Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Depressief en radeloos – hoe ik vrede vond

Toen Jasper zich depressief voelde was hij radeloos. Hij blikt terug op de eenzaamheid van zijn jeugd en zijn zoektocht naar vrijheid.

Jasper werd al op jonge leeftijd geconfronteerd met pesten, buitensluiting en een diep gevoel van onveiligheid. Daaruit groeide een hardnekkige zelfhaat, niet vanwege wie hij was, maar vanwege hoe de wereld op hem reageerde. Daardoor raakte hij in een depressie, waardoor hij zich radeloos en verloren voelde. In deze blog blikt hij terug op de eenzaamheid van zijn jeugd en zijn zoektocht naar vrijheid en zelfacceptatie.

Heb je Zelfmoord-gedachten? www.113.nl, 0800-0113

Ik schrijf nu terugblikkend op 11 gitzwarte jaren. Alle hoop verloren. Er was een dag waarop ik asgrauw in de spiegel keek en mezelf zag sterven, bijna. Ik bevond me op een gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis in een kleine kamer, met wastafeltje en spiegel, ik was verloren. Kan het slechter? Zoveel angst, zo’n paniek, depressief en radeloos. Mijn familie vertwijfeld. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Mijn aanpak, mijn emoties

In therapie leerde ik omgaan met mijn emoties. Eerst werkte ik met de 7 basisemoties die ik zelf herkend heb: boosheid, woede, haat, verdriet, angst, blijdschap en dankbaarheid. Telkens weer sprak ik voor mezelf de woorden:

  • Boosheid
  • Woede
  • Haat
  • Verdriet
  • Angst

En als dit voorbij was:

  • Blijdschap
  • Dankbaarheid

Zo kwam ik bij de vier basisemoties uit de psychologie: bang, boos, bedroefd, blij. Nu wil ik deze emoties gaan schilderen. Later op de blokfluit gaan uiten. Het mag een mooie, dure blokfluit zijn. Ik draag weer roze en rode en witte kleding, heb alle groene, blauwe en zwarte kleding weggedaan. Paars ook.

Franse folklore en kerstliedjes

Nu luister ik weer muziek. Niet het edele, het klassieke, de tango uit Argentinië of het ruwe, Slipknot en Rammstein. Maar Franse folklore en kerstliedjes (ja, die van Sky Radio, in de zomer, omdat ik zo van Kerst houd en het jarenlang niet heb kunnen vieren omdat ik in de psychiatrie zat). Niet dat ik christelijk ben. Wel gevoelig. En zeg nou zelf, “This year you got me through, the least I can do is thank you”, dat zing ik graag in mezelf. Omdat ik de Vredebrenger ben. In een wereld vol egoïsme, arrogantie en bescheidenheid koos ik ervoor om mezelf te onderzoeken, dieper dan welke leraar dan ook. Basta.

Waar komt het weg?

Ik haatte mezelf omdat ik homo ben. Dat komt omdat ik gepest werd. Op de basisschool voelde ik me onveilig. Er heerste een sfeer van stoer doen en niet van jezelf zijn. Dit was een hard gelag. Van groep 3 tot groep 8 was ik alleen, buitengesloten, geen volwassene die mij begreep, alleen een teddybeer om ’s nachts mee te knuffelen. Hier begon ik mezelf te haten. Om niks. Omdat ik op mannen val. Later ontstond hieruit een vrijheidsdrang die mij spiritueel maakte en mij naar de Verlichting liet zoeken. Ik onderzocht alles wat ik tegenkwam.

Echter, hoe vrijer ik werd, hoe meer mijn verleden mij inhaalde en mijn toekomst bedierf. Tot ik weer daar was, in die eenzaamheid, die leegte, die haat, die afgrijselijke afwijzing jarenlang waardoor je aan alles begint te twijfelen, depressief en radeloos. Wie heeft er nog gelijk? Ik. Maar wie ben ik? En wat wens ik? Ik ben Jasper en ik wens een vriend.


Meer lezen over Depressie?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

2 reacties op “Depressief en radeloos – hoe ik vrede vond”

  1. H.

    Wat een diep lijden Jasper. Als ik het zo hoor, dan zat je flink vast in de drama driehoek van slachtoffer, dader en redder. In de driehoek van oordeel: 1. Oordeel van de buitenwereld richting jou 2. Oordeel over jezelf 3. Oordeel van jou richting de daders. Wanneer je alle 3 vormen van oordeel weet los te laten door het aan te kijken (van donker/onbewust naar licht/bewust), te erkennen dat het bestaat (acceptatie) en het vervolgens volledig en onvoorwaardelijk vanuit je hart te vergeven (genade), dan geef je jezelf een prachtig kado: bevrijding. Ik wens je een open hart en een hele mooie lieve vriend toe.

  2. Mar

    Steeds hetzelfde cirkeltje. Iedere keer haalt het je weer in. Totdat je gaat zien dat je naar die cirkel kan leren kijken. Het zelf deel ontwikkelen is belangrijk met oa compassie en nieuwsgierigheid. En dat is moeilijk! Maar daar begin je te groeien en te accepteren.
    Misschien heb je er niks aan maar ik heb een klapper van janina fisher daar vond ik zo helder waar ik iedere keer in beland. Ik beland ook nog vaak in de cirkel maar oefening baart kunst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *