Ook het over de grenzen gaan is heel herkenbaar en de reactie daarop steeds feller op het agressieve af. Het lost alleen niets op er is een tweede partij nodig om dit op te lossen. Dat zijn degenen die over je grenzen gaan.

 7. Liesbeth

  Hallo,

  Bedankt voor deze ervaring van jou te delen .
  Ik herken er zoveel in
  Ik herken die fases van loslaten en ook een stilaan aanvaarden dat de dood , ( verlossing uit het fysieke lichaam) voor mij mag komen wanneer die komt. Veel liefde voor jou mooie ziel

 8. Vlinder

  Diep respect voor jou!! Wat je allemaal mee hebt gemaakt, en nog meemaakt. Je verwoordt zo mooi en ik begrijp je heel goed. Nogmaals: diep respect en bewondering voor hoe je met het leven dealt, en welk formaat dan ook 🙏💞💖

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *