Main content

Op 1 februari 2021 gaven Jim Van Os en Philippe Delespaul een update aan het GEM netwerk.

Jim  van Os “pitchte” GEM op 20 januari bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Naar aanleiding van de reacties bij ZN is vorige week een concreet plan opgesteld en ingediend. Dit plan vind je in deze blog. De reactie van ZN volgt op korte termijn.

Een samenvatting:

 • Essentieel is om ook Zorgverzekeraars Nederland “aan boord” te krijgen. Zowel inMind als inCash.
 • We hebben voor GEM zeven verschillende subprojecten gedefinieerd: onmisbare componenten van het Ecosysteem.
Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM) subprojecten
 • Sommige daarvan zijn landelijke functies, andere regionaal.
 • Om de GEM doelen te bereiken is zowel focus (samenbrengen van componenten in één regio)  als een nationale beweging (publiek debat, cultuur- en systeemverandering, leren over experimenten heen) nodig.
 • Na een intensieve “Ronde door Nederland” kiezen we ervoor om in Limburg/Maastricht te starten omdat daar al veel componenten aanwezig zijn (zie “kaart” in onderstaande presentatie).
 • Tegelijk bouwen we door aan de nationale beweging, door met regio’s op te trekken als Community Of Practice.
 • 27 maart 2021 is de deadline voor het HealthHolland voorstel.

Onderstaande documenten zijn de moeite waard om te checken

De gebruikte slides uit bovenstaande presentatie:

Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM)- de Beweging

Het voorstel van GEM voor Zorgverzekeraars Nederland:

GEM voorstel voor Zorgverzekeraars Nederland
Tip: beweeg met je muis over bovenstaand document om door de pagina’s te kunnen bladeren.

Heb je concrete ideeën om mee te bouwen in Maastricht of aan de GEM beweging? Deel ze met ons!


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij verschijnt sinds 2014 op Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.)

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim van Os ook op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-colleges en blogs plaatst?

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. Heb de gem sessie 20 Jan bekeken en uiteraard heel mooi maar mis dat er juist ook in expertise van allerlei financiële zaken bij hulp verleners/instanties ge-update moet worden want als je in de neerwaardse spiraal zit en ook op dat vlak vast loopt en je geen hulp hier bij krijgt val je vanzelf wel weer terug, ook het bieden van perspectief moet een veel grotere rol krijgen voor deze mensen, en dan bedoel ik niet op de kinderboerderij hokjes schoon maken maar kijken naar iemands niveau.

 2. Mooi dat de updates al gedeeld worden van de GEM beweging en het project met meerdere initiatieven.
  Een proces van beweging op gang krijgen om de geijkte manier van werken te veranderen in een systeem vraagt veel, omdat er individuele redenen op de achtergrond spelen.
  Na het filmpje was voor mij als toeschouwer de opzet niet precies duidelijk, maar dat lijkt me logisch in dit stadium. Wordt er ook aan gedacht om parallel aan het actieonderzoek met ‘implementatie’ een onderzoek te laten doen naar wat nodig is om mee te kunnen/willen doen voor alle gevraagde actoren (enquête naar moverende redenen m.b.v. bijv. zelfdeterminatietheorie)?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.