Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lotuslicht

José Smit schrijft onder de naam Lotuslicht op PsychoseNet. Ze kreeg op haar 49e haar eerste langdurige psychose met verlichtingservaringen

José haar leven is sindsdien enorm veranderd, ze leeft ze met psychoses en perioden in rustiger vaarwater.

Meer zien van Lotuslicht?

José maakte een opname op Facebook over haar psychose. Deze video is via deze link te bekijken. Ook is José te vinden op YouTube.

De zweethut als metafoor – kundalini en psychose

blog- de zweethut als parabel

Wat hebben de zweethut, kundalini en psychose met elkaar te maken? De zweethut als metafoor in een nieuwe blog van José/ Lotuslicht. Over de zweethut en energie en wat het met je doet. “Alles eruit zweten” is eigenlijk vergelijkbaar met het doormaken van een psychose. “Iets wil gezien en gehoord worden”

Iedereen in de psychiatrie met problemen heeft last van kundalini verschijnselen

Eigenlijk heeft de hele wereld daar last van. Dat is mijn stelling. Wat is kundalini dan? Heel summier beantwoord is kundalini een term uit het oude India; het betreft de energie die bij ons allen gewekt kan worden en ons naar verruiming van het bewustzijn brengt. Zij is niet te zien, maar wel te ervaren.

Kundalini opent uiteindelijk alle chakra’s (energetische centrale punten in het lichaam) en het derde oog, om daarmee de kruin te openen naar het universele eenheidsbewustzijn. Dat noemen we verlichtingservaringen. Dat kan voor sommigen gepaard gaan met depressies en psychosen. Alle onwaarheden en giffen moeten uit je systeem. Deze komen daarom boven drijven, om in het licht van bewustzijn te transformeren. Zaken zoals trauma’s, herinneringen, conditioneringen, boodschappen die je mee kreeg in je jeugd; alles mag gezien, beleefd en getransformeerd worden. We doen daar vaak jaren over. Het is de kundalini energie die ons bewustzijn prikkelt om onszelf te reinigen van alles wat onjuist is en je te laten zien wie je werkelijk bent, zonder al die ballast. Een stralend liefdevol energetisch wezen. Je bent je lichaam niet met een ziel erin. Je bent een ziel in die tijdelijke container die we het lichaam noemen.

Daar komt de zweethut als metafoor om de hoek kijken

Zoals ik nu naar mijn psychosen kijk en naar wat ze gebracht hebben, vond ik mezelf terug in de zweethut als metafoor. Een synoniem voor een ceremonie die reinigt, loutert en helend werken kan; waarbij gifstoffen het lichaam verlaten kunnen en je door een innerlijke reis meer bij je ware zelf komt. Een zweethut ceremonie is niet zomaar iets. Normaliter bereid je je erop voor, door bijvoorbeeld te vasten, omdat je je anders naar en ziek kunt voelen. De hut is afgedekt met zware dekens, je krijgt een baarmoederlijk gevoel. Je bouwt de hitte op en gaat zweten. Samen met anderen. Je zit in stilte en verdraagt de atmosfeer. Soms ga je even buiten om te verkoelen. Soms wordt er vocht bij het vuur geworpen. Er ontstaat stoom. Je doet dit (vrijwel) naakt.

Wanneer je eruit komt (na uren) ben je gelouterd, gereinigd en voel je je nog wat flauw en onwerkelijk. Toch ben je ook in contact gekomen met je immense innerlijke kracht en hebt een innerlijke reis gemaakt, door de ceremonie te doorstaan. Vaak stemde je je van tevoren al gezamenlijk af op die reis. Het is een sjamanistische reis en lijkt op wat wij nu de sauna noemen, alleen ben je daar minder verbonden met je oerzelf. Zulke ceremonies brengen soms ook verlichtingservaringen.

De giffen en onwaarheden die je uitzweet in de zweethut

zijn te vergelijken met wat gebeurt tijdens psychosen. Een psychose komt uit je onderbewuste naar boven. Iets wil gezien en gehoord worden en vooral omarmd en omhuld met liefde. Het is iets van jouzelf dat in het verleden geleden heeft, pijn had en zichzelf deels van jou heeft afgesplitst. Vaak komen boodschappen van voorouders, van ouders, van familietrauma of jeugdtrauma naar boven. Dit kan zich uiten in wanen. Het gaat vaak om oude wonden en angsten uit de kindertijd.

De zweethut/ kundalini energie helpt jou die zichtbaar te maken en naar de oppervlakte te brengen om uiteindelijk getransformeerd te worden. Zo was een van mijn innerlijke boodschappen: ik ben niet goed genoeg, ik moet liefde verdienen. Ook kwamen diepe oude angsten en eenzaamheid; totale verlatenheidsgevoelens los bij mij. Ook dat had te maken met mijn jeugd. Het duurde jaren voor ik erachter kwam dat die gevoelens bij mijn psychosen hoorden bij jeugdherinneringen. Toen ik me dat eenmaal bewust werd, kon ik werken aan herstel.

Aan mezelf leren geven wat ik in het verleden gemist had. Ik kreeg eindelijk traumatherapie. De zweethut ceremonie had gebracht wat de bedoeling was: healing en bewustzijn, ik leerde mezelf opnieuw liefhebben, met internalisering van mijn schaduwstukken. Ik leerde het donker te transformeren. Alles naar het licht van bewustzijn te brengen. Meer en meer werd ik me bewust van wat mijn psychosen mij brachten. Kansen om mijn bewustzijn steeds meer te openen en te verruimen. Oude stukken, trauma en lijden opnieuw te ervaren en te doorvoelen vanuit dat nieuwe bewustzijn. Liefdevoller omgaan met mezelf. Tijdens psychosen bleef ik vaak in de onmogelijkheden hangen mezelf te leren liefhebben, maar als ze doofden kwam dat wel en kon er een opener hart vol liefde zijn.

Na psychosen voelde ik mij ook leeg en onthecht

Er was veel stilte (mijn psychosen gingen gepaard met stemmen horen). Ik moest opnieuw leren leven. Deze perioden van herstel brachten ook nieuw bewustzijn, inzichten en verlangens mijn leven anders in te richten. Vaak voelde ik mij zeer ongelukkig na psychosen. Juist om wat niet in mijn leven was. Het duurde een tijdje voor er weer zin in het leven kwam. Maar toen het kwam kon ik dingen anders doen. Ik leerde opnieuw te genieten.

Het verlies en het loslaten van wat tijdens psychosen naar boven komt is moeilijk. Je ervaart ook rouw. Toch wil ik ook de positieve boodschap van psychosen en van zulke zweethut ceremonies een plek geven. Want na het proces en de verwerking komt ook de loutering. Er is nieuw leven mogelijk met nieuw bewustzijn. Ook al duurt het soms jaren voor we die kansen zien. Nee, een zweethut ceremonie is niet makkelijk, maar brengt je ook reiniging, bevrijding en een nieuwe kans op fijner leven. Pak die kans en herinner je waarom je een zweethut ceremonie bijwoont! Om jezelf te leren geven wat je gemist hebt, jezelf in liefde te hullen. Zodat je geheeld het leven tegemoet kan treden. Is dat niet wat we allemaal wensen?

Sta eens stil bij waarom jij depressies of psychosen hebt. Wat komen die doen? Wat brengen zij jou? En stap dan bewust in de zweethut! Laat al die oude ballast gaan. Bevrijd jezelf.

Jose Smit/ Lotuslicht

Reacties

Eén reactie op “De zweethut als metafoor – kundalini en psychose”

 1. Romkje

  Hallo Jose/Lotuslicht,

  Dank je wel voor het delen van jouw bijzondere ervaring.

  Ik sta open voor een zweethut sessie.
  Ik ben psychosegevoelig, heb 3x een psychose met opname gehad.
  Is er een risico tot een psychose als ik kies voor een zweethutceremonie?

  Goeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *