Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Deborah Ham

Deborah is blogger voor PsychoseNet. Ze is psychosegevoelig. Het motto van haar en haar man: Er is te leven met psychosegevoeligheid.

Het monster van psychose – een eerlijk verhaal van lijden en hoop

Blog over boek Het monster van psychose.

De man van Deborah schreef een boek Het monster van psychose, over leven met psychosegevoeligheid. Een eerlijk verhaal van lijden en hoop. Hieronder een korte inleiding. Lees wat Deborah hierover zegt. “Er is te leven met psychosegevoeligheid.”

In mei 2011 gleed ik langzaam weg, zonder het door te hebben. In oktober dat jaar kwam de psychose overweldigend en volledig tot bloei. De diagnose volgde: paranoïde schizofrenie.

Ik was psychosegevoelig

Het paste niet in mijn leven van een goed huwelijk, twee jonge kinderen, veel vrijwilligerswerk en een vierdaagse werkweek. Er was zoveel om voor te gaan. Een keuze had ik niet. In de jaren die volgden probeerde ik het lijntje met de wereld om mij heen dwars door elke psychose heen te behouden. Een gelijkwaardige relatie was niet meer vanzelfsprekend. En hoe konden we onze jonge kinderen groot krijgen?

Op 19 november wordt het boek over deze psychosegevoeligheid gepresenteerd

Vanaf 21 november is het verkrijgbaar. Gebaseerd op dagboekfragmenten en vooral op het leven met psychosegevoeligheid, al is het ook een fictieve roman (geschreven door mijn man Roelof Ham). Het verhaal is klein, eenvoudig en intiem. Het geeft een eerlijk inkijkje. Hoe kunnen gedachten gaan in een psychose (in het afglijden, de bloei en het herstel).

Daarbij wordt er in het boek expliciet stilgestaan bij de doorwerking van religie in dit ziektebeeld. Mijn man heeft zijn doctoraalscriptie hierover geschreven. Er is maar 1 boodschap die we over willen brengen: er is te leven met psychosegevoeligheid! Het is mogelijk om waardevolle contacten aan te gaan en te onderhouden.

In mijn omgeving merk ik hoe de stigma’s rondom dit ziektebeeld doorwerken. Als je iemand wilt uitleggen hoe het kan gaan in je hoofd tijdens een psychose, dan kan dit boek een hulpmiddel zijn. Er staat een voorwoord in van een behandelend psychiater die op eenvoudige en makkelijk te volgen wijze uitlegt wat psychosegevoeligheid is. Aan het eind helpen de gespreksvragen om in gesprek te gaan, want hebben we niet allemaal weleens de deurbel gehoord terwijl er niemand stond?

Wie ik ben wordt niet gedefinieerd door de psychosegevoeligheid

Ik zie mijn kwetsbaarheid niet als een persoonlijkheidsstoornis. Er zijn geen issues en er is balans in mijn leven. Het leven is in alle gebrokenheid goed en waardevol. Ik herken en erken mijn gekte. Zijn er mensen die geen gekte kennen? Dit aangaan in alle open en eerlijkheid zal de stigma’s helen. Veilige zorg van naasten en hulpverlening is hierbij van essentieel belang. Hopelijk kan het boek 19 november aan mijn hulpverleenster worden uitgereikt. Zij is een van de mensen die mij dwars door alle gedachten heen is blijven zien en bemoedigen.


Deborah is psychosegevoelig. Haar man Roelof schreef het boek Het monster van psychose. Het is een fictief verhaal.

Fotocredits: foto van de uitgeverij en met toestemming bewerkt.

Meer lezen over psychosegevoeligheid?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *