Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Marijn Willems

Marijn heeft gewerkt als planoloog. Op www.bipolair.jouwweb.nl zijn de door hem geschreven boeken, verhalen en sprookjes gratis te downloaden. Op www.waanzin.jouwweb.nl heeft Marijn zijn geloofsovertuiging uitgewerkt. 

De wereld van Sofie – over aangename vormen van bijgeloof

De wereld van Sofie - Marijn Willems

Marijn vertelt over zijn interesse, welke je vormen van bijgeloof kunt noemen, maar  het is iets waar veel mensen waarde aan hechten. De betekenis van namen van mensen die hij ontmoet. “Zo kan ik deze mensen beter plaatsen. Dit ‘geloof’ grenst in dergelijke tijden bijna aan weten.”

Ik heb altijd wat met de naam Sofie gehad. En Noa. Ik weet niet waarom. Mijn scooter heet Sofie. En ik heb mijn toekomstige dochter Sofie willen noemen. En, dat was raar, toen ik dat bedacht had, kreeg ik een geboortekaartje met de naam Sophie erop. Niet helemaal hetzelfde, maar als je overal verbanden tussen wilt zien, dan is dat toch wel raar. Zeker als je je zoon Tijmen wilt noemen en er op het volgende geboortekaartje Tijme staat. Dan geeft je toch wel te denken …

In manische / psychotische tijden zoek ik altijd de naambetekenis op

van mensen die ik ontmoet. Zo kan ik deze mensen beter plaatsen. Dit ‘geloof’ grenst in dergelijke tijden bijna aan weten. En dat is maf. Maar waarom wil ik dan mijn dochter Sofie noemen? Even naar google en de betekenis opzoeken:

Sofie is afgeleid van Sophia. Sophia, wier naam in het Grieks ‘wijsheid’ betekent, en is verbonden met de verschillende incarnaties van de goddelijke vrouwelijke kennis, zoals Athena bij de Grieken als godin van de wijsheid en de krijgskunst, Minerva als de Romeinse godin van wijsheid en oorlog, Tara, de boeddhistische godin van mededogen die de wijsheid van de onthechting onderwijst, en Inanna, een oude Sumerische godin.

Kijk, en dat wil een ouder in spe natuurlijk

dat is nog eens een naam voor een dochter. Maar, en laten we dat niet vergeten, ik geef heel veel om kinderen, maar ik denk niet dat het verstandig is dat ik vader ga worden. Al mijn gekke genen doorgeven aan een ongeboren kind, wetende dat zij, hoe wijs ze ook zal kunnen zijn, even gek kan worden als ik, nee, dat is niet slim. Trouwens, een toekomstige vader heeft een toekomstige moeder nodig, dus … laat het maar bij dagdromen blijven.

Een van de boeken die ik met heel veel plezier heb gelezen is ‘De Wereld van Sofie’. Een prachtig boek, over de grondbeginselen van de filosofie. Echt een aanrader.

Reacties

7 reacties op “De wereld van Sofie – over aangename vormen van bijgeloof”

 1. Wat een mooie reacties! Dank!

 2. Jan Veltman

  Omstreeks het jaar 2000 heb ik het boek de wereld van Sofie gekocht, gelezen wat voor mij het begin is geweest naast spiritualiteit en zingeving, mij verder te verdiepen in filosofie, psychologie, vervolgens bij mystiek uit te komen. Kortom als pelgrim is deze beschreven route voor mij een figuurlijke pelgrimsroute geworden, beschreven in een autobiografische essay ‘Amor fati’.

  Voor mijn kleinkinderen heb ik het stripboek ‘wereld van Sofie voor hen gekocht!

  1. Dank voor je mooie reactie Jan. Op zijn Amsterdams … je bent een toppertje! 🙂

 3. May-May

  Ha Marijn,
  Geweldig boek “De Wereld van Sofie”! Ik dacht op een gegeven moment toen ik psychotisch was echter dat sommige mensen op TV mijn leermeester waren. Nou ja, beetje een gekke gedachte. Ik schrijf erover in mijn boek “Missie Wereldvrede”.
  Ook schrijf ik blogs op PsychoseNet over ouderschap en psychische kwetsbaarheid.
  Alle goeds!
  May-May

  1. Lieve May-may. Dank voor je mooie reactie!

 4. Peter Pijls

  Ha Marijn,
  Ook ik ben van de afdeling namen geven. Mijn auto heette Linda, mijn buurvrouw noem ik Poeki en de rolstoel heet Freya. Laat je door je diagnose het vaderschap trouwens niet ontnemen. Ik ben ook een bipo en heb toch een compleet normale zoon van 21.
  Groeten,
  Peter

  1. Ha ha … herkenbaar! Dank voor je reactie Peter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *