Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Quote van de week: over bipolariteit & weten wanneer je je goed voelt…

Quote van de week: Bipolariteit is niet meer zo goed weten wanneer je je goed voelt - PsychoseNet.nl

Iedere week publiceren we op PsychoseNet.nl een inspirerende quote over onder andere psychose, trauma, bipolariteit en andere onderwerpen. Vandaag een veelzijdige quote over bipolariteit.

Welk gevoel is normaal?

Wanneer voel je je te goed? Wanneer worden een paar mindere uren of die donkere dagen die vergezeld worden met zelfkwelling nou echt zorgelijk? Mag je jezelf nog wel eens goed, verheugd, enthousiast, vreugdevol of energiek voelen? Durf je dat nog te voelen?

Wanneer moeten de bellen gaan rinkelen bij jou of bij je naasten? En wanneer moeten die bellen juist niet rinkelen en moet er vertrouwen zijn dat het wel weer in orde komt?

Quote:

Quote “bipolariteit is niet meer zo goed weten wanneer je je nu echt goed voelt”

Voor mezelf merk ik dat het soms best lastig is om te bepalen of wat ik voel ‘gewoon’ is. Er ligt altijd die oude, venijnige angst op de loer die onterecht waarschuwt dat ik misschien aan het wegglijden ben. Bijvoorbeeld richting bijvoorbeeld depressie, (hypo)manie of psychose. Ondanks het feit dat ik inmiddels al heel wat jaren stabiel ben. De vraag blijft relevant. De waakzaamheid blijft.

De oude angst voor ontregeling blijft een grote mond houden

Om deze blog voor de vorm in eigen woorden af te sluiten:

Mijn gevoel & bipolariteit:

Bipolariteit -met al z’n variaties aan stemmingen, ontregeling en/of psychosegevoeligheid- monitoren, aanvoelen en je gevoelens interpreteren is en blijft best wel ingewikkeld. Tijdens m’n herstel, maar ook nu ik al heel wat jaren stabiel ben, blijft de vraag “Hoe goed voel ik me eigenlijk?” nog steeds mijn trouwe metgezel.

Is dat erg? Nee. Tenminste, ik ervaar dat niet zo…

Nodig? Soms wel… Maar gelukkig is het veel vaker niet nodig.

Is gevoel verwarrend? Ja, soms best wel. Praten met andere mensen is vaak helpend. De ander ervaart dingen meestal anders, meer op afstand. Dat is geruststellend, relativerend en daarmee kalmerend.

Er zitten vast veel meer mensen die ook te maken hebben met bipolariteit, in welke fase dan ook. Ben wel benieuwd. Hoe ervaren jullie dit?

Fotocredits: Geeske Roorda

Meer lezen over bipolariteit?

Reacties

7 reacties op “Quote van de week: over bipolariteit & weten wanneer je je goed voelt…”

 1. Roos

  Het blijft echt ingewikkeld inderdaad. Ook om niet teveel en niet te weinig op mijn stemming te letten…

  Sommige dagen/weken heb ik het idee dat ik een beetje depressief ben, maar anderen zien het niet aan de buitenkant of zeggen dat ze dat ook weleens hebben, is het dan misschien een normale schommeling? Maar wat is een normale schommeling, de ernstige depressies waren inderdaad een stuk ondraaglijker.

  Andere weken vraag ik me af waarom ik voor meer dan 500 euro aan tweedehands kleding gekocht heb (eigenlijk in totaal 1000 Euro, schaam). Was de reden die ik daarvoor heb gewoon goed (anders toch nooit tijd/energie om kleding te kopen en dit was milieuvriendelijker) of was ik toch wat ontremd? Ik sliep goed en was gewoon rustig en blij…lastig dus. Ik ben nu bezig met een uitgebreider signaleringsplan, maar waar zit ik nu echt in het groen? Zit ik wel ooit echt in het groen met mijn chronische slaapproblemen? Hoe breed kan het balkje groen bij mijn zijn? Het zou ook gewoon fijn zijn als ik op mijn eigen stemmingstoestanden kan vertrouwen en mezelf en anderen ook niet hoef te bewijzen dat mijn handelingen en keuzes dit keer wel vanuit een gezonde toestand zijn.

  De app UP! vond ik ook ideaal voor het signaleren trouwens, helaas werkt deze niet op mijn eigen telefoon, maar die gaf me daarin veel rust. Het bleek toch best vaak redelijk goed me me te gaan. Echter ik besef me nu ook dat “geen depressie” nog niet direct “goed” betekent. Je moet ook goed je gemoedstoestand kunnen aanvoelen om te voelen of je je goed voelt… Dat is nu nog wat verdoofd.

 2. Greet

  Heel herkenbaar. Wat ik vooral ergerlijk vind, is dat mijn sociale netwerk en mijn hulpverleningsnetwerk zich vooral meteen zorgen maken als ik me gewoon wat uitgelaten of enthousiast voel. Dan is het meteen alle hens aan dek. Zeer nauwlettend in de gaten houden… Als ik afglijdt in een sombere stemming wordt er vaak gelatener gereageerd. Voor mij zijn de depressieve episodes veel moeilijker te dragen en de (hypo)manie is ook veel gemakkelijker met medicatie af te remmen. Ik ben nu bv. al twee jaar licht matig, tot hoog matig depressief en reageer niet op medicatie, ECT, esketamine of wat dan ook. Ik heb de indruk dat niemand nog weet wat kan helpen. Therapietesistent heet het dan, maar daar ben ik vet mee. Ik heb het gevoel dat iedereen Hey zoeken naar wat wel nog zou kunnen helpen heeft opgegeven. Ze leven nog wel mee maar ergens krijg ik ook precies de boodschap dat ik het dan maar moet aanvaarden. In die twee jaar heb ik een korte periode met een gemengde episode gehad en toen stond iedereen meteen weer paraat met advies en was er wel weer aandacht maar verder heb ik Hey gevoel dat ik het zelf maar moet zien te beredderen. Sorry voor de klaagzang.

 3. Yannick Van Loo

  Heel herkenbaar en mooi maar wel héél minimalistisch en licht uitgedrukt. Versta me niet verkeerd want ik ben heel blij voor alle lotgenoten die met bijvoorbeeld 200mg quetiapine stabiel zijn en zich soms moeten afvragen of hun stemming al dan niet normaal is.

  Veel andere mensen met bipolaire stoornis vinden niet zo gemakkelijk of nooit echt stabiliteit met medicatie. Veel lotgenoten moeten zich niet veel vragen stellen en weten het wel meteen: er is geen goed of slecht meer, maar enkel nog té goed of té slecht. En dan daartussenin, uitpuffen en brokken lijmen, hopen dat jouw lief je nog wilt, je vrienden je nog willen zien.

  Enige positiviteit kan wonderen doen maar ik vind het niet ok om luchtig te spreken over onze ziekte (en al zeker niet hier, op een belangrijke website met impact op onze maatschappij. Een forum waar lotgenoten en zorgverleners belangrijke info vinden). In dit artikel klinkt het een beetje alsof alles niet zo erg is zolang je maar de juiste attitude weet aan te nemen.

 4. Alinda

  Was deze blog alleen bedoeld om een vraag te stellen? Ik vond ‘m erg kort en verwachtte meer informatie over wat normaal is en wat niet. Misschien zelfs richtlijnen.

  1. Geeske Roorda

   In ‘de quote van de week’ wordt alleen een quote gedeeld.

   Voor informatieve info kan je terecht op bijvoorbeeld informatieve pagina’s die op PsychoseNet staan over bipolariteit en in de kennisbank.

   Bijvoorbeeld:
   https://www.psychosenet.nl/onderwerpen/bipolariteit/
   https://www.psychosenet.nl/espreekuur-categorie/bipolair/

 5. Suzy

  Herkenning. Mijn psychose, die nogal manisch begon, is meer dan 25 jaar geleden.
  Maar ik trap nog steeds op de rem wanneer ik me helemaal goed in balans voel. Dan ga ik steeds bij mezelf na of het wel klopt.
  Ik weet niet of me dat behoedt voor nieuwe episodes. Je kunt het immers nooit bewijzen.
  En het is ook jammer dat het moet.
  Maar minder jammer dan weer een psychose.

  1. Geeske Roorda

   Dank! Inderdaad, het blijft puzzelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *