Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Deborah Ham

Deborah is blogger voor PsychoseNet. Ze is psychosegevoelig. Het motto van haar en haar man: Er is te leven met psychosegevoeligheid.

De pijn van ontoerekeningsvatbaarheid

blog-ontoerekeningsvatbaaarheid

Deborah ziet zichzelf nog zitten op de bank. Rustig pratend met haar man. Er was die dag vastgesteld dat zij in een psychose zat. Hoe dacht zij over haar toerekeningsvatbaarheid? Compleet bizar om daar over na te denken. Maar zij wilde met twee kleine kinderen in huis dit gesprek wel voeren.”Ik begrijp het systeem gewoon niet.”

In de media wordt psychose (te) vaak in een adem genoemd met het mogelijk ontoerekeningsvatbaar zijn van een persoon ten tijde van het gepleegde misdrijf. Kennelijk is het hebben van een psychose in die gevallen een dusdanige verstoring dat het handelen daardoor niet hoeft te worden bestraft met een gewone gevangenisstraf. Psychose onbehandeld, behandeld en over behandeld. Het bestaat en gebeurt allemaal.

Hoe ik denk over ontoerekeningsvatbaarheid

heeft alles te maken met mijn mensbeeld. Dat ben ik me bewust. Jarenlang heb ik willen geloven dat er niet zoiets kon zijn als ontoerekeningsvatbaarheid überhaupt. Totdat ik een zeer dramatisch en schokkend verhaal las, waarbij ik wel moest erkennen dat dit dan vast bedoeld werd met ontoerekeningsvatbaarheid. Dan nog is het voor mij niet logisch dat mensen die dusdanig wegzakken in een psychose met zulke ernstige gevolgen, kennelijk iets moeten ondergaan als gedwongen ‘behandeling.’ Ik begrijp het systeem gewoon niet. Zijn er meer dingen aan de hand in de psyche wanneer het zo ernstig fout loopt? Dat deze daders veelal dezelfde diagnose hebben als ik, zegt toch iets? Het kan haast niet anders, dan dat er ernstige schade is aangericht in hun leven en/of er (meerdere) persoonlijkheidsproblematieken een aandeel hebben. Waarom bericht de media dit dan steevast met de woorden ‘psychose’ of ‘paranoïde schizofrenie?’

Vrij recent deelde iemand die me al tien jaar kent: “Psychose, dan doe je jezelf of een ander toch iets aan?” Dat hij het daarmee ook over mij had besefte hij niet eens. Waarom is het humaan om mensen die zo ernstig gestoord zijn ineens iets op te leggen, anders dan straf in een gewone gevangenis. Het voelt voor mij als een legitimering, zo is het niet bedoeld, dat weet ik. Het voelt voor mij als een hellend vlak. Het verantwoordelijk zijn voor burgerschap wordt aangetast, in mijn beleving.

Er is een reden dat ik in een psychose veel zit met mijn handen op mijn knieën

Daarmee houd ik mezelf toerekeningsvatbaar. Dat stuk invloed heb ik, dat is een keuze die ik nog kan maken. Is het verzinken in een staat van ontoerekeningsvatbaarheid niet een mega groot falen van het systeem rondom iemand? Kennelijk is de heftigheid gedoogd door de maatschappij. Psychose is verminderd bewustzijn of een ander bewustzijn? Op welk punt zeg je dan: nu is er een gevaar? De politie is ontzettend druk met verwarde mensen. Hoe kan dit? Mensen houden we lang autonoom, totdat de maatschappij er niet meer omheen kan. Ik vind het intens verdrietig dat het de maatschappij kennelijk niet genoeg interesseert. Na het misdrijf tbs ivm ontoerekeningsvatbaarheid. Het maakt complexer. Het is een middel waarmee we zeggen: “We dwingen tot ‘hulp’ en we verlengen je detentie totdat het ‘helpt.’ Op dit moment levert het in het systeem iets op om psychotisch bewustzijn te veinzen. Dat is de pijn van deze titel!

Laat iets als sociale cohesie ruimte voor ontoerekeningsvatbaarheid?
Behandelde, onbehandelde of over-behandelde psychosegevoeligheid; mensen kiezen en dat maakt ze in mijn beleving toerekeningsvatbaar.
Ik hoef geen gelijk, ik wil dat geloven.
PS: ik ga zelfs zover, dat ik levenskracht wil zien in die keuze.

foto van unsplash

Reacties

7 reacties op “De pijn van ontoerekeningsvatbaarheid”

 1. Petronella

  ik moet je blog nog meerdere malen goed doorlezen om het goed te begrijpen.

 2. Lucas ten Harkel

  Mijn vrouw en ik waren eens bij een ouder echtpaar op bezoek. De man zei je zult het wel gehoord hebben? Nee zie ik, “wat gehoord hebben?” Hij had in een vlaag van woede en verstands verbijstering met borden en kopjes gegooid en zakte daarna huilend in elkaar en vroeg zijn vrouw berouwvol om vergeving
  Zelf moest ik toen ik dit aanhoorde denken aan een print bestuk machiene bij een vroegere werkgever die als de besturing niet goed werkte, de hele boel in elkaar stampte, kun je iets dergelijks ook zo zien?

 3. Geke Hop-Wassink

  Tegenwoordig is het zo dat als iemand iets heel ergs doet, verkrachting, moord ed., er direct dan ook maar van uitgegaan wordt, dat zo’n persoon een psychische stoornis heeft. Ik denk dat dat zou kunnen, maar niet per definitie zo is, want er zijn namelijk ook gewoon hele slechte mensen.

 4. Susanne Theyskens

  Wat is ontoerekeningsvatbaar? Uit eigen ervaring als partner weet ik dat mensen in een psychose zich ernstig bedreigd kunnen voelen en paranoïde kunnen worden. Soms kunnen ze zich bewapenen. En dreigen. En dan kan een woord snel verkeerd geïnterpreteerd worden … Ik ben voorstander van dwangbehandeling in de thuiscontext. Op zijn Deens. In België bestaat dat niet. In mijn geval had mijn man – die bijzonder intelligent was – een gebrek aan ziekteinzicht en weigerde hij medicatie telkens zijn collocatie beeindigd was. Ik heb onze rollercoaster 30 jaar volgehouden tot ik op was. Ziek. De kinderen getraumatiseerd. En toch zie ik hem nog graag. Ik ga bijna elke dag langs. Het had zo anders kunnen lopen mocht hij beter begeleid geweest zijn en continu medicatie genomen hebben. Het zijn geen wonderpillen maar ze nemen de pieken weg, het moeizame cognitieve herstel en vermijden het trauma van de gedwongen opname. Voor de cliënt alsook voor de familie.

  1. A v Nijnanten

   Heel herkenbaar en helemaal eens

 5. Marieke

  Ik geloof dat mensen zonder een psychose ook ontoerekeningsvatbaar kunnen zijn. Volgens mij was dit nou niet haar punt. Dat er meteen wordt gesteld dat iemand met een psychose ontoerekeningsvatbaar is, dat is een denkfout.

 6. Roelof

  Ik geloof wel degelijk dat iemand in een psychose ontoerekenings vatbaar kan zijn. In een psychose kun je dingen dien die je anders niet voor mogelijk had gehouden. Het kan geen kwaad als daar anders mee omgegaan wordt dan met een gewoon misdrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *