Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Suus

Suus is een vrouw van 47, moeder van 3 kinderen, getrouwd en heeft de diagnose autisme en een psychosegevoeligheid.

Ze werkt als ambulant hulpverlener jeugd in de gehandicaptenzorg.

Ga ik mij ooit weer beter voelen? koester hoop!

Ga ik mij ooit weer beter voelen? "Koester hoop!" zegt Suus, "Een medaille heeft twee kanten en zo is ook het leven".

Hoop houden, vast houden, niet willen loslaten wat was; De wisselende gedachten tussen deze drie zijn een uitdaging. Komt het ooit weer goed? Ga ik mij ooit weer beter voelen? Kan ik mijn leven zo vorm geven dat het voldoening geeft? Kan ik mij een onderdeel van deze maatschappij voelen, nuttig voelen? “Koester hoop!” zegt Suus.

Het loslaten van wat ooit was is moeilijk

Het is net een rouwproces van iets moeten loslaten of op een andere manier vormgeven. Mijn hoofd is het daar zeker niet altijd mee eens. Ik heb de lat altijd hoog gelegd voor mijzelf en lief zijn voor mijzelf is daardoor lastig. Dat stemmetje van altijd meer, altijd beter doen kruipt regelmatig uit de krochten van mijn brein en probeert de hoofdrol te spelen. Ik probeer er met liefde naar te kijken en te beseffen dat dit stemmetje mij tot ver over mijn grenzen trekt. Het is een hardnekkig aangeleerde gedachten die zich maar moeilijk tot bedaren laat brengen.

Al tijden ben ik op zoek naar een soort van gulden midden weg. Het is als dansen op een koord. Een fragiele lijn, waar ik makkelijk vanaf dreig te vallen. Mijn leven zo inrichten zodat ik op het koord blijf dansen is hard werken.

Soms lijkt het een verademing om niet meer te zijn

Niet meer te voelen, niet meer te denken. Al is het maar voor een moment. Mijn brein staat altijd aan en brengt mij zowel in fijne sferen als ook in een beangstigende wereld waar mijn demonen de leiding hebben. Die duistere wereld laat mij niet graag los, het probeert grip te houden, angst te zaaien en te groeien. Praten over deze ervaringen vind ik moeilijk. Op het moment dat ik er woorden aan ga geven lijkt het zijn kracht, zijn grip op mij, te verliezen. Lijkt het betekenisloos… Schrijven is een werkelijke uitlaatklep. Zijn er geen ogen die je aanstaren, vol onbegrip, vol oordeel.

Gelukkig ken ik ook rustige tijden

Dan voel ik die hoop groeien. Het gevoel dat ik er toe doe en mijn plek in deze maatschappij kan en durf in te nemen. Deze periodes koester ik, want ik weet nooit wanneer ze weer ophouden, of ze ophouden. Het leven is onvoorspelbaar.

Toch weet ik vast te houden, erbij te blijven en geniet ik van zo puur en intens in het leven te staan. Een medaille heeft altijd twee kanten en zo is ook het leven. In ieder geval mijn leven.

Meer lezen over hoop?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

5 reacties op “Ga ik mij ooit weer beter voelen? koester hoop!”

  1. Jan Eijsvogel

    Prachtig geschreven en beschreven. Alleen de ene laatste zin heb ik helaas nooit mogen ervaren de laatste 30 jaar. “Toch weet ik vast te houden, erbij te blijven en geniet ik van zo puur en intens in het leven te staan.”

  2. Hoi Suus,
    Erg bedankt voor deze mooie en hoopvolle blog! Ik herken wat je schrijft over de lat hoog leggen voor jezelf. Dat is iets waar we ook toe aangezet worden door de maatschappij. Het is fijn als je kan denken, ik ben goed hoe ik ben.
    Zelf ben ik psychosegevoelig en voor mezelf heb ik een redelijk beeld – even afkloppen – van hoe daarmee om te gaan. En hopelijk kan ik daarmee andere mensen met psychosegevoeligheid een beetje helpen.
    Ik vraag me af hoe je kunt omgaan met autisme? Zie jij dat ook als prikkelgevoeligheid? Of dat je het lastig vindt om anderen in te schatten? Of anders? Heb je tips voor mensen met autisme?
    Enfin, kijk maar of je tijd/zin hebt om dit te beantwoorden.
    Liefs! 🕊️❤️🙏🏽
    May-May

    1. Suzan Van der most

      Hoi May-May,

      Bedankt voor je reactie. Mijn psychosegevoeligheid komt waarschijnlijk voort uit autisme. Het diepen denken zorgt ervoor dat ik af en toe helemaal de weg kwijt raak in mijn eigen hoofd en overbelast raakt. Ook wordt depressie vaak gezien bij mensen met autisme. Ik kan erg worstelen met het niet bij kunnen houden en mee kunnen doen met de rest, wat voor gevoelens als falen kunnen zorgen.

      Prikkelgevoeligheid is zeker een kenmerk van autisme, maar ook moeite hebben met sociale events, mensen niet altijd goed kunnen begrijpen, zaken heel anders zien en benaderen, star vasthouden aan routine en veranderingen kunnen een enorme uitdaging zijn.

      Ik zal in mijn volgende blog wat meer vertellen over hoe mijn autisme en psychosegevoeligheid vaak hand in hand gaan. Bedankt voor je tip!

      Groet,
      Suzan

      1. Ahhh, erg bedankt voor je reactie Suzan! Ik denk dat je daar andere mensen met autisme en psychosegevoeligheid enorm mee helpt. En wat leuk dat je nog een blog gaat schrijven!
        Ik kijk ernaar uit.

        Groet,
        May-May

        1. PS en ik herken wat je schrijft over het mee kunnen doen met de rest, dat wordt ons ook opgelegd door de maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *