Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Peter Pijls

Peter Pijls is bipolair, kickte af van de psychofarmaca en is herstellend drinker. 

Het gestuiter van een happy bipolair – over bipolair zijn

blog-het gestuiter van een happy bipo

Een hoofdstuk uit het herstelverhaal van Peter Pijls. Een hobbelige weg, met ruimte om soms even happy bipolair te zijn. “Wat ik wel heb is het vermogen blij te worden van een januaristorm die net als mijn moeder Corrie heet”.

Met mijn nieuwe rolstoel Freya ging ik net boodschappen doen door storm Corrie, en ik vond het geweldig. Vraag me niet waarom, maar ik genoot met volle teugen van de gierende wind en de regen die in mijn gezicht striemde. Ik voelde me apegelukkig.

Gisteren daarentegen wou ik dood. Ik had trouwens ook een zuchtaanval die uren duurde. Ik kon alleen maar denken aan een leeg te tanken fles Absolut wodka. En dan te bedenken dat ik zeker al vijftien jaar geen wodka meer dronk.

Gelukkig ben ik arm en kan ik me geen booze veroorloven

Vroeger, toen ik werk en geld had, reisde ik wel eens naar een ver land om wat rond te hangen en met mensen te praten. Ik dronk dan altijd een paar Bloody Mary’s in de plaatselijke cocktailbar. Tenminste, als ik in een stad was met zo’n uitspanning.

Thuis dronk ik nooit cocktails. Ik kon rituele opvattingen hebben over alcohol.

Van reizen kon ik helemaal hypomaan worden. Vooral van jet-lags werd ik zalig hyper en euforisch. Alleen Praag en Florence bezocht ik in mineur, per trein. Dat waren toen nog op het weemoedige af romantische steden, nog niet platgewalst door het massatoerisme.

In Praag liep ik bij toeval tegen een tentoonstelling aan van Egon Schiele

Dat bevorderde mijn spleen aanzienlijk, al vind ik hem een geniaal kunstenaar. Praag en mijn stemming vielen helemaal samen.

Een psychiater vertelde mij ooit dat mijn depressies een melancholiek karakter hebben. Dat zag hij goed. Al is de stemmingsgewijze rollercoaster door het dak heen bij mij altijd alleen maar een kwestie van tijd.

Zo verveel je je nooit als je manisch-depressief bent

Zonder die ziekte had ik het misschien nog verder geschopt in de journalistiek. Maar een mens kan niet alles hebben. Wat ik wel heb is het vermogen blij te worden van een januaristorm die net als mijn moeder Corrie heet. Mijn kinderhand is snel gevuld.

Al kan ik morgenvroeg wakker worden met het verlangen om er niet te zijn.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *