Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Marianne Alida

Marianne Alida schrijft inspirerende blogs voor PsychoseNet. Ze is geboren in 1985.

Marianne werkt als vrijwilliger Social media & Communicatie bij de vereniging Plusminus, de vereniging voor bipolariteit. Ze is open geworden over haar psychiatrische verleden. 

Meer lezen van Marianne?

Je vindt al haar blogs hier op een rij. 

Bipolariteit in de Familie – over erfelijkheid

Zit bipolariteit in de familie? Marianne onderzoekt waar haar bipolaire stoornis vandaan komt. Het moet toch bij één iemand in de familie beginnen?

Tsja, zit bipolariteit in de familie? Marianne vertelt haar verhaal: “Van wie ben jij er eentje?” Een vraag die standaard gesteld wordt bij de eerste kennismaking in Volendam. Bijna iedereen kent elkaar wel en als je iemand niet kent, dan ken je z’n vader wel, of anders z’n buurman of daar weer de buurman van en zo kom je toch waar je moet zijn.

Ja, ik kom uit Volendam.

Een blog in vervolg op dit blog en dit blog.

In Volendam hebben ze allemaal bijnamen

Want de achternamen komen veelvuldig voor en zo is er niet maar één Marianne Alida in het dorp. En ook zijn er (veel) meer jongens die Jan Smit heten. En dus krijgt bijna iedereen een bijnaam.

Helaas heb ik mijn grootouders aan mijn vaders kant nooit gekend. Dat was gewoon zo. Ik wist niet beter. Veel later pas realiseerde ik me dat mijn vader al op heel jonge leeftijd wees was geworden en kon ik me een voorstelling maken van hoe dat voor hem geweest moest zijn. Mijn grootouders aan moeders kant daarentegen zijn respectievelijk vijfennegentig en tweeënnegentig geworden. Dat is de andere kant van de medaille.

Zit bipolariteit in de familie?

Mijn vader komt uit een gezin van zes kinderen en mijn moeder had maar één broer. Natuurlijk ben ik gaan onderzoeken of een bipolaire stoornis bij ons in de familie zit, nu bekend is dat één van de factoren van het ontstaan van een bipolaire stoornis erfelijkheid is, maar voor zover ik kan nagaan is dat niet echt het geval.

Nu wil ik niet zeggen dat onze families helemaal zuiver zijn en niks mankeren, maar een officiële diagnose bipolariteit is naar mijn weten nooit gesteld. Nu werd daar vroeger ook minder over gesproken en rustte er nog meer dan nu een taboe op psychische ziekten. Maar een bipolaire stoornis zit niet per se in de familie. Nee.

Het voor mij alsof ik er niks aan kan doen

Alsof het altijd al net onder de oppervlakte heeft gezeten en het er pas op dertigjarige leeftijd helemaal uit is gekomen. Erfelijk bepaald? Blijkbaar niet. Traumatische bevalling? Ook niet echt. Trauma’s? Dat dan misschien. Of kun je er ook mee geboren worden? Gewoon als eerste.

Het moet toch bij één iemand in de familie een keer beginnen denk ik dan? In mijn vorige blogs kon je lezen over mijn geboorte en mijn twee traumatische ervaringen ten opzichte van mijn bipolariteit. In deze blog lezen jullie over de erfelijkheid van mijn bipolaire stoornis. In de volgende vertel ik over wat het trauma behelsde. Hier heb ik een tijd over geaarzeld (kennen jullie dat gevoel?) maar ik ga het toch doen.

Meer lezen over trauma?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’ te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

3 reacties op “Bipolariteit in de Familie – over erfelijkheid”

 1. Annemiek

  Met alle respect; ik denk weleens, zoeken we het wel in de juiste hoek? En zou het breed uitwisselen en uitpluizen van patronen van wat er precies gebeurt in en om ons heen rondom bipolaire verschijnselen een nieuw licht schijnen op dit spectrum?

 2. als enige in mijn familie, zowel van mijn vaders kant als moeders kant ben ik bipolair; geen enkele opa, oma, tante, oom, neef of nicht heeft het[gehad]. een spotane mutatie?

 3. Henk Scheffer

  Bij mij, ik ben nu 78 jaar oud, is de diagnose bipolair ongeveer 5 jaar geleden gemaakt. Recentelijk is daar de diagnose schizo affectief bijgekomen. Mijn zus is twee jaar jonger en is al tientallen jaren ernstig schyzo affectief met regelmatige opnames. Het lijktmeduidelijk dat dit ergens uit de familie moet komen maar kan dat niet aantonen. In het verleden werd over dit soort zaken niet gesproken, alle betrokkenen leven natuurlijk niet meer. Dat het een erfelijkheid kwestie is lijkt mij volstrekt logisch.
  Het is lastig leven met deze kwaal. Een handvol medicijnen helpt, maar de vooroordelen zijn groot, in je directe omgeving maar ook van buitenstaanders.Je bent gebrandmerkt en mensen in je omgeving gedragen zich als zodanig. En dat is triest. Ik vind dat nog het moeilijkste aan deze kwaal. Als je ergens fel op reageert is het standaard kommentaar; ach ja, hij is nu eenmaal bipolair. En dan ben je uitgepraat.
  Ik wens je verder veel succes met je onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *