Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Walter van Gelderen

Walter van Gelderen is ex vrijwilliger/ervaringsdeskundige bij GGZ-NHN (als begeleider van intervisie ervaringsdeskundigen, runningtherapie, participatie in het HOI-project). Hij schrijft regelmatig gastblogs voor PsychoseNet.

De eerste stap – over de kracht van de AA

AA

Walter vertelt over de kracht van de AA, zijn eerste keer omdat hij wil stoppen met drinken. “Ik ga een ruimte binnen waar ongeveer tien mensen zitten om een tafel die vol staat met kopjes, glazen, koffie- en theekannen. Een van hen, staat op, geeft mij een hand en zegt: “Ga zitten, pak koffie of thee, je hoeft niets te zeggen, luister maar””.

18 Augustus, 2010 –  Ik ben bij de AA

Omdat ik nu besef dat ik een niet meer te ontkennen en te negeren probleem heb: ik kan niet met alcohol omgaan. Ik wil stoppen met drinken. Sinds de afspraak die ik een paar dagen geleden gemaakt heb ben ik gespannen en heb tegenstrijdige gevoelens over de komende bijeenkomst. Ik zie er tegen op en ik zie er naar uit.

Vragen buitelen over elkaar heen:

Wat raak ik kwijt, wat krijg ik terug, zal ik nooit meer kunnen drinken, zal ik ooit sociaal kunnen drinken?

De gespreksleider geeft mij een boekje: ‘De twaalf stappen van de AA’ en opent de bijeenkomst. Omdat er een “nieuweling” (ik dus) is wordt stap 1 behandeld. Ik lees het begin van deze stap:

“Wij erkenden dat wij machteloos stonden tegenover de alcohol…”

Ik blijf haken aan het woord ‘machteloos’. Dit gevoel heb ik zo vaak ervaren maar nooit in de volle betekenis willen aanvaarden. Ik weet nu ook onmiddellijk dat de erkenning mij stelt voor een beslissing, een keuze. De weg van het herstel of die van de drank. Mij is ontgaan dat de deelnemers worden uitgenodigd aan elkaar te vertellen hoe het hun vergaan is bij het nemen van deze stap. Ik hoor over schaamte en schuld, over (gedwongen) opnames, over wanhoop die neigt naar er niet meer willen zijn.

Ik hoor ook over de lange voorgeschiedenis die vaak nodig was om naar de AA te komen. Maar ik hoor ook over wat AA gebracht heeft, op weg naar een beter, rijker en gelukkiger leven. Naar vertrouwen in het leven voorbij de angst en de wanhoop.

Het is veel wat ik hoor, de herkenning in de verhalen en het lonkend perspectief overweldigen mij. Ik laat mijn tranen gaan

14 juni 2017 – Het is nog even voor achten

De deur gaat open en een jonge vrouw komt aarzelend binnen. De gespreksleider staat op, geeft haar een hand en zegt: “Welkom, jij bent hier voor het eerst, we hebben elkaar door de telefoon gesproken. Ga zitten, pak koffie of thee, je hoeft niets te zeggen, luister maar.

Vanavond gaan wij terug naar de eerste stap en ik vertel mijn verhaal.

  • Ik vertel over hoe ik als kind vroeg met alcohol in aanraking kwam, hoe ik al gauw mijn vader die stevig dronk achterna ging.
  • Ik vertelde over de vijf jaar in dienst die ik als ‘getapte luitenant’ doorbracht, over de fanatieke cursusleider bij een vakbond die als laatste het licht uit deed in de scholingscentra, over de gedreven trainer/adviseur communicatieve vaardigheden die ’s avonds aan de bar diepgaande gesprekken voerde.
  • Ik vertelde ook over mijn scheiding, over een veroordeling, over het verdriet dat ik anderen heb aangedaan
  • over mijn ontkenning dat ik een probleem heb en de vele pogingen anders met alcohol om te gaan.
  • Tot slot vertelde ik over hoe het mij verging op en na 18 augustus 2010.

De kracht die ik ervoer door de verhalen van anderen die ook de mijne waren.

Op 18 augustus ben ik gestopt met drinken

Het gaat goed met mij, ik geniet van de winst die niet-drinken mij gebracht heeft. Aan het einde van de avond vroeg de gespreksleider aan de vrouw of zij iets wilde zeggen. Ze zei:

Ik voel mij nu niet meer alleen, ik dank jullie, ik kom terug”

Op 1 januari 2015 heeft een uitzending plaatsgevonden van de documentaireserie “Ik ben alcoholist”, gemaakt door RTV-Noord-Holland. Walter is daarin geportretteerd.

Video Ik ben alcoholist, gemaakt door RTV-Noord-Holland

De kern van de AA

de Anonieme Alcoholisten

De kern van de AA (Anonieme Alcoholisten) filosofie bestaat eruit dat een alcoholist niet hoeft te drinken als hij of zij er in slaagt een eenvoudig leefprogrogramma te aanvaarden en zich die levenswijze stapsgewijs eigen te maken. Een wezenlijk onderdeel van dat leefprogramma is onze bereidheid ons belangeloos in te zetten om andere alcoholisten, die daar behoefte aan hebben, bij te staan op hun weg naar herstel.

Bron: www.aa-nederland.nl
photo credit: pexels.com

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *