Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Marianne Alida

Marianne Alida schrijft inspirerende blogs voor PsychoseNet. Ze is geboren in 1985.

Marianne werkt als vrijwilliger Social media & Communicatie bij de vereniging Plusminus, de vereniging voor bipolariteit. Ze is open geworden over haar psychiatrische verleden. 

Meer lezen van Marianne?

Je vindt al haar blogs hier op een rij. 

Als je denkt dat je Jezus Christus bent

blog- Jezus Christus

Graag wil ik mijn blog over mijn psychotische ervaringen met jullie delen. De blog is getiteld ‘Jezus Christus’ en e.e.a. vond plaats in de periode 2018 tot en met 2021.

Dit is een vervolg op mijn voorafgaande 4 blogs.

Jezus Christus was een bijzondere joodse man die volgens het christendom de Zoon van God was. Jezus kon door oplegging van zijn handen de zieken genezen. Invalide mensen konden na een aanraking door Jezus weer lopen, blinden konden weer zien en doven konden weer horen. Zo luidt het verhaal volgens de Bijbel althans.

Reïncarnatie van Jezus Christus

In mijn psychose nummer twee en nummer drie dacht ik dat ik de reïncarnatie van Jezus was. Tja, dat dacht ik echt en ik geloofde het ook echt. Jezus heeft altijd gezegd dat hij weer zou terugkomen op aarde. En daar wacht de hele christelijke bevolking volgens mij met smart op.
In mijn psychoses wist ik het zeker: het moment was daar, ik was Jezus en ik was weer op aarde. Ik was hier om de wereldbevolking te redden van de ondergang en dat was hard nodig.

In die tijd deed ik aan Kundalini-yoga en zongen we ook mantra’s voor of na de rek- en strekoefeningen. Eén van deze mantra’s was ‘Ek Ong Kar Sat Nam Siri Wahe Guru’. (Tja, ik kan er ook niks aan doen.) Maar goed, de leraar legde uit waar deze mantra voor stond en uiteraard dacht ik dat deze mantra helemaal op mij sloeg. Het betekende zoiets als: ‘Er is een Schepper, Zijn naam is Waarheid, Groot is Zijn Almachtige Wijsheid’.

Nou, mijn wijsheid was in die tijd inderdaad allemachtig groot, (dacht ik toen.) Ik zong deze mantra de hele dag in mijn hoofd, maar op een gegeven moment ging het van kwaad tot erger en stond ik bij kennissen die ik helemaal niet vaak zie of spreek thuis deze mantra te zingen. Mark Rutte was namelijk op de televisie aan het verkondigen dat er een avondklok zou komen en ik dacht dat ik hem met mijn mantra op andere gedachten kon brengen door de televisie heen.

Net als Jezus Christus mensen genezen

Ook dacht ik dat ik mensen kon genezen door ze aan te raken, maar op een gegeven moment wist ik zeker dat het ook al zo was als ik alleen maar naar hen keek. Overal waar licht brandde als het donker was waren mensen al verlicht, ik moest me alleen nog richten op daar waar het donker was of daar waar er iemand ziek was. Het was best haalbaar allemaal.

Op een gegeven moment wist ik zeker dat met genoeg liefde voor elkaar je de hele dood kon uitwissen. Mensen zouden dan eeuwig leven, want ze zouden geen stress of verdriet of angst meer kennen want er zou alleen maar liefde in de wereld zijn en daardoor zouden mensen oneindig oud kunnen worden. Ik was er zelfs op een moment van overtuigd dat we een trap naar de hemel konden bouwen en dat de doden dan ook weer tot leven zouden komen.

Je leest het al: ik had veel werk te verrichten: want hoe moest het dan wanneer mensen als Adolf Hitler weer die trap af kwamen? Wel, ik moest dus zo veel mogelijk mensen verlichten, want met zijn allen konden we dan ook zo iemand omkeren naar het licht, als hij weer tot leven kwam. Jaja, dit waren toen echt mijn gedachten. Als het achter de rug is kun je je er geen voorstelling meer van maken, maar op dat moment geloof je heilig dat het allemaal echt is en dat je een eureka-moment aan het beleven bent.

Jezus Christus en Osama Bin Laden

Mijn vader was marketingdirecteur van een bekend koffiemerk en leverde in zijn werktijd koffie aan de familie Bin Laden. Zijn team bleef koffie leveren ondanks het feit dat de familie niet betaalde. Totdat mijn vader daar achter kwam en de leveringen stopzette. (Niemand had dat tot dan toe gedurfd.)

In mijn psychose was ik ervan overtuigd dat ik het moest opnemen tegen de nazaten van Bin Laden. Die wisten dat ik de ‘dochter van‘ was en dat ik stiekem ook de reïncarnatie van Jezus was en zij hadden het nu dus dubbel op mij gemunt. Er waren dus twee kampen in de wereld. Eentje die mij steunde in mijn missie naar een verlichte wereld en eentje die de Bin Ladens van deze wereld steunden en die meer en meer duisternis de wereld in probeerden te brengen.

Ik liet een tatoeage zetten net boven mijn rechterhand

Een hartje met een oneindigheidsteken er doorheen. Een hartje want we hadden liefde nodig en het oneindigheidsteken want met die liefde konden we uiteindelijk het eeuwige leven bereiken. Af en toe dacht ik te voelen dat mijn tatoeage zeer deed. Ik dacht dat dat een teken was dat er gevaar zat aan te komen. Een teken dat ik op mijn hoede moest zijn voor onder andere die Bin Ladens die dan waarschijnlijk in de buurt waren. Net als het litteken van Harry Potter zo’n beetje.

Gelukkig ging het allemaal – met behulp van medicatie – weer over. Maar ik schaamde me naderhand kapot voor alles wat ik gedaan, gezegd, gezongen en verzonnen had. Waar mijn eerste psychose vrij anoniem verliep, verliepen deze tweede en derde psychose helemaal in het openbaar. Ik had in mijn psychoses geen schaamte. Ik dacht dat alles geoorloofd was want ik was immers de uitverkorene. Dus ik mocht alles doen om te bereiken wat ik bereiken moest.

Maar na de psychoses wilde ik het liefst emigreren naar een ver land waar niemand mij kende, als dat had gekund. Ach ja, maar de tijd zal alles weer rechttrekken. Nu eerst nog even op de blaren zitten…

Meer lezen over geloof en psychose?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

Reacties

13 reacties op “Als je denkt dat je Jezus Christus bent”

 1. Bjørn

  Ook hier een reïncarnatie van Jezus. Alle tekenen waren er (synchroniciteit) en het was het enige moment dat ik een eenheidsgevoel had en de Zin van Het Leven begreep. Daarna volgde de paranoia.

  Het gevolg van een spontane (mislukte) Kundalini of toch net iets méér?

  1. Marianne Alida

   Heel herkenbaar Bjorn. Dank je wel voor het delen.

 2. Agnes

  Wat fijn om zoveel herkenning te lezen in jouw verhaal en de reacties. Ook ik heb dit meegemaakt, 2 keer. Kan er boeken over schrijven. Heeft me veel pijn en verdriet gekost om te verwerken, omdat ik vooral heel erg in de war was van die levensechte ervaringen die je nadien met bijna niemand kunt bespreken of uitleggen op een andere manier dan klinisch benaderd. Ik doe mijn ervaringen niet af als waanzin, maar was wel de controle kwijt en wil graag met beide beentjes op planeet aarde blijven zolang ik hier ben. Toch mis ik soms ook de vrijheid die ik voelde tijdens mijn psychose. Om te dansen en te zingen zonder rem. Om te denken dat ik de reïncarnatie van Pocahontas was, dat ik Jezus was, die alomvattende ontspanning die ik dan voelde was zo fijn. Ik hoop het nooit meer mee te maken, omdat ik de opnames als heel onprettig heb ervaren en het je fundament zo onderuit schopt naderhand. Maar het ervaren zelf, blijft een fascinerend iets waarvan ik blij ben dat ik niet de enige ben op de wereld. Thanks for sharing, heel waardevol.

  1. Marianne Alida

   Wat goed dat je het deelt en wat fijn dat jij dit ook hebt ervaren. Ik heb precies hetzelfde, ik mis de ongeremdheid en de synchroniciteit die ik in de psychose ervaarde, maar hoop het tegelijkertijd nooit meer mee te maken.

 3. Hoi Marianne,
  Wat bijzonder en mooi! En herkenbaar, al voelde ik me niet Jezus zelf, maar sprak ik met Christus, dat doe ik nu nog steeds. En ik herken min of meer je verhaal over het belang van het uitstralen en geven van Liefde. Bij mij werken de psychosen dus nog wat door, alleen in een andere vorm. Ik probeer nu ook bij mensen te toetsen wat ze van mijn ideeën vinden, Maar goed mijn vredesoproepen op social media, komen eigenlijk rechtstreeks uit mijn hart. En ik voel me dan door Christus gesteund. Ik denk inderdaad dat het goed is als we ons samen inzetten voor Liefde op de Aarde. Al kan ik me ook voorstellen dat je je voor sommige dingen schaamt die je tijdens je psychosen gedaan hebt, dat heb/had ik ook.
  Alle liefs en goeds gewenst,
  May-May

  1. Marianne Kwakman

   Bedankt voor je superlieve reactie. Laten we ons vooral inzetten voor meer liefde op de aarde inderdaad 😉

 4. Nathalie Heynderickx

  Ik had in januari 2021 een dergelijke psychose. Ook ik dacht dat ik Jezus was en zag covid als een plaag die moest uitgeroeid worden. Ik heb op elke pols een litteken van een carpal-tunnel operatie, die wel lijken op de stigmata van Jezus bij de kruisiging. Ik voelde plots pijn aan die littekens en zag dat als een teken van “hierboven”. Ook dacht ik dat ik zou sterven, net als Jezus, en was bezig met afscheid te nemen van mijn ouders. Gelukkig heeft Olanzapine mij erdoor geholpen. Ik wens je veel sterkte toe, je bent niet alleen!

 5. Prachtig dat je in een psychose het beste wil voor de hele mensheid!

 6. Esther Dekker

  Ik ook dacht dat ik een reïncarnatie van jezus was. Dat schijnt dus bij veel mensen voor te komen. Mijn psychiater keek er helemaal niet van op toen ik het haar vertelde. Hoef je je in ieder geval niet voor te schamen.
  Groetjes
  Esther

  1. Marianne Alida

   Hi Russel, ik had hier overheen gelezen. Natuurlijk kunnen we contact hebben. Ik ga jouw stukje ook lezen.
   Groetjes, Marianne

 7. Suzanne

  Het is heel herkenbaar. Ik heb er jaren over gedaan voor ik weer op plekken durfde te komen waar ik in mijn psychose was geweest en ik tegen mensen onbegrijpelijke dingen heb gezegd.
  Wat mij uiteindelijk heeft geholpen is het inzicht dat ik helemaal niet belangrijk ben in de ogen van de anderen. Ik herinner me natuurlijk dingen maar voor die andere mensen was het maar een vluchtige ontmoeting die ze zich niet eens herinneren.
  Ik wens je veel sterkte!

 8. Daniël Ramos van Vlaanderen

  Zéér herkenbaar allemaal..
  Ik heb erg veel dezelfde overtuigingen ervaren. Nu ik verder ben in mijn proces snap ik dat het allemaal nog zo gek niet was. Alleen wanneer ik er vanuit ego naar kijk wel.
  De Christus IS momenteel namelijk aan het wederkeren, alleen in de vorm van bewustzijn in de mens. Niet als persoon. Dat ik de wereld aan het verlichten ben is ook waar. We dragen daar namelijk allemaal ons steentje aan bij door gewoonweg bewuster te worden en zo te handelen. Dat is het proces wat ik bedoel. Dat doen we als geheel én ook individueel. Helende eigenschappen hebben we ook allemaal, wanneer ik maagzuur ervaar en mijn hand er op leg zakt het, om maar een voorbeeld te noemen. De een is hier al wat verder gevorderd in dan de ander.
  Het is dus allemaal zo gek nog niet, het is alleen uit zijn verband getrokken tijdens de psychose.. en de heftige egoische benadering inclusief gevoel is een uiting van wat ontwikkeld wil worden naar een meer volwassen manier van zijn daar in.
  Succes met je proces❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *