Veel gezochte termen

Psychosenet blog

De energetische psychose – over chakra’s en energie

blog-de energetische psychose

Op PsychoseNet proberen we aandacht te besteden aan zaken die we niet meteen kunnen meten of waarnemen. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden. Vandaag deelt Leeuwtje (na drie jaar aarzelen) zijn theorie over het verschijnsel psychose. “Het voelde alsof ik de energie niet naar beneden kreeg.”

In mijn eigen tijd van ontregelen voelde ik dat er een overschot van energie in mijn hoofd vast zat. Energie die stagneerde en klachten veroorzaakte. Naarmate dit langer duurde begon ik mij meer ontaard en (dus) niet meer op deze planeet te voelen. Het verbinden met mezelf, de aarde en andere levende wezens werd steeds moeilijker.

Ik stelde in die tijd een theorie op

Die ik nu pas, 3 jaar later, durf te delen.

Naar mijn idee zat er in de genoemde periode teveel energie vast in chakra 6 en 7 en kon dit niet doorstromen naar beneden. De chakra’s worden in dit geval aangehaald om op een makkelijke manier uitleg te geven aan wat ik voelde.

Deze (concepten van) chakra’s zijn afkomstig uit de ayurveda, de Indiase gezondheidsleer die al duizenden jaren oud is. Wanneer enkele of meerdere chakra’s in disbalans zijn heeft dit invloed op de het gehele systeem. De bovenste twee chakra’s zijn ook de link naar spirituele ervaringen zoals dingen ervaren en zien die niet voor anderen waarneembaar zijn. Verschijnselen meemaken die we nog niet begrijpen en nog niet kunnen verklaren.

Hier had ik dus last van. Na een tijdje ging ik hulp zoeken en kwam in de ggz terecht met de diagnose hechtingsproblematiek en psychosegevoeligheid.

Het voelde alsof ik de energie niet naar beneden kreeg

om deze te gaan voelen en ervaren in mijn lichaam waar deze vervolgens doorleefd kan worden. De energie zat boven vast.

Uiteindelijk met behulp van een psycholoog, lage dosering van medicatie en veel aarding en een energetisch therapeut begon de energie te zinken en begon ik weer te voelen en mijn lichaam weer te bewonen.

Ik kan hier nog veel over vertellen, maar ik wilde alleen even aantikken dat naar mijn idee een energetische kijk op psychose heel interessant kan zijn en verder onderzocht dient te worden. Denk hierbij aan lekker zweverige dingen zoals, blote voeten in het bos, edelstenen, meditatie, ademhaling, gezond eten, sport en beweging, fysiek werk en menselijke nabijheid die verder gaat dan alleen een gesprek.


Leeuwtje (pseudoniem) is psychosegevoelig en deelt een interessante theorie met ons.

Meer lezen over energie?

foto creative commons o.a. piqsels

Reacties

4 reacties op “De energetische psychose – over chakra’s en energie”

 1. Birkje

  Ik ween….omdat ik al meer dan 20 jaar deze gave als een zware ziekte heb benaderd. En mijn eigen hoofd , de connectie met mijn lichaam, met mijn eigen ziel on hold werden gezet. Ik sprak eens over chakra’s en Ayurveda en mijn psychiater hoorde het in Keulen donderen. Heb eigenlijk nood aan het vertellen van mijn transcendente ervaringen. Heb de laatste maal de trance grotendeels in mijn hoofd beleefd. Maar ook werkelijk met mijn fysieke lichaam in een andere dimensie gestapt. Mijn medicatie is nu aangepast. Ik zou graag met lotgenoten praten.

 2. repelsteeltje

  Vervolg reactie repelsteeltje

  Ik ben het met je eens dat er veel meer onderzoek moet gaan komen naar energetische kijk en herstel. Duizenden jaren geleden al vanuit India en nog steeds bestaand !In onze cultuur lijkt het energetisch denken nog minder te zijn ingeburgerd dan in bijv. Amerika .

 3. repelsteeltje

  Leeuwtje,

  Wat ontzettend goed!Vandaag hoorde ik toevallig(?) dat vroeger ,in oude tijden,de mensen die psychotisch werden er door de sjamaan uitgehaald werden en dan verder werden opgeleid tot opvolger van die sjamaan. Naar schatting zou dat 25 procent van de mensen zijn die psychotisch worden nu.

  Enne, Ayurveda is vele duizenden jaren oud!

 4. Vlinder

  Chapeau!!! Zo fijn dat er ontzettend veel geschreven wordt hoe psychoses kunnen ontstaan, oorzaak, gevolg, maar nog belangrijker: hoe je het kunt verhelpen én je jezelf kunt helen.

  Alles staat met elkaar in verbinding en steeds meer wordt gedeeld dat psychoses echt veel meer zijn dan ‘in de war zijn’.

  Heel fijn dit 🥰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *