Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

De invloed van licht op mensen met psychosegevoeligheid

De invloed van licht

Een nieuwe blog van Pien. Al schrijvend geeft Pien vorm aan haar herstel. Door te schrijven brengt ze ordening aan in haar leven. Deze blog gaat over de invloed van licht op mensen met psychosegevoeligheid.

Vandaag scheen de zon. ’s Ochtends zag ik al het licht schijnen door de bomen in mijn straat. Ik merkte dat er ook in mij een klein lichtje ging branden. Gedurende de dag was ik veelal binnen, maar de zon scheen ook binnen. Van de ene plek naar de andere plek fietsend, in het licht.

Dit jaar lijkt het donkere mij nog meer te raken

Miezerige en donkere dagen slaan direct op mijn humeur. Ben ik hier de enige in? Als ik luister naar anderen of rondvraag, dan ben ik zeker niet de enige. Bij mijn vrijwilligerswerk had de baas het erover, in het lotgenotencafé sprak ik iemand die er last van heeft. Ook mijn mondhygiëniste sprak er openhartig over; ze maakt gebruik van een daglichtlamp wanneer ze ontbijt.

Ik las dat er, behalve de invloed van licht op de stemming, licht ook een positief effect heeft op zaken zoals: concentratie; cognitieve prestaties zoals geheugen; waakzaamheid; reactiviteit; en intellectuele vaardigheden. Onze biologische klok heeft baat bij een regelmatige cyclus van licht en donker.

Naast mijn psychosegevoeligheid, ben ik hier gewoon erg gevoelig voor

Zeker na mijn laatste pyschoses, waarvan ik nog steeds niet helemaal hersteld ben, merk ik dat ik gevoelig ben voor de invloed van licht. Ik kocht een tweedehands gezichtsbruiner, met het idee meer licht te krijgen. Mijn vriend besloot een echte daglichtlamp voor mij te kopen, met als doel om somberheid te voorkomen.

Hoe ga ik om met de donkere dagen? Ik blijf sporten, ook al is het minder dan in de zomer.  Af en toe spreek ik af met vrienden. Ik neem een extra douche, ik zet de wekker op dezelfde tijd en ik maak gebruik van de daglichtlamp.

Thuis probeer ik het gezellig in huis te maken met kaarsjes, wierook en muziek

De middag schemert, ik wil vóór donker thuis zijn. De avond begint vroeg en de kat wil op schoot. De daglichtlamp staat aan, ik ben weer thuis. Boodschapjes in het donker, autolampen schijnen in het gezicht. Maar de zon heeft geschenen en het is droog.

Fotocredits: ‘Follow’ van Carl Nenzén Lovén

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *