Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jeroen Kloet

Jeroen Kloet is psychiater en kampt zelf met een wiebelige geest. Hij blogt op persoonlijke titel.  Hij heeft de intentie om deze twee kanten van de behandeltafel meer tot elkaar te brengen. Hij is initiatiefnemer van het Anti Stigma Café, een initiatief om stigma rondom psychische kwetsbaarheden te doen verminderen.

In verbinding zijn is de sleutel, ook in behandelcontact

In verbinding

Tijdens één van de vele zelfreflectie sessies die Jeroen Kloet met zichzelf hield was er plotseling een inzicht: ‘In verbinding heet de sleutel’. Daarover gaat deze blog.

Als een rode draad loopt het thema ‘in verbinding’ door mijn leven heen. Altijd op zoek naar verbinding, maar vrijwel nooit ontvangend, wat ik verlang. Via een bijzondere kronkel was ik er juist altijd van overtuigd geraakt dat ik goed was in verbinding leggen.

Ik kon immers makkelijk in contact komen met anderen een connectie aangaan. Type allemansvriend was ik altijd.

Laten we het vooral gezellig hebben met elkaar en lief zijn voor elkaar

Maar is dat nu werkelijk écht contact? Of zat ik altijd vooral te pleasen, mezelf weg te cijferen? Probeerde ik iemand te zijn die ik graag wilde zijn, mijn eigen mening en wat ik werkelijk belangrijk vond op de achtergrond plaatsend?

Doe ik dat stiekem niet nog steeds dikwijls? Vind ik conflicten nog steeds niet lastig? Vind ik écht contact aangaan ook niet simpelweg gewoon spannend omdat ‘in verbinding’ dreigende ‘verlating’ is geworden?

Iets dat ik als kind al heel sterk zo kon ervaren, niet wetend waarom. Is deze kernangst, die zo sterk in mijn geworteld is niet dé reden dat ik snel ontwricht raak als ik spanningen ervaar binnen vriendschappen of relaties?

Ik geloof heilig in de mantra dat je door het contact aan te gaan met een ander vanuit vertrouwen en liefde je het contact met jezelf ook weer écht kunt hervinden

Ik geloof ook heilig in de mantra dat door het daadwerkelijk in contact treden met jezelf, je weer in staat bent om echt in verbinding te zijn en verbinding aan kan gaan met de ander. Het werkt dus twee kanten op.

Maar wat als je nu eigenlijk niet zo’n ster bent in het in verbinding zijn met jezelf? Je het moeilijk vindt om écht contact aan te gaan met anderen?  Eenzaamheid en leegte is je lot, terwijl je er toch nooit voor gekozen hebt.

Een oefening met contact maken en in verbinding zijn mét de ander én met jezelf kan helpen. Het werkt twee kanten op.  

Waarom was in verbinding zijn ook alweer belangrijk in het behandelcontact?

Dit onderstaande filmpje is door mij gemaakt in een periode dat verbinding mijlenver weg leek. Tijdens mijn herstelproces kwam het langzaam weer tot mij. Via familie, vrienden en mijn behandelaar kwam ik langzaam weer in contact met mezelf. Misschien wel het krachtigste medicijn dat ik persoonlijk ken.

YouTube player
Youtube credits: Jeroen Kloet

Meer gedichten lezen van Jeroen Kloet?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

Eén reactie op “In verbinding zijn is de sleutel, ook in behandelcontact”

  1. Sylvia

    Dag Jeroen, Wat herken ik mezelf in jouw schrijven. Als ik je lees, lijkt het wel alsof het over mij gaat.

    Het filmpje.. het doorbrekende licht na een donkere tijd. Het is zo fijn als het weer licht wordt en alles weer mag stromen. In verbinding. Ik kan niet wachten.

    Dank voor dit herkenbare verhaal. Ik lees het vast nog een keer.
    Groet, Sylvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *